22/6/13

ΝΑΡ: Με πανεργατικό ξεσηκωμό και αγωνιστικό μέτωπο ανατροπής να ανατραπούν!

Οι καταλήψεις των εγκαταστάσεων της ΕΡΤ από τους εργαζόμενους και η γενικότερη λαϊκή αντίδραση στο πραξικόπημα του Σαμαρά, προκάλεσαν ένα ισχυρό κλονισμό στην κυβέρνηση των μνημονίων, της άγριας λιτότητας, των απολύσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.
Η μετάβαση από την τρικομματική κυβέρνηση, με την απόσυρση της ΔΗΜΑΡ, σε κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δεν σηματοδοτεί αλλαγή πολιτικής, αλλά αποτελεί πλήγμα στο συνασπισμό επιβολής της πολιτικής της τρόικας, του κεφαλαίου και της ΕΕ. Συνιστά μια συγκεκριμένη υποχώρηση στην άμεση διαχείριση της επίθεσης στο μέτωπο της ΕΡΤ και μια σημαντική ρωγμή στην απολυταρχική τακτική προώθησης της αντεργατικής πολιτικής.
Ο αστικός συνασπισμός εξουσίας, στη χώρα και στην ΕΕ, φοβάται την εργατική – λαϊκή οργή και δυσαρέσκεια, που ήρθε στο προσκήνιο με το λουκέτο στην ΕΡΤ, και προσπαθεί να συντηρήσει την κυβέρνηση Σαμαρά, να προετοιμάσει μια νέα διάταξη των αστικών δυνάμεων, αξιοποιώντας και τις όποιες εφεδρείες του. Στόχος του είναι να εκτονώσει και να κτυπήσει τον λαϊκό αναβρασμό, προκειμένου να συνεχίσει τις "μεταρρυθμίσεις" (δηλαδή τα ξεπουλήματα δημόσιου πλούτου και την καρατόμηση των εργαζομένων) και κυρίως να προετοιμάσει το νέο, ακόμα πιο βάρβαρο, μνημόνιο.
Αυτό που αναδεικνύεται, άλλη μια φορά, είναι η δυνατότητα του κινήματος, μέσα από καμπές και εξάρσεις, να προκαλεί κλονισμό στις μνημονιακές κυβερνήσεις όπως σε αυτές του Παπανδρέου και του Παπαδήμου παλιότερα.
Οι μαχόμενες δυνάμεις του κινήματος και της αριστεράς έχουν καθήκον να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση των εργαζομένων ότι μπορεί να αλλάξει ο συσχετισμός υπέρ των αγωνιστικών ανατρεπτικών τάσεων και δυνάμεων σε βάρος των τάσεων και δυνάμεων συμβιβασμού και υποταγής. Να συμβάλουν, συνολικά και με όλες τις δυνάμεις τους, στην κλιμάκωση του αγώνα σε όλα τα επίπεδα για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και της κυβέρνησης.
Η έκρηξη της λαϊκής οργής ενάντια στο κλείσιμο της ΕΡΤ δημιουργεί ήδη ένα ευνοϊκό πεδίο για να εκδηλωθεί μια εργατική - λαϊκή αντεπίθεση. Το ΝΑΡ υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες του μαχόμενου εργατικού κινήματος για:
  • Την απόσυρση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που, εκτός από το κλείσιμο της ΕΡΤ, προετοιμάζει τη διάλυση του δημόσιου τομέα.
  • Την αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων της ΕΡΤ, τη στήριξη των καταλήψεων στις εγκαταστάσεις της, ώστε να συνεχίσει να είναι βήμα της αγωνιζόμενης κοινωνίας, ενάντια στις απολύσεις και στην ανεργία.
  • Την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΡΤ, της εργασιακής αξιοπρέπειας των εργαζομένων εκεί, της ποιότητας της ενημέρωσης με βάση τον έλεγχο των ίδιων των εργαζομένων.
Συνολικότερα απαιτείται ένα πλατύ αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής:
  • Για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών εργατικών ελευθεριών, ενάντια στον εργοδοτικό δεσποτισμό στους χώρους δουλειάς, την κρατική καταστολή και τη φασιστική βία, με άμεσο στόχο, μαζί με την κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, να καταργηθεί ολοκληρωτικά και να ακυρωθεί στην πράξη το μέτρο μας πολιτικής επιστράτευσης στην εκπαίδευση, το Μετρό, τους ναυτεργάτες.
  • Για την υπεράσπιση των δημόσιων κοινωνικών αγαθών (νερό, ενέργεια, παιδεία, υγεία, ασφάλιση, συγκοινωνίες)  και για να μην περάσει το ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών
  • Για την υπεράσπιση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και τη διεκδίκηση αυξήσεων στους μισθούς και τις συντάξεις, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να ζήσουν με αξιοπρέπεια.
  • Ενάντια στην ανεργία, τα λουκέτα επιχειρήσεων που έχουν γίνει χιονοστιβάδα και τις απολύσεις, για άμεσα μέτραανακούφισης και επιβίωσης των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων.
Για να ξεδιπλωθεί ένα αγωνιστικό μέτωπο ρήξης και ανατροπής με άμεσο στόχο την ανατροπή της αντιδραστικής αντεργατικής πολιτικής και της κυβέρνησης (όπως και κάθε κυβέρνησης) που την υλοποιεί, να ενισχυθεί η γραμμή συνολικά της αντικαπιταλιστικής ανατροπής της βάρβαρης επίθεσης του κεφαλαίου.
Ο δρόμος της μαζικής, πολιτικοποιημένης, μαχητικής δράσης του εργατικού και λαϊκού κινήματος είναι το μοναδικό έδαφος στο οποίο ο λαός μας έχει πλεονέκτημα. Εκεί μπορεί να οικοδομήσει τις προϋποθέσεις της ανατροπής της αντεργατικής πολιτικής.
Το ΝΑΡ υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για κοινή δράση των δυνάμεων της αριστεράς σε αυτό το πεδίο. Ώστε να δυναμώσει η λαϊκή αυτοπεποίθηση και να ισχυροποιηθεί το ρεύμα της ανατροπής της κυβέρνησης και της πολιτικής της. Η λαϊκή οργή μπορεί να θεριέψει και να γίνει νικηφόρα στους δρόμους και τον ενωτικό ανατρεπτικό αγώνα. Αντίθετα, χάνει τη δυναμική της στις κομματικές παρελάσεις, την εκλογική αναμονή, τις κυβερνητικές ονειροφαντασίες με τον Καμμένο, τη ΔΗΜΑΡ και τα απομεινάρια του ΠΑΣΟΚ. Θανατώνεται με τον εγκλωβισμό στη '' νομιμότητα'' και την κοινοβουλευτική ρητορεία παλαιάς κοπής.
Στη βάση όλων αυτών θέτουμε ανοικτά σε όλες τις δυνάμεις της μαχόμενης Αριστεράς και του εργατικού κινήματος την ανάγκη να ξεδιπλωθούν άμεσα μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις, πανεργατικές – παλλαϊκές, με νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία για την ήττα συνολικά της κυβερνητικής πολιτικής και την πτώση της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.
Σημαντικός σταθμός, στο αμέσως επόμενο διάστημα, θα είναι η διοργάνωση μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεων - αντιδράσεων ενάντια στην αιφνιδιαστική επίσκεψη Σόιμπλε που σηματοδοτεί τη συζήτηση για τον εκτροχιασμό του τρέχοντος οικονομικού προγράμματος και, κυρίως, την προετοιμασία για νέα πολύ πιο επώδυνα μέτρα σε βάρος  των εργαζομένων.
Αθήνα, 22/6/2013, το Γραφείο Τύπου του ΝΑΡ

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ