27/1/08

Για τις αιτίες των αυτοκτονιών;


ΔΙΚΤΥΟ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Ο πραγματικός στόχος της έρευνας για τις αυτοκτονίες στο στρατό, που πραγματοποιήθηκε με ευθύνη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, είναι να αποκρύψει τις ευθύνες του ελληνικού στρατού. Αδιαφορώντας για τις ευτυχώς αποτυχημένες απόπειρες, οι οποίες βεβαίως σε αρκετές περιπτώσεις βαρύνονται για μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία του στρατευμένου, αναγνωρίζει έξαρση του φαινομένου τα τελευταία χρόνια και μεγαλύτερα ποσοστά στο στρατό σε σύγκριση με το σύνολο της κοινωνίας. Σύμφωνα με την έρευνα, μόλις για το 12% των απωλειών ευθύνονται τα προβλήματα στη μονάδα. Επίσης υπάρχει αύξηση των αυτοκτονιών προς το τέλος της θητείας, όταν η πίεση από το στρατιωτικό περιβάλλον είναι μειωμένη, ενώ το 93% είχε περάσει το κρίσιμο στάδιο προσαρμογής των τριών μηνών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 56% είχε προβλήματα με το άλλο φύλο, το 44% ενδοοικογενειακά προβλήματα, το 19% έκανε χρήση τοξικών ουσιών και το 8% είχε ιστορικό ψυχικής νόσου.

Οι υπηρεσίες του ΓΕΣ προκειμένου να αποκρύψουν τις αιτίες που φωλιάζουν στον απαρχαιωμένο θεσμό του στρατού και στις συνθήκες που επικρατούν στις μονάδες, εμμέσως παραδέχονται σημαντικά προβλήματα της διοίκησης των στρατοπέδων και των υγειονομικών υπηρεσιών.

Οι έφεδροι γιατροί του Δικτύου Σπάρτακος, χωρίς να «τσουβαλιάζουν» τα στοιχεία εφέδρων και μονίμων, είχαν υπεύθυνα διαγνώσει ότι το ποσοστό αυτοκτονιών φαντάρων είναι υπερτριπλάσιο σε σύγκριση με το αντίστοιχο κοινωνικό μέγεθος και είναι ουσιαστικά φαινόμενο του Στρατού Ξηράς:

Οι αυτοκτονίες σημειώνονται στα Κέντρα Εκπαίδευσης, στην ΕΛΔΥΚ, στα νησιά και στον Έβρο, την περίοδο από Μάιο μέχρι τέλη φθινοπώρου που είναι η πιο εντατικοποιημένη περίοδος της θητείας (οι περισσότερες ασκήσεις κ.λπ.)

Αυτοκτονίες πραγματοποιούνται συχνά στις χειρότερες μονάδες από άποψη επάνδρωσης, εντατικοποίησης, όπου η έξοδος είναι άγνωστη λέξη. Σε αυτές καταλήγουν συνάδελφοι χωρίς βύσμα, που έχουν υπηρετήσει σε απόμακρα στρατόπεδα της παραμεθορίου.

Πιστεύουμε ότι η έρευνα αποτελεί μια χυδαία προσβολή για τα παιδιά που έφυγαν. Πολιτική και στρατιωτική ηγεσία παρήγγειλαν την έρευνα και υπέδειξαν τα αποτελέσματα. Η αυτοκτονία του φαντάρου είναι δολοφονία με δράστη το στρατό.

Τηλ. Επικοινωνίας: 6932 955 437

ΠΡΙΝ 27/01/2008

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ