28/6/09

Κήρυξη κοινωνικού πολέμου από Καραμανλή

Στο γύψο του νεοφιλελευθερισμού οι δημοκρατικές ελευθερίες

Με εξαγγελία κοινωνικού πολέμου ισοδυναμούν τα αντεργατικά μέτρα που προετοιμάζει η κυβέρνηση για το φθινόπωρο και ήδη έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στους εργαζομένους.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε πριν πέντε μέρες το πρώτο, προειδοποιητικό, κύμα φορολογικών μέτρων μετά τις ευρωεκλογές, παρά τις ψεύτικες υποσχέσεις του πρωθυπουργού ότι "κάτι τέτοιο δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης". Μέσα στον Ιούλιο θα έρθει το δεύτερο κύμα φορολογικών μέτρων, ενώ το πραγματικό πακέτο διαρθρωτικών αλλαγών αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Σεπτέμβριο.

Τα αντιλαϊκά μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση περιλαμβάνουν "πάγωμα" των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και μηδενικές αυξήσεις στις συντάξεις. Η κίνηση αυτή αναμένεται να οδηγήσει και σε ανάλογο "πάγωμα" των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα. Στο σχεδιασμό της κυβέρνησης εντάσσονται "ρυθμίσεις" για το Ασφαλιστικό (νέα αύξηση των εισφορών), μείωση των κονδυλίων για την υγεία, αύξηση του ορίου απολύσεων και προώθηση της "ελαστικής εργασίας", αλλά και φοροαπαλλαγές για το μεγάλο κεφάλαιο. Ο Κ. Καραμανλής θα ανακοινώσει το "ηρωικό" σχέδιο εξόδου από την κρίση, προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα μέτρα. Αυτό που θα πετύχει ο Κώστας Καραμανλής είναι η έξοδος όχι της χώρας από την κρίση αλλά η δική του από την κυβέρνηση. Εάν το μέγεθος της κοινωνικής αναταραχής είναι μεγαλύτερο απ' όσο υπολογίζουν τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης, τότε η Νέα Δημοκρατία θα πάει στις εκλογές με σύνθημα "μέτρα ή ΄χάος" ή "αλλάζουμε ή βουλιάζουμε" που λέει και ο Γ. Παπανδρέου.

Παράλληλα η κυβέρνηση ποντάρει στην "ατζέντα Καρατζαφέρη" για την ασφάλεια και τη μετανάστευση ώστε να γιγαντώσει τα μέτρα καταστολής κυρίως απέναντι στο μαζικό λαϊκό κίνημα, να συσπειρώσει το συντηρητικό χώρο και να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και τη σύμπλευση του ΛΑΟΣ, η κυβέρνηση κατέθεσε παράλληλα με το "αντιτρομοκρατικό" νομοσχέδιο για τις κουκούλες και τα καρτοκινητά, την ειδική τροπολογία για τη λαθρομετανάστευση, η οποία θέτει ως όρο, και μόνο την άσκηση ποινικής δίωξης για ένα πλημμέλημα προκειμένου να χαρακτηριστεί ένας αλλοδαπός ως επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια. Με αυτό τον τρόπο προωθείται μια βιομηχανία μηνύσεων εις βάρος των μεταναστών. Η διευκόλυνση εισόδου μεταναστών θεωρείται πλέον κακούργημα, ενώ παρατείνεται το διάστημα του δικαιώματος κράτησης των μεταναστών σε φυλακή ή σε στρατόπεδο συγκέντρωσης μέχρι την απέλαση τους σε 12 μήνες.

Επιστρέφοντας στο ζήτημα της φορολογικής καταιγίδας, το σύνθημα της κυβέρνησης μετά τη πρώτη φοροεπιδρομή είναι φόροι "για όλους".

Το πρώτο εισπρακτικό πακέτο που ανακοινώθηκε πριν πέντε μέρες περιλαμβάνει και ορισμένα επικοινωνιακού χαρακτήρα μέτρα όπως τέλη και έκτακτη εισφορά για τους κατόχους σκαφών, κατάργηση του αφορολόγητου στα τυχερά παιχνίδια και νέο ειδικό φόρο στα αυτοκίνητα άνω των 1.900 κυβικών. Ο απαράδεκτος νέος φόρος στα τέλη κινητής τηλεφωνίας και ειδικά στους κατόχους καρτοκινητών χτυπάει ιδιαίτερα τα πολύ χαμηλά εισοδήματα αποτελεί "πρόβα τζενεράλε" για τις νέες και πιο σκληρές φορολογικές επιδρομές που σχεδιάζει η κυβέρνηση από τον επόμενο μήνα. Η επιβολή τέλους κινητής τηλεφωνίας στα καρτοκινητά πλήττει πους πλέον αδύναμους οικονομικά χρήστες (ηλικιωμένους, νέους μετανάστες, άνεργους, φοιτητές κλπ). Σε μια κάρτα ανανέωσης των 10 ευρώ για παράδειγμα ο πραγματικός χρόνος ομιλίας θα είναι μόλις 6,9 ευρώ.

Η δημιουργία νέου φόρου στα καύσιμα αναμένεται να επιβαρύνει τη λιανική τιμή πώλησης της βενζίνης. Ακόμα εντός του καλοκαιριού οι φορολογούμενοι που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο θα βρεθούν με την απειλή κατάσχεσης της ακίνητης περιουσίας τους.

Σύμφωνα με διάφορες πηγές αν η κυβέρνηση δεν πετύχει το στόχο της το 2009 όπως και είναι το πιθανότερο θα κληθεί να πάρει νέα μέτρα ακόμα μεγαλύτερης έκτασης με στόχο την είσπραξη τεσσάρων δισ. ευρώ. Συγκριτικά τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για το 2009 απέφεραν μόνο 670 εκατομμύρια ευρώ και προκάλεσαν τεράστια κοινωνική αναταραχή.

Το δεύτερο κύμα φορολογικών μέτρων που θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα περιλαμβάνει νέες μεγάλες αυξήσεις στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης καυσίμων, οινοπνευματωδών ποτών και τσιγάρων (η τιμή των τσιγάρων αυξήθηκε ήδη 8% πριν δύο μήνες).

Η κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει το σενάριο της πράσινης παρένθεσης που περιλάμβανε εκλογές το φθινόπωρο και σκοπεύει να πέσει... μαχόμενη για τα δικαιώματα του κεφαλαίου. Ο στόχος πλέον είναι να αντέξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας το κύμα λαϊκής διαμαρτυρίας μέχρι την άνοιξη του 2010, έχοντας ανοίξει το δρόμο σε μια σειρά από ακραία αντιδραστικά και αντεργατικά μέτρα. Κύριος αντίπαλος της σε αυτή την προσπάθεια δεν είναι η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά το εργατικό κίνημα. Οι επιτελείς της κυβέρνησης αναμένουν "λαϊκό ξεσηκωμό" ενάντια στα μέτρα και σκοπεύουν να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες αντιδράσεις και το απεργιακό κύμα με αδιαλλαξία, αύξηση της καταστολής και με έκτακτα αστυνομικά μέτρα. Ήδη προωθείται νέα δέσμη μέτρων για τη Δημόσια Τάξη, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, και αληθινό στόχο το μαζικό κίνημα. Η σχετική τροπολογία έχει κατατεθεί ήδη στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, με την κυβέρνηση να αναγνωρίζει την αντισυνταγματικότητα των ρυθμίσεων, δηλώνοντας έτοιμη να προχωρήσει ακόμα και χωρίς της έγκριση της Αρχής. Παράλληλα ανάβει πράσινο φως σε οποιαδήποτε δημόσια αρχή, να εγκαθιστά και να λειτουργεί κλειστό σύστημα παρακολούθησης.

Σαράντα χρόνια μετά το "γύψο" του Γ. Παπαδόπουλου, έρχεται ο οικονομικός γύψος του νεοφιλελευθερισμού.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΖΙΑΝΤΖΗΣ
ΠΡΙΝ 28/06/2009

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ