31/3/13

Θέσεις ΑΝΤΑΡΣΥΑ: Αντικαπιταλιστική ανατροπή, επαναστατική προοπτική


Στις 1-2 Ιουνίου η 2η Συνδιάσκεψη, δημοσιεύτηκαν οι Θέσεις της ΚΣΕ
του Αντώνη Δραγανίγου
Mε τη δημοσίευση των Θέσεων της Κεντρικής Συντονιστικής Επιτροπής, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ μπαίνει στον δρόμο για την 2η Πανελλαδική της Συνδιάσκεψη, που θα λάβει χώρα το διήμερο 1-2 Ιουνίου. Η Συνδιάσκεψη της Αντικαπιταλιστικής Αριστερής Συνεργασίας για την Ανατροπή (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) έρχεται σε μια αυτονόητα κρίσιμη περίοδο όπου μεγάλα γεγονότα κυοφορούνται μέσα στην κοινωνία. Τα δραματικά γεγονότα της Κύπρου έδειξαν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη βαρβαρότητα των μνημονίων και των αστικών τάξεων Ελλάδας και Κύπρου και πάνω από όλα, τον κυνισμό της ιμπεριαλιστικής ΕΕ. Ξεθώριασαν και σε σημαντικό βαθμό διέλυσαν την αυταπάτη ότι είναι δυνατόν να γλυτώσουμε από τη μνημονιακή καταστροφή με μια καλύτερη «διαπραγμάτευση» εντός ευρώ και ΕΕ. Αυτή η θέση που πρόβαλλε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ακόμα και σε εποχές που καθόλου δεν ακουγόταν (π.χ. «ανατροπή όχι διαπραγμάτευση για υποταγή» λέγαμε ανάμεσα στις δύο εκλογικές μάχες), τώρα γίνεται κτήμα πολύ ευρύτερων τμημάτων των εργαζόμενων.
Η 2η Συνδιάσκεψη έρχεται λοιπόν πάνω σε ένα τρομερό κοινωνικό και πολιτικό μεταίχμιο, όπου οι δύο δρόμοι που ανοίγονται μπροστά στην κοινωνία διαγράφονται τόσο καθαρά όσο ποτέ πριν: Είτε θα ακολουθήσουμε το δρόμο των μνημονίων, της κοινωνικής καταστροφής, της υποταγής στο κεφάλαιο, τους δανειστές και την ΕΕ, είτε θα ακολουθήσουμε ένα δρόμο ρήξης και ανατροπής, έξω από το πλαίσιό τους, κατάργησης των μνημονίων και των δανειακών συμβάσεων, εξόδου από το ευρώ και την ΕΕ, σύγκρουσης με την εξουσία του κεφαλαίου, ένα δρόμο που οδηγεί στην εξουσία των εργαζόμενων, σε μια σύγχρονη σοσιαλιστική προοπτική. Είτε αντιδραστική ανασυγκρότηση του καπιταλισμού με συντριβή των εργαζόμενων είτε αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης και άνοιγμα του δρόμου για την επανάσταση. Αυτό είναι –με τα λόγια των Θέσεων– το κεντρικό πολιτικό διακύβευμα της περιόδου.
Με άξονα αυτό το κεντρικό ερώτημα οι Θέσεις (βλέπε και στο www.antarsya.gr) επιδιώκουν να βαθύνουν τις επεξεργασίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πάνω στα σοβαρά ζητήματα του κινήματος και της Aριστεράς: Στη σημερινή εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης και τον τρόπο που διαπλέκεται με την κρίση της ΕΕ και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού καπιταλισμού. Στην αντικειμενική εκτίμηση του κοινωνικού και πολιτικού συσχετισμού δυνάμεων που διαμορφώθηκε αυτά τα τρία χρόνια στις μεγάλες στιγμές και κατακτήσεις, αλλά και στα ιστορικά κενά και ανεπάρκειες του κινήματος. Στην ανάπτυξη της τακτικής για την αντικαπιταλιστική ανατροπή της επίθεσης, τη θεμελίωση του αναγκαίου «μεταβατικού» αντικαπιταλιστικού προγράμματος και μετώπου, τη σύνδεσή του με το ζήτημα της εξουσίας. Τη σύνδεση του αντικαπιταλιστικού με τον αντιιμπεριαλιστικό και το δημοκρατικό αγώνα στην εποχή μας. Την εκτίμηση για τις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς και τη στάση μας απέναντί τους. Την ανάπτυξη της λογικής του «αγωνιστικού μετώπου ρήξης ανατροπής», του περιεχομένου και των προϋποθέσεων για την ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος. Την πρόταση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για τη μετωπική συμπόρευση των δυνάμεων που επιδιώκουν μια άλλη Αριστερά και κινούνται σε αντικαπιταλιστική, αντι-ΕΕ, αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Τέλος, την εκτίμηση για τη δράση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, την αυτοκριτική και τα επόμενα βήματά της.
Το επόμενο διάστημα θα συζητηθούν και θα κυκλοφορήσουν οι Θέσεις για το οργανωτικό. Στόχος είναι μια φιλόδοξη οργανωτική ανάπτυξη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ανάπτυξη της δημοκρατίας στην κατεύθυνση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ των μελών, βελτίωσης της δημοκρατικής και αποφασιστικής λειτουργίας των οργάνων της και καλύτερης αλληλεπίδρασής τους με τις οργανώσεις, μέτρα για την οργάνωση και προβολή των απόψεών της (π.χ. έκδοση μηνιαίου περιοδικού).
Η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ επιδιώκουμε να γίνει πολιτικό γεγονός για την Αριστερά και την κοινωνία. Πρώτα απ’ όλα, με το να γίνει ένα μεγάλο βήμα στην ανασυγκρότηση και τη δημιουργία νέων τοπικών και κλαδικών επιτροπών, την ανάπτυξη της πιο πλατιάς και δημοκρατικής συζήτησης, το μάχιμο πολιτικό εξοπλισμό των δυνάμεών της. Την πλατιά εξόρμηση στους εργαζόμενους και το λαό, για τη διάδοση των Θέσεων. Την ανάληψη πολιτικών πρωτοβουλιών που συγκροτούν καλύτερα το αντικαπιταλιστικό ρεύμα. Σε αυτή την κατεύθυνση, για παράδειγμα, αποφασίστηκε η πραγματοποίηση μεγάλης εκδήλωσης για το εργατικό κίνημα κοντά στην Πρωτομαγιά. Τέλος, με την ανάπτυξη των μετωπικών πρωτοβουλιών της ΑΝΤΑΡΣΥΑ πριν και μετά τη Συνδιάσκεψη, την παρουσίαση των θέσεών της, τη συζήτηση για την πρόταση της μετωπικής συμπόρευσης που έχει διαμορφώσει ώστε και η ίδια η Συνδιάσκεψη να μπορέσει να συζητήσει και να αποφασίσει για αυτήν στη βάση της εμπειρίας που θα αποκτηθεί.
Για την καλύτερη οργάνωση της πορείας προς τη Συνδιάσκεψη, θα συγκροτηθούν οργανωτική επιτροπή καθώς και επιτροπή διαλόγου. Θα γίνει προσπάθεια να αναβαθμιστεί η ιστοσελίδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ ώστε ο διάλογος να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Τις αμέσως επόμενες ημέρες, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα παρέμβει και πάλι για τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο, προβάλλοντας την ανάγκη του κοινού αγώνα σε Ελλάδα και Κύπρο για την απαλλαγή από τα μνημόνια, την έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, δεμένο με τα βασικά ζητήματα του αντικαπιταλιστικού προγράμματος. Θα οργανώσει σχετική εκδήλωση στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.
Καθώς ολόκληρη η κοινωνία στενάζει κάτω από το ζυγό του κεφαλαίου, της τρόικας και της ΕΕ, η απόσταση της Αριστεράς από τις ανάγκες του κινήματος μεγαλώνει. Ο κόσμος του κινήματος και της Αριστεράς βρίσκεται ξανά σε αναζήτηση για την Αριστερά που μπορεί να νικήσει. Οι συσχετισμοί αναδιατάσσονται. Χρειαζόμαστε, πιο πολύ από ποτέ, έναν ισχυρό αντικαπιταλιστικό – επαναστατικό πόλο, με προγραμματική επάρκεια, τακτική αντικαπιταλιστικής ανατροπής και προοπτική επανάστασης, όσο το δυνατόν πιο διαλεκτικά δεμένες. Με πλούσιο κομμουνιστικό περιεχόμενο, πρωτοπόρο στους αγώνες, ισχυρό οργανωτικά, βαθιά δημοκρατικό και δεμένο με τους χώρους δουλειάς, ευέλικτο και ανοιχτό στην επικοινωνία με τα ρεύματα της ανατροπής που γεννούνται αναπόφευκτα μέσα στην πάλη, από την κρίση της ρεφορμιστικής Αριστεράς, αλλά και τις διαφοροποιήσεις του κοινωνικού δυναμικού που εκφραζόταν από το ΠΑΣΟΚ.
Είμαστε μακριά ακόμα από μια τέτοια ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά εκεί πρέπει με γνώση και φιλοδοξία να στοχεύουμε.

ΠΗΓΗ: prin.gr

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ