23/3/08

«Επίσημα η Χρυσή Αυγή στην ΕΛΑΣ»


ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΣΟΥΡΗΣ

ΣΥΓΚΕΝΡΤΩΣΗ ΜΑΖΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΑΥΡΙΟ ΣΤΙΣ 9 π.μ. ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ

Λίγο πριν τη δίκη είχαμε με τον Δ. Κουσουρή μια μικρή συζήτηση:

- Δημήτρη, αύριο ξεκινά μόνο μια σημαντική ποινική δίκη;

- Θαρρώ πως ποινικά η υπόθεση κρίθηκε στην πρωτόδικη διαδικασία, αφού σε αυτό το σκέλος δεν υπάρχει κάποιο στοιχείο που να αλλάζει κάτι από τα δεδομένα. Η σημασία της δίκης έγκειται μάλλον στην πολιτική της πλευρά, στο βαθμό μάλιστα που απέναντι στην ανάπτυξη των κοινωνικών αγώνων, το κράτος επιστρατεύει τους μηχανισμούς καταστολής, με μεθόδους τόσο «επίσημες» όσο και «ανεπίσημες».

- Το κράτος δικάζει ένα όργανο του παρακράτους. Κόπηκε λοιπόν ο «ομφάλιος λώρος» μεταξύ τους;

- Όταν τόσο οι περισσότεροι δράστες του χτυπήματος εναντίον μας όσο κι εκείνοι των επιθέσεων που ακολούθησαν κυκλοφορούν ανενόχλητοι, δεν μένουν περιθώρια για αυταπάτες… Τα «παρακράτος» έχει μακρά ιστορία σχέσεων στοργής με τους επίσημους κατασταλτικούς μηχανισμούς. Η δραστηριοποίηση ακροδεξιών ομάδων ως μακρύ χέρι του κράτους μετά από 35 σχεδόν χρόνια «ομαλού δημοκρατικού βίου» αποτελεί απόδειξη μιας εντυπωσιακής συνέχειας την οποία το επίσημο κράτος δεν θέλει και δεν μπορεί να σπάσει. Ενάμιση μήνα μετά την κοινή επιχείρηση αστυνομίας και Χρυσαυγιτών στο κέντρο της Αθήνας και τη χαρακτηριστική συγκάλυψη των γεγονότων από την πλευρά της κυβέρνησης, μόνο για αστείο μπορεί να ισχυριστεί κανείς κάτι τέτοιο…

- Αντιμετωπίζονται οι νεοναζιστικές οργανώσεις με το να τεθούν εκτός νόμου;

- Η απαγόρευση είναι ένα τυπικό ζήτημα που πέρα από την όποια συμβολική δεν έχει και μεγάλη πρακτική αξία. Αντίθετα μάλιστα θα έλεγα πως θα συγκάλυπτε ακόμα περισσότερο την ήδη σκοτεινή πραγματικότητα. Η εμπειρία τόσο στη χώρα μας όσο και αλλού (π.χ. στην Ιταλία) δείχνει πως η απαγόρευση νεοφασιστικών οργανώσεων καθόλου δεν εμπόδισε τη δολοφονική τους δράση. Όμως τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν πως υπάρχει μια θεσμική λύση: Να ιδρυθεί επιτέλους επίσημα τομέας Χρυσής Αυγής στην Αστυνομία, ούτως ώστε να αναλαμβάνουν τουλάχιστον την ευθύνη για όσα γίνονται η φυσική και πολιτική ηγεσία των Σωμάτων Ασφαλείας.

- Η Ακροδεξιά διεμβολίζει πια εργατικά στρώματα. Γιατί;

- Οι ακροδεξιές ιδέες άνθιζαν πάντοτε στο έδαφος της όξυνσης φαινομένων οικονομικής και κοινωνικής κρίσης σαν αυτή που διανύουμε σήμερα διεθνώς. Στο βαθμό που το εργατικό κίνημα υποχωρεί κι η Αριστερά αδυνατεί να δώσει έμπρακτα και συνολικά απάντηση στα αδιέξοδα των εργατικών στρωμάτων, αναπτύσσεται πολιτικά η Ακροδεξιά. Από εκεί ξεκινάει όμως μια άλλη μεγάλη κουβέντα που κρίνεται στην ανάπτυξη νικηφόρων αγώνων των εργαζομένων και στη διαμόρφωση πολιτικών απαντήσεων με αντικαπιταλιστική προοπτική και στόχευση.

ΠΡΙΝ 23/03/2008

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ