23/3/08

Κοινοβουλευτικοί αιφνιδιασμοί στο Ασφαλιστικό


Η «αιφνιδιαστική» πρόταση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί του Ασφαλιστικού, ήταν αυτή που σφράγισε τη σχετική συζήτηση την Πέμπτη, καθώς το σύνολο της αντιπολίτευσης (ακόμα και το ΚΚΕ) συμφώνησαν υποβάλλοντας ξεχωριστές προτάσεις διεξαγωγής δημοψηφίσματος. Η πρόταση Αλαβάνου έγινε αμέσως αποδεκτή από το ΠΑΣΟΚ με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος, Χρ. Παπουτσή, να δίνει την εκτίμηση ότι «η πρόταση Αλαβάνου έρχεται να ανταποκριθεί στην πρόταση Παπανδρέου για ευρύτερη συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς, ιδιαίτερα όμως απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο». Την ίδια μέρα και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, δήλωσε ότι «την εκλαμβάνει ως θετική».

Το κατάπτυστοι αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής το μεσημέρι της Τετάρτης με 152 ψήφους υπέρ (ΝΔ) και 137 κατά (ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ). Ο ΛΑΟΣ είχε αποχωρήσει μετά την ομιλία του Γ. Καρατζαφέρης και δεν πήρε μέρος στη ψηφοφορία. Μετά το αποτέλεσμα της επί της αρχής ψηφοφορίας, οι βουλευτές του ΚΚΕ αποχώρησαν από την συζήτηση επί των άρθρων. Το ΚΚΕ κατέθεσε και αυτό τη δική του πρόταση για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το νέο ασφαλιστικό νόμο, αλλά όπως δήλωσε ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος Αχ. Καταρτζής, «το ΚΚΕ θα συμβάλει στην επίτευξη του αναγκαίου κατά το Σύνταγμα αριθμού βουλευτών, προκειμένου να γίνει η σχετική συζήτηση». Ο ΛΑΟΣ, ανακοίνωσε εσπευσμένα ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση καθώς αποτελεί πάγια θέση του κόμματος η διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε μεγάλα πολιτικά και κοινωνικά θέματα.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, προκηρύσσεται δημοψήφισμα για ψηφισμένα νομοσχέδια που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εφόσον αυτό αποφασιστεί από πλειοψηφία 180 βουλευτών. Ύστερα από σχετική πρόταση 120 βουλευτών. Εφόσον το ζητήσουν 120 βουλευτές γίνεται υποχρεωτικά συζήτηση στη Βουλή σε τρεις συνεδριάσεις. Η πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος είχε ως στόχο την καθυστέρηση αποστολής του νομοσχεδίου προς υπογραφή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Εντύπωση προκάλεσε η νέα απόπειρα διαφοροποίησης του Β. Βενιζέλου, ο οποίος κατηγόρησε τον Αλέκο Αλαβάνο για πολιτική ανωριμότητα θεωρώντας ότι βιάστηκε και δεν ενημέρωσε τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

ΠΡΙΝ 23/03/2008

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ