23/5/10

Ανακοίνωση του Γραφείου του Κ.Σ. της νΚΑ για το αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών


  • 1. Οι εκλογές της 19ης Μάη διεξήχθησαν υπό την επήρεια του γενικευμένου κοινωνικού αναβρασμού που φέρνει στη χώρα η χούντα Ε.Ε. – ΔΝΤ – Κεφαλαίου και άνευ προηγουμένη κλιμάκωση της επίθεσης της πολιτικής ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ σε νεολαία και εργαζομένους. Παρά τις προσπάθειες του αστικού συνασπισμού εξουσίας και των μηχανισμών του να απαξιωθεί η πολιτική σημασία των φοιτητικών εκλογών, παρά τις γενικότερες προσπάθειες επιστροφής σε λογικές καθεστωτικών μηχανισμών, και η φετινή διαδικασία έδειξε την εντεινόμενη δυναμική απεγκλωβισμού μεγάλων κομματιών της νεολαίας από τις κυρίαρχες επιλογές και τις καθεστωτικές παρατάξεις. Οι τάσεις αυτές έχουν την ρίζα τους στην κρίση της αστικής πολιτικής μπροστά στην καπιταλιστική κρίση, είναι κομμάτι της τάσης πολιτικής αποσταθεροποίησης που δυναμιτίζει το αστικό πολιτικό σκηνικό. Το γεγονός ότι τα κομμάτια αυτά κυρίαρχα κινούνται προς την αποχή, έχει να κάνει με τις ταχτικές και στρατηγικές ανεπάρκειες της Αριστεράς.

  • 2. Η συνολική καταγραφή των πολιτικών δυνάμεων αποτύπωσε τις ευρύτερες τάσεις των πολιτικών ρευμάτων όπως αυτές ειδικεύονται στο ιδιαίτερο στρώμα της σπουδάζουσας νεολαίας. Η ΠΑΣΠ, έχοντας την αγαστή στήριξη και προώθηση των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης εμφανίζεται ενισχυμένη στο δικομματικό εμφύλιο με τη ΔΑΠ. Η άνοδος αυτή είναι αποτέλεσμα της ηγεμονικής θέσης του ΠΑΣΟΚ στο αστικό μπλοκ εξουσίας, εκφράζει τον φόβο και την αυταπάτη τους ατομικού δρόμου μέσα στην «μπόρα» της καπιταλιστικής κρίσης. Εκφράζει υπαρκτές αντιφατικές τάσεις της νεολαίας για «συνετή» προσαρμογή στην λεγόμενη έκτακτη παρούσα κατάσταση και για «αντιπολίτευση» εντός των ορίων του συστήματος. Είναι σαφές ωστόσο ότι η γραμμή συσπείρωσης της ΠΑΣΠ έχει κοντά ποδάρια κι δεν μπορεί να σταθεί μπροστά στην διογκούμενη οργή που πλημμυρίζει στην νεολαία και τους εργαζόμενους. Από την άλλη η ΔΑΠ, δέχεται ένα σοβαρό πλήγμα ως ο βασικός εκφραστής του συντηρητισμού, της κυρίαρχης ιδεολογίας και της διαπλοκής με το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο στις σχολές. Ταυτόχρονα είναι τόσο νωπή ακόμη η κυβέρνηση Καραμανλή που το αποτέλεσμα της ΔΑΠ είναι μια ευθεία καταδίκης της. Η εμφατική πτώση της είναι συνάρτηση της ευρύτερης κρίσης που έχει μπει το όλο ρεύμα της ΝΔ και η ανικανότητα του στην παρούσα φλογερή κρίση του συστήματος να μπει σε πορεία ανασυγκρότησης και νέας απεύθυνσης στη νεολαία.

  • 3. Οι δυνάμεις της επίσημης αριστεράς εμφανίζουν αναντιστοιχία σε σχέση με το κοινωνικό κλίμα και την υπαρκτή, αγωνιστική νεολαιίστικη οργή. Η ΠΚΣ, η παράταξη της ΚΝΕ, εμφανίζει μια σαφή και σημαντική πτώση των δυνάμεων της για δεύτερη συνεχή χρονιά. Μετά την κινηματική, από άλλη σκοπιά αυτή τη φορά καταγράφεται και η πολιτική αποτυχία του εγχειρηματός του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (εκφυλισμένη φοιτητική εκδοχή του ΠΑΜΕ). Πληρώνει την αδιέξοδη για το φοιτητικό κίνημα λογική της απαξίωσης των συλλογικών διαδικασιών και της περιχαράκωσης, την ηττοπαθή πολιτική γραμμή της ιδεολογικής και μόνο αντιπαράθεσης με τα νέα μέτρα. Η Αριστερή Ενότητα (ΣΥΡΙΖΑ) από τη άλλη δεν καταφέρνει να καλύψει την περσινή μεγάλη της πτώση, αδυνατεί να εκφράσει οποιαδήποτε πραγματική δυναμική, κινούμενη σε αντίστοιχα χαμηλά ποσοστά και παραμένοντας ουραγός των εξελίξεων. Η εκλογική καταγραφή της καταδεικνύει την αδυναμία της να συνδεθεί και να εκφράσει τις τάσεις ριζοσπαστικοποίησης που γεννιούνται στα πλαίσια της καπιταλιστικής επίθεσης στα δικαιώματα της νεολαίας, εγκλωβισμένη στα διαχειριστικά διλήμματα που έχουν οι δυνάμεις της, ιδιαίτερη στη παρούσα καμπή του κινήματος (Ε.Ε., στάση κινήματος απέναντι στη ΓΣΕΕ κλπ).

  • 4. Η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση, βγαίνει ενισχυμένη από την μάχη των φοιτητικών εκλογών για μια ακόμη χρονιά, κατοχυρώνοντας έτσι την αγωνιστική, διαρκή παρουσία της μέσα και έξω από τις σχολές και φέτος. Η καταγραφή της αποτελεί σοβαρό εχέγγυο για την νέα μαχητική ανάταση που πρέπει να χαρακτηρίσει το φοιτητικό κίνημα το επόμενο κρίσιμο διάστημα για την ανατροπή των μέτρων σε εκπαίδευση και εργασία, για την σύγκρουση με τον ληστρικό μηχανισμό Ε.Ε. - ΔΝΤ και την αντιλαϊκή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αποτελεί παράλληλα και στήριξη της άλλης Αριστεράς, της πολιτικής γραμμής των μαχητικών ενωτικών αγώνων της νεολαίας και εργαζομένων, της αντικαπιταλιστικής ρήξης και πάλης. Η ΕΑΑΚ αποτυπώνει μια αυξανόμενη δυναμική ως ο εκφραστής των πιο ανατρεπτικών-μαχητικών τάσεων του φοιτητικού κινήματος και ως το πιο αντικαπιταλιστικό - αντικυβερνητικό κομμάτι του. Το πρόταγμα του ανυποχώρητου αγώνα ενάντια στη χούντα ΠΑΣΟΚ- Ε.Ε- Δ.Ν.Τ. και την καπιταλιστική αναδιάρθρωση, στρατεύει όλο και περισσότερους νέους και αποτελεί το πραγματικό αντίπαλο δέος στην βάρβαρη πολιτική. Αυτή η δυναμική υποχρεώνει την ΕΑΑΚ να σταθεί κριτικά απέναντι και στον ίδιο της τον εαυτό και τις ανεπάρκειές της. Έτσι πρέπει να δει και την δουλειά της στον χώρο των ΤΕΙ, όπου όμως τα σοβαρά βήματα που γίνονται μπορούν να ανοίξουν τον δρόμο για την αγωνιστική, αντικαπιταλιστική συσπείρωση των σπουδαστών.

  • 5. Η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση χαιρετίζει τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που διάλεξαν μετερίζι στη κρίσιμη αυτή κοινωνική περίοδο, τους χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές που ψήφισαν την ΕΑΑΚ. Είναι σαφές ότι για αυτούς η επόμενη μέρα των φοιτητικών εκλογών πρέπει να είναι μέρα ανυποχώρητου αγώνα. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση, η κοινή δράση των δυνάμεων της Αριστεράς, η ενίσχυση και ανάπτυξη της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, η στήριξη των διαδικασιών του μαζικού κινήματος, αποτελούν μονόδρομο για την ανατροπή της αντιλαϊκής λαίλαπας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Στην μάχη της γενιάς μας, θα βγούμε νικητές!
  • ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

    Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ