27/1/08

Η λυματολάσπη των ιδιωτικών ΜΜΕ


Εκβιαστές, ντιβιντικομιστές, αποδέκτες μαύρου χρήματος, με λογαριασμούς εκατομμυρίων ευρώ. Να ποιοι είναι οι εκδότες και οι εργολάβοι της βαριάς βιομηχανίας της «ενημέρωσης» στην Ελλάδα. Γιατί, γι’ αυτούς πρόκειται και όχι για τους εργαζομένους δημοσιογράφους, που με μισθό 1.000 ευρώ θέλουν… 400 χρόνια για να βγάλουν πέντε εκατομμύρια. Εδώ έχουμε θέμα, που θα έλεγε και κάποιο αφεντικό της ζούγκλας της δημοσιογραφίας. Αλλά όχι μόνο πρώτο θέμα και μεγκάλο θέμα και γενικώς. Γιατί μπορεί τώρα όλοι να έχουν πέσει πάνω στην κίτρινη έκδοση των πρώην συνεταίρων Μάκη και Θέμου, αλλά οι πρακτικές της νεότευκτης εφημερίδας δεν είναι μοναδικές, όσο κι αν τις εφάρμοσε με αποκρουστικό τρόπο (όπως τότε που «κρεμούσε» πρωτοσέλιδα τα παιδιά δύο πολιτικών του ΣΥΝ, διευκολύνοντας συνειρμούς του Μαξίμου για «συγκοινωνούντα δοχεία»). Αυτό φάνηκε και από την υπόθεση Καμπουράκη. Το Μεγκάλο κανάλι δεν ήταν και τόσο άμεμπτο (κάτι σαν παρθεναγωγείο!) όσο ήθελε να φαίνεται.

Η λυματολάσπη των ΜΜΕ που έχει κατακλύσει τα πάντα τις τελευταίες ημέρες δεν είναι τίποτα άλλο από τα ξερατά των ιδιωτικών εμπορικών ΜΜΕ. Όσοι άνοιξαν το δρόμο το ’89, όσοι προσκύνησαν τους «νταβατζήδες» (πράσινοι, γαλάζιοι, ροζ και ολίγον κόκκινοι) τόσα χρόνια έχουν τεράστιες ευθύνες. Μπορεί σήμερα οι παραδοσιακοί εκδότες να θέλουν να «φάνε» το ‘Πρώτο Θέμα’, αλλά μόνο για να εφαρμόσουν (με πιο σικ τρόπο) τις μεθόδους του. Γιατί η δημοσιογραφία της κλειδαρότρυπας, της μαφιόζικης «εκτέλεσης» σε προσωπική βάση (που αθωώνει το σύστημα και διευκολύνει εκβιασμούς και ντιλ) είναι πρακτική που αναπτύσσεται διεθνώς.

Όχι, δεν μας αξίζει τέτοια ενημέρωση. Ειδικά οι δημοσιογράφοι πρέπει να εξεγερθούν, αντί να συντάσσονται με το ένα ή το άλλο αφεντικό, για να μην χάσουν τη δουλειά τους.

Αν χαθεί η αξιοπρέπεια, η δουλειά θα είναι βρόμικη και άθλια. Η ΕΣΗΕΑ δεν μπορεί να καλύπτει την κυβέρνηση, ούτε τα αφεντικά των ΜΜΕ και τους υπαλλήλους της κυβέρνησης και των εταιρειών, βαφτίζοντάς τους δημοσιογράφους. Δεν πάει άλλο!

ΠΡΙΝ 27/01/2008

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ