27/1/08

Υποκρισία για το κλίμα


ΕΕ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΛΑΦΡΟΣ

Αποκαλυπτικό για την υποκρισία και τη συμφεροντολογική πολιτική της ΕΕ αποδείχθηκε τελικά το «πακέτο» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενέργεια και την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, που ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη. Ενώ πριν ενάμιση μήνα στο Μπαλί, στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, υποτίθεται έδινε μάχη για να υποχρεώσει τις ΗΠΑ στη δέσμευση για μεγάλες περικοπές των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (με αποτέλεσμα την τελευταία στιγμή να μπει στο τελικό κείμενο ο εθελοντικός στόχος για μείωση εκπομπών 25% - 40% για τις ανεπτυγμένες χώρες), η Κομισιόν εισηγείται μείωση μόλις 20% μέχρι το 2020! Σαν σαράφης σε ανατολικό παζάρι συμπληρώνει ότι εάν οι ΗΠΑ και οι άλλες μεγάλες βιομηχανικές χώρες συμφωνήσουν, μπορεί να το κάνει 30%! Και προσοχή, αυτός ο στόχος δεν είναι από εδώ και μπρος, αλλά είναι η μείωση των εκπομπών από το 1990 και μετά, όπου η ΕΕ έχει ήδη μειώσει κατά 10% τα αέρια του θερμοκηπίου. Τι μένει λοιπόν; Ένα μίζερο 10%.

Είναι φανερό ότι ο καπιταλιστικός ανταγωνισμός (ειδικά με την ενεργοβόρα αμερικανική οικονομία) και μάλιστα σε συνθήκες ύφεσης, υποχρεώνει το ευρωπαϊκό κεφάλαιο να είναι ιδιαίτερα φειδωλό, αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων που καλούν για μεγάλη μείωση των εκπομπών (μέχρι και 70% - 80% για τις ανεπτυγμένες χώρες έως το 2050). Άσε που βασικός μοχλός για τη μείωση των εκπομπών παραμένει το εμπόριο δικαιωμάτων να ρυπαίνουν (μέχρι στιγμής φθηνά).

Ταυτόχρονα, ο ευρωπαϊκός καπιταλισμός επιδιώκει να είναι εκείνος που θα προετοιμαστεί καλύτερα για τη νέα εποχή που ανατέλλει. Η περιβαλλοντική κρίση υποχρεώνει άμεσα σε μια μεταμόρφωση της οικονομίας και του τρόπου ζωής. «Η Ευρώπη πρωτοπόρος στον αγώνα για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, που θα προκαλέσει κύμα καινοτομίας και θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας στον τομέα των καθαρών τεχνολογιών», είπε ο Σταύρος Δήμας, επίτροπος Περιβάλλοντος την Τετάρτη. Θέτοντας το στόχο το 20% της ενέργειας που καταναλώνεται στην Ευρώπη να παράγεται από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020 (από 7% σήμερα), η ΕΕ δίνει μια αποφασιστική ώθηση στο συγκεκριμένο κλάδο, με σκοπό να είναι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις πρωτοπόρες στην πράσινη οικονομία (κάτι που σε μεγάλο βαθμό έχουν ήδη πετύχει). Ιδιαίτερα αρνητικός είναι ο στόχος το 10% της ενέργειας για τις μεταφορές να προέρχεται από βιοκαύσιμα. Κάτω από τη βουλιμία του κέρδους, τα βιοκαύσιμα είναι σήμερα βασικός παράγοντας για την αποψίλωση των δασών του τρίτου κόσμου, την εντατική γεωργία και την άνοδο των τιμών των τροφίμων.

Οι στόχοι που τέθηκαν για την Ελλάδα για το 2020 είναι 18% ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές (από 8,5%, μαζί με τα μεγάλα φράγματα) και μόλις 4% μείωση των εκπομπών εκτός βιομηχανίας. Την επόμενη ημέρα η ΔΕΗ, με μακροσκελή ανακοίνωσή της, προσπάθησε να μας πείσει για την ωφέλεια από την καύση εισαγόμενου άνθρακα…


ΠΡΙΝ 27/01/2008

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ