30/6/09

Οι πολιτικοί κρατούμενοι του Ισραήλ

Να ρίξει φως στις απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης των πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές του Ισραήλ κατάφερε ο γενικός γραμματέας του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP), με την απεργία πείνας την οποία πραγματοποίησε για διάστημα δυο εβδομάδων. Ο Σααντάτ διαμαρτύρεται για την ραγδαία επιδείνωση των συνθηκών κράτησης η οποία ξεκίνησε μετά την τελευταία επιχείρηση του Ισραήλ εναντίον της Γάζας.


Οι κρατούμενοι στερήθηκαν, αιφνιδιαστικά, στοιχειώδη δικαιώματα που είχαν κερδίσει με αγώνες δεκαετιών μέσα στα ισραηλινά κολαστήρια. Συγκεκριμένα ο ίδιος παραμένει στην απομόνωση από τον Μάρτιο όπως άλλωστε και εκατοντάδες άλλοι Παλαιστίνοι κρατούμενοι. Κατά παράβαση διεθνών συνθηκών οι κρατούμενοι δεν έχουν δικαίωμα να δεχθούν επισκέψεις ούτε από συγγενικά τους πρόσωπα, τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις δεν γνωρίζουν ούτε σε πια φυλκή βρίσκεται ο κάθε κρατούμενος. Οι ισραηλινές αρχές αλλάζουν συχνά τις πτέρυγες αλλά ακόμη και τα κτιριακά συγκροτήματα στα οποία κρατούνται οι Παλαιστίνιοι προκειμένου να αποτρέψουν τη δημιουργία ισχυρών δεσμών μεταξύ των κρατουμένων. Οι συνθήκες είναι ακόμη χειρότερες για τα ηγετικά στελέχη παλαιστινιακών οργανώσεων τα οποία σπάνια έχουν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με άλλους συγκρατούμενούς τους.


Ο Σααντατ ανέλαβε επικεφαλής του PFLP μετά τη δολοφονία, στη Ραμάλα, του προηγούμενου ηγέτη της οργάνωσης Αμπού Αλί Μουσταφά, από το Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός τον είχε απαγάγει μέσα από τις παλαιστινιακές φυλακές της Ιεριχούς, όπου επίσης κρατούνταν παράνομα από την Παλαιστινιακή Αρχή ύστερα από συμφωνία με την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο. Το ανώτατο συνταγματικό δικαστήριο των Παλαιστινίων αλλά και η Διεθνής Αμνηστία είχαν κρίνει παράνομη τη δίκη του και είχαν ζητήσει την άμεσή απελευθέρωσή του – αίτημα το οποίο απέρριψε η ΠΑ.


Ο Σααντατ κατέληξε να κρατείται σε παλαιστινιακές φυλακές υπό την επιτήρηση αμερικανών και βρετανών δεσμοφυλάκων μέχρι τη στιγμή που το ισραηλινό κράτος επιτέθηκε στις φυλακές και τον απήγαγε. Από το 2006, οπότε πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση απαγωγής ξεκίνησε μια νέα οδύσσεια, ανακρίσεων και βασανιστηρίων. Τελικά ο Σααντάτ καταδικάστηκε από ισραηλινό δικαστήριο σε ποινή κάθειρξης τριάντα ετών. Κατηγορείται μεταξύ άλλων από το Ισραήλ για την απόπειρα δολοφονίας του Ισραηλινού υπουργού τουρισμού, Ρεχαβαμ Ζεεβί, το 2001.

http://xstefanou.weebly.com/3/post/2009/06/post-title-click-and-type-to-edit2.html

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ