17/6/10

Στη φυλακή για ένα Τ-shirt του Τσε;

Ποινή φυλάκισης δύο ετών αντιμετωπίζουν πλέον όσοι Πολωνοί κρίνονται ένοχοι για προώθηση κομουνιστικών συμβόλων, σύμφωνα με τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που υιοθετήθηκαν πρόσφατα στη χώρα.

Ο νέος νόμος συγκεκριμενοποιεί τον συνταγματικό κανόνα που απαγορεύει τη χρήση ή την υπεράσπιση ολοκληρωτικών μεθόδων και πρακτικές του ναζισμού, του φασισμού και του κομουνισμού. Δίνει το δικαίωμα στους γενικούς εισαγγελείς να ασκήσουν δίωξη κατά κομουνιστικών οργανώσεων που τείνουν προς τον κομουνισμό, αλλά και να κλείνουν ιστοσελίδες που προωθούν αυτή την ιδεολογία.

Επίσης, οι πωλητές T-shirt με το πορτρέτο του Τσε Γκεβάρα πλήττονται άμεσα από αυτό το μέτρο, όπως υπογράμμισαν αρκετοί δικαστές της χώρας. Παράλληλα, το Ινστιτούτο Εθνικής Μνήμης έχει συντάξει έναν κατάλογο με τα ονόματα των δρόμων που πρέπει να αλλάξουν και των μνημείων που πρέπει να μετακινηθούν.

Οι αντιδράσεις, όπως είναι λογικό, δεν έλειψαν. Η καθημερινή αριστερή εφημερίδα Krytyka Polityczna, εξηγώντας τη διαφορά μεταξύ του κομουνισμού, «που έχει εμφανώς θετικές προθέσεις και που συνεχίζει να εμπνέει τους φιλοσόφους» και του ναζισμού, άσκησε δριμεία κριτική στη νέα ρύθμιση. Αλλά και η Δημοκρατική Αριστερή Συμμαχία [(SLD), που ιδρύθηκε το 1999 από πρώην μέλη του Κομουνιστικού Κόμματος, άσκησε έφεση κατά του νέου νόμου ενώπιον του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

tvxs.gr

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ