15/7/13

Πανεργατικό απεργιακό έναυσμα για ανατροπή πολυνομοσχεδίου και κυβέρνησης

Το σαρωτικό πολυνομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση την Τετάρτη αποτελεί ένα νέο ποιοτικό αντιδραστικό βήμα, στον τέταρτο μνημονιακό χρόνο που διανύουμε.  Η οργή του λαού δυναμώνει, αναζητά διέξοδο, όχι στην κυβερνητική αναμονή και αυταπάτη, αλλά "εδώ και τώρα", γιατί πλέον δεν του έχει απομείνει τίποτα.  Η απεργία που αναγκάστηκαν εκ των πραγμάτων να κηρύξουν οι ξεπουλημένες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για την Τρίτη 16/7 μπορεί να αποτελέσει το έναυσμα για μια μεγάλη εργατική έκρηξη, που θα σαρώσει τη δικομματική κυβέρνηση και τον κόσμο του κεφαλαίου.  Αλλά για να έχει επιτυχία αυτός ο αγώνας, για να μετατραπεί η 24ωρη ντουφεκιά της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας σε διαρκή αγώνα και άμεσα σε 48ωρη απεργία, καλύπτοντας και την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου - εκτρώματος, χρειάζεται μαζική και αποφασιστική παρέμβαση των δυνάμεων του μαχητικού εργατικού κινήματος, της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, κάθε ανυπόταχτης συλλογικότητας σε κάθε χώρο εργασίας και γειτονιάς.

Στην προσπάθεια της κυβέρνησης να μετατρέψει την αναμέτρηση σε "παρτίδα" με μερικά διάσπαρτα κομμάτια εργαζομένων στο Δημόσιο (καθηγητές, δημοτικοί αστυνομικοί, σχολικοί φύλακες κ.ά.) οι εργαζόμενοι οφείλουν να σηκώσουν το γάντι και να απαντήσουν ότι το πολυνομοσχέδιο είναι κόμβος για κοινωνική σύγκρουση εφ' όλης της ύλης, για όλους τους εργαζόμενους, τους άνεργους, τους νέους που μεταναστεύουν.  Διότι το πολυνομοσχέδιο δεν προβλέπει μόνο τις απολύσεις σε ΟΤΑ και εκπαίδευση, αλλά καταργεί την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τις κλαδικές συμβάσεις, αυξάνει το όριο ομαδικών απολύσεων, επιβάλλει νέα χαράτσια και φορολεηλασία.  Επίσης, ακολουθούν γρήγορα κι άλλα πολυνομοσχέδια (υγεία και ΕΟΠΥΥ, τηλεόραση, κυριακάτικη δουλειά, ιδιωτικοποιήσεις κ.λπ.).  Άρα όλα τα τμήματα του λαού βλέπουν τον εαυτό τους σε αυτή τη νέα κλιμάκωση της σύγκρουσης και η απάντηση για να έχει προοπτικές νίκης, θα πρέπει να είναι πανεργατική, απεργιακή και συγκρουσιακή.

Για την οργάνωση των κινητοποιήσεων και την ανάπτυξη ενός μάχιμου περιεχομένου διεκδικήσεων και στόχων πάλης, ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων καλεί σε ανοιχτή μαζική συνέλευση τα πρωτοβάθμια σωματεία, όλα τα συνδικάτα που βρίσκονται σε μάχη, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου στις 7 μ.μ. στα γραφεία της ΟΛΜΕ, ενώ για την απεργία της Τρίτης το ραντεβού των σωματείων είναι 10.30 π.μ. στο Μουσείο.  Αντίστοιχα, συσκέψεις και συνελεύσεις πραγματοποιούν εργατικά σχήματα, κλαδικοί και τοπικοί συντονισμοί, κινήσεις σε γειτονιές.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση - κάλεσμά του ο Συντονισμός Σωματίων, "αν δεν τους τελειώσουμε, θα μας τελειώσουν εκείνοι", ενώ υπογραμμίζει ότι "μοναδική απάντηση στη βαρβαρότητα είναι η μαζική λαϊκή ανυπακοή στην πολιτική της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και της τρόικας ΕΕ-ΔΝΤ-κεφαλαίου, το δυνάμωμα της πάλης και ένας νέος γύρος αντιπαράθεσης.  Να συντονίσουμε τους αγώνες μας.  Για έναν εργατικό και λαϊκό ξεσηκωμό που θα τους ανατρέψει, μαζί με την πολιτική τους, τις κυβερνήσεις, τα μνημόνια και όλη τη βάρβαρη επίθεσή τους".

Αναγκαίο βήμα γι' αυτό κόντρα στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ είναι να περάσει ο αγώνας στα χέρια των εργαζομένων και των σωματείων τους.  Δεν είναι τυχαία η στάση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας στην ΑΔΕΔΥ, όπου παρά την σφοδρότητα της επίθεσης, οι δυνάμεις των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ δεν κατέβασαν καμία ουσιαστικά αγωνιστική πρόταση αγώνα διαρκείας και κλιμάκωσης στο όνομα του ότι "ο κόσμος δεν ξεσηκώνεται"!  Η απεργία "βγήκε" λόγω των διαθέσεων μαχητικής αντίδρασης των υπό διαθεσιμότητα κομματιών, της αποφασιστικής παρέμβασης των εκπροσώπων των Παρεμβάσεων και της ανυποχώρητης στάσης ομοσπονδιών όπως της ΟΛΜΕ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ, που αποφάσισε και αυτοτελώς συγκεκριμένο αγωνιστικό πρόγραμμα που κορυφώνεται με συναυλία αύριο στο Σύνταγμα, την Τρίτη το πρωί με πορεία από την πλατεία Καραϊσκάκη στη Βουλή και πανελλαδική συγκέντρωση όλη τη μέρα, όλη τη νύχτα έξω από τη Βουλή, μέχρι την ονομαστική ψηφοφορία της Τετάρτης!

Τις μετρημένες ώρες που απομένουν ως την κρίσιμη αυτή μάχη, βαρύνουσα σημασία θα διαδραματίσει όλο το αγωνιστικό αντικαπιταλιστικό δυναμικό που συσπειρώνει η ΑΝΤΑΡΣΥΑ.  Με την προκήρυξη στο χέρι, θα πρέπει να οργανωθούν μαζικές εξορμήσεις παντού, σε γειτονιές, κατειλημμένα δημαρχία, χώρους δουλειάς, νεανικά στέκια, αλλά και πολιτικές συσκέψεις και εκδηλώσεις.  Με κεντρικό σύνθημα όπως λέει και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, να ανοίξει ένας άλλος δρόμος για την ελληνική κοινωνία με καταγγελία των μνημονίων, διαγραφή του χρέους, αποδέσμευση από το ευρώ και την ΕΕ, με εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων και όλων των επιχειρήσεων που κλείνουν οι καπιταλιστές χωρίς αποζημίωση, με εργατικό και λαϊκό έλεγχο και δήμευση της προσωπικής τους περιουσίας, με σταμάτημα στο ξεπούλημα των δημοσίων αγαθών (υγεία, παιδεία, ενέργεια, νερό, καθαριότητα) και κατάργηση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, των επιστρατεύσεων, της κρατικής βίας.

Σε αυτό τον αγώνα είναι πολύ κρίσιμο να παίξουν σοβαρό ρόλο και μεγάλοι χώροι του ιδιωτικού τομέα που βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, όπως 'Κατσέλης', ΑΓΕΤ, 'Βουγιουκλάκειο' κ.ά. και που πρέπει να δώσουν το στίγμα τους στον πανεργατικό συντονισμό.

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΜΟΥΛΗ

ΠΡΙΝ 14/07/2013

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ