15/6/09

Πίσω από τα σίδερα ο... Δεκέμβρης

Έξι μήνες έχουν περάσει από την εξέγερση του Δεκέμβρη και παρόλα αυτά το μίσος της κυβέρνησης της ΝΔ και των δικαστών / κατασταλτικών μηχανισμών εναντίον της νεολαίας που ξεσηκώθηκε, δεν λέει να κοπάσει. Πώς αλλιώς μπορεί να εξηγηθεί ότι τόσο καιρό μετά 6 από τους 30 προφυλακισμένους Έλληνες (ή διαμένοντες χρόνια στην Ελλάδα), που συνελήφθησαν για τα γεγονότα του Δεκέμβρη, παραμένουν ακόμα στη φυλακή; Ενώ έγκλειστοι είναι και όσοι από τους 32 αλλοδαπούς προφυλακισμένους, δεν απελάθηκαν εκείνες τις μέρες με συνοπτικές διαδικασίες.

Τα κατηγορητήρια που συντάχθηκαν είναι βαρύτατα και συμπεριλαμβάνουν κακουργηματικές πράξεις, όπως κατοχή εκρηκτικών, έκρηξη, εμπρησμός κ.ά. Σε όλες τις δικογραφίες μάρτυρες κατηγορίας είναι αποκλειστικά αστυνομικοί. Ενώ ούτε σε μια περίπτωση δεν προσκομίζονται τεκμήρια που να ενοχοποιούν τους προφυλακισμένους. αντίθετα μάλιστα πληθώρα αυτοπτών μαρτύρων, ανάμεσά τους και δημοσιογράφοι, επιβεβαιώνουν με καταθέσεις τους στην ανακρίτρια, ότι οι συλληφθέντες δεν είχαν σχέση με τα επεισόδια.

Απ' ότι φαίνεται όμως οι εισαγγελικές αρχές δεν έλαβαν υπόψη τους ούτε τις μαρτυρίες αλλά ούτε και τους επίμονους ισχυρισμούς των προφυλακισμένων ότι συνελήφθησαν "στο σωρό". Αντίθετα υιοθέτησαν πλήρως τις καταθέσεις των αστυνομικών, αναφέροντας ότι είναι "κατηγορηματικές και δεν καταλείπουν αμφιβολίες για τη δράση των κατηγορουμένων". Φαίνεται ότι ο εισαγγελέας "ξέχασε" το τεκμήριο της αθωότητας και προαποφάσισε για την ενοχή των κατηγορουμένων... Εμμένοντας μάλιστα σε αυτό το σκεπτικό έχει μετατρέψει την "προσωρινή" κράτηση των 6 συλληφθέντων σε... επ' αόριστον φυλάκιση, με το αιτιολογικό ότι είναι πιθανόν να διαπράξουν και άλλα ανάλογα εγκλήματα στο μέλλον. Οι προθέσεις των εισαγγελικών αρχών παρουσιάζονται απροκάλυπτα πλέον και στις ανακριτικές διατάξεις, που αναφέρουν ρητά ότι μέσω της προφυλάκισης επιδιώκεται "η εξουδετέρωση των κατηγορουμένων μέχρι την επιβολή της ποινής", όπως αποκαλύπτει η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη. "Στο βαθμό που κεφάλαιο και κράτος επιδιώκουν να αποδώσουν στη δικαιοσύνη έναν κεντρικό πολιτικό κατασταλτικό ρόλο, που θα συντρίβει τους αγώνες και τους αγωνιστές, είναι πλέον ζήτημα του κινήματος, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, να πιέσει και να εξαναγκάσει την αποφυλάκιση των συλληφθέντων", επισημαίνει.

Σε γράμμα του από τις φυλακές Κορυδαλλού ο Θοδωρής Ηλιόπουλος, που ήδη μετρά 178 μέρες προφυλακισμένος και την επόμενη Τρίτη περνά από συμβούλιο για την παράταση ή μη της κράτησή του, δικαίως αναρωτιέται: "Μήπως οι πεποιθήσεις και οι ανησυχίες μου για ένα καλύτερο κόσμο, για ισότητα και δικαιοσύνη για όλους, μεταφράζονται ως εγκληματικές πράξεις, οπότε δικαίως αυτή τη στιγμή παραμένω έγκλειστος σε ένα από τα σωφρονιστικά ιδρύματα της δημοκρατικής Ελλάδας του 21ου αιώνα;"

Φυλακίζοντας το Δεκέμβρη και το εξεγερτικό μήνυμα που διέδωσε, επιδιώκουν να ποινικοποιήσουν τους κοινωνικούς αγώνες, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα "σωφρονίσουν" τη νεολαία και όποιον αντιστέκεται κατεβαίνοντας στο δρόμο. Είναι όμως γελασμένοι...

ΝΑΤΑΣΑ ΚΕΦΑΛΛΗΝΟΥ
ΠΡΙΝ 14/06/2009

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ