8/2/08

Κίνα: Η πίεση αυξάνεται


8 Φεβρουαρίου 2008

Η Διεθνής Αμνηστία ανησυχεί ιδιαίτερα ότι οι κινεζικές αρχές πιέζουν τον ακτιβιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χου Τζια (Hu Jia) να παραδεχτεί την ενοχή του για εγκλήματα κατά της εθνικής ασφάλειας.

Το γεγονός αυτό συμβαίνει έξι μήνες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου στις 8 Αυγούστου 2008 και αποτελεί την πιο πρόσφατη προσπάθεια των αρχών να φιμώσουν τη δημόσια κριτική Κινέζων ακτιβιστών για την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα.

«Οι πιθανότητες για μια θετική κληρονομιά των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου σε ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων μειώνονται ταχύτατα καθώς οι κινεζικές αρχές καταπιέζουν αντιπολιτευόμενες φωνές, μεταξύ άλλων και στοχεύοντας κατά των οικογενειών και των συνεργατών των ακτιβιστών. Η κατάσταση αυτή αντιτίθεται στο πνεύμα του Ολυμπιακού καταστατικού χάρτη, που θέτει την διατήρηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας στην καρδιά του Ολυμπιακού κινήματος,» δήλωσε η Κάθριν Μπέιμπερ, Διευθύντρια για το Πρόγραμμα Έρευνας και Δράσης της Διεθνούς Αμνηστίας για την Ασία.

Μετά από μήνες σε κατ' οίκον κράτηση, ο Χου Τζια φυλακίστηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2007 και στις 28 Ιανουαρίου 2008, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες για «υποκίνηση υπονόμευσης τους καθεστώτος». Υπάρχουν φόβοι ότι δεν έχει πρόσβαση σε απαραίτητα για την υγεία του φάρμακα καθώς πάσχει από Ηπατίτιδα Β.

Επιπλέον, η γυναίκα του Χου Τζια, η Ζενγκ Ζινιάν (Zeng Jinyan), βρίσκεται ακόμα σε κατ' οίκον κράτηση μαζί με το νεογέννητο παιδί τους. Δεν της επιτρέπεται να βγει από το σπίτι και η τηλεφωνική σύνδεση και η πρόσβαση στο Ίντερνετ έχει κοπεί.

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την εκστρατεία για την κατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα στο www.amnesty.org.gr.

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ