27/1/13

ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ: "Σύμπραξη" εναντίον των λαϊκών αγώνων

Διαβάζοντας την προκήρυξη της οργάνωσης που ανέλαβε τελικά την ευθύνη για την έκρηξη βόμβας στο εμπορικό κέντρο The Mall την προηγούμενη Κυριακή, ακόμα και οι πιο επιφυλακτικοί απέναντι στις θεωρίες προβοκάτσιας βάζουν βάζουν νερό στο κρασί τους.  Πρώτα απ' όλα η υπογραφή "Σύμπραξη αναρχικών οργανώσεων" συναγωνίζεται τη "Σέχτα Επαναστατών" σε κακή τεροριστική διάλεκτο.  Πιο πολύ περιγράφει το πώς βλέπουν το κίνημα και τους αναρχικούς οι υπηρεσίες του κράτους παρά οι ίδιοι οι υποστηρικτές της ατομικής βίας και τρομοκρατίας.

Το επίσημο αστυνομικό ρεπορτάζ ανέμενε εμφάνιση νέας οργάνωσης, με ιδεολογική αναφορά στο χώρο των αντιεξουσιαστών.  Εκλαϊκευτές του καθεστωτικού λόγου, όπως ο Σταύρος Θεοδωράκης άρχισαν να αρθρογραφούν ήδη από την εβδομάδα πριν από τη χύτρα στο Mall, με κεντρικό επιχείρημα ότι οι προβοκάτσιες αποτελούν άλλη μια φιλολογική γραφικότητα της Αριστεράς.  Και η ίδια η προκήρυξη της "Σύμπραξης" αφιερώνει μεγάλο μέρος για να δώσει απάντηση στις θεωρίες προβοκάτσιας.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στην Καθημερινή είπε ότι η κυβέρνηση είχε ήδη από τον Νοέμβριο πληροφορίες για επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα.  Αν δεχτούμε αυτό τον ισχυρισμό, και δεν έχουμε κανένα λόγο να μην τον δεχτούμε, ίσως καταλάβουμε μερικές κινήσεις.  Γιατί την ίδια περίοδο το κόμμα της ΝΔ έφτιαχνε ένα κλίμα έντασης με ανακοινώσεις απίστευτης χυδαιότητας κατά του ΣΥΡΙΖΑ και σιδηρόφρακτες αστυνομικές επιχειρήσεις στις καταλήψεις των αναρχικών.

Δεν αποφασίζει ακριβώς η κυβέρνηση πότε θα ξεσπάσουν αγώνες ή ταραχές και σε τι κλίμα θα κινηθούν.  Υπάρχουν ανεξάρτητοι παράγοντες έξω από τους σχεδιασμούς της, που μπορούν να οδηγήσουν τα πράγματα σε όξυνση τη μία ή την άλλη χρονική στιγμή.  Μια κυβέρνηση όμως με σχέδιο να φθείρει τους αντιπ΄παλους της και να βγάλει την τετραετία προετοιμάζεται για παν ενδεχόμενο.  Εικάζουμε πως η κυβέρνηση, και ειδικά η ΝΔ, πρεοτοιμαζόταν για να αξιοποιήσει το όποιο επικείμενο τρομοκρατικό χτύπημα απέναντι στο βασικό πολιτικό της αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ, και στο στρατηγικό αντίπαλο της αστικής τάξης, το εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Το εργατικό κίνημα και οι πολιτικές δυνάμεις που δρουν πρωτοπόρα σε αυτό καταδικάζουν απερίφραστα τέτοιες ενέργειες.  Η ανακοίνωση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής: "Είναι η ίδια η κυβέρνηση και η πολιτική της αποκλειστικά υπεύθυνη για την κλιμάκωση της βίας σε όλα τα επίπεδα - ας μην κάνει ότι πέφτει από τα σύννεφα.  Τέτοιου είδους ενέργειες με επιθέσεις σε χώρους μαζικής συγκέντρωσης δεν έχουν καμιά σχέση με την παράδοση της Αριστεράς και του επαναστατικού κινήματος".

Δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό τα χτυπήματα που είδαμε ολοκληρώνουν έναν κύκλο ή ανοίγουν κάτι σοβαρότερο.  κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει κατηγορηματικά την εμφάνιση στο προσκήνιο μια νέας τρομοκρατίας, ως προϊόν εκφυλισμένων πολιτικών τακτικών.  Όμως αυτός που θα ήθελε περισσότερο από τον οποιονδήποτε τώρα κάτι τέτοιο βρίσκεται στην εξουσία και όχι στην ανεργία ή στην αγορά εργασίας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ
ΠΡΙΝ 27/1/2013



ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ