11/3/08

ΚΑΙ ΝΕΑ ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΥΛΩΝΑ


Τη Δευτέρα 10/03/2008 νεοσύλλεκτος φαντάρος που υπηρετούσε στο Κέντρο Εκπαίδευσης στην Αυλώνα, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει.

Ο συγκεκριμένος συνάδελφος που αρχικά είχε καταταγεί στις Ειδικές Δυνάμεις και αποχώρησε, για να εκπληρώσει τις στρατιωτικές του «υποχρεώσεις» στο Κέντρο Εκπαίδευσης των Τεθωρακισμένων, νοσηλεύονταν στο αναρρωτήριο. Όμως το βράδυ της Δευτέρας επιχείρησε να κρεμαστεί με την στρατιωτική ζώνη, που ευτυχώς έσπασε. Από την πτώση τραυματίστηκε και λιποθύμησε. Σε αυτή την κατάσταση τον βρήκαν αργότερα.

Σήμερα νοσηλεύεται στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Πεντέλης (414).

Το φαινόμενο των αυτοκτονιών φαντάρων λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις. Πλέον μετράμε τρείς (3) απώλειες φαντάρων και στελέχους του Πολεμικού Ναυτικού μέσα σε τρείς (3) μήνες και δύο γνωστές απόπειρες αυτοκτονίας. Μάλιστα η πρώτη απόπειρα αυτοκτονίας σημειώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα από την αυτοκτονία έφεδρου αξιωματικού (ΔΕΑ) στην ίδια μονάδα, που η βασική της δύναμη βρίσκεται σήμερα στο Κόσσοβο.

Μιλάμε για «γνωστές» απόπειρες αυτοκτονίας γιατί το ΓΕΣ προσπαθώντας να κρύψει το μέγεθος του προβλήματος δεν παρουσιάζει τα στοιχεία σχετικά με αυτές.

Από την άλλη μεριά, παρά τις «στημένες» εκθέσεις του ΓΕΣ, διαπιστώνουμε ότι οι αυτοκτονίες είναι ένα φαινόμενο που συναντάμε και στα Κέντρα Εκπαίδευσης (θυμίζουμε Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυπλίου, Άρτας, Αυλώνας κλπ).

Επίσης εύλογες απορίες προκύπτουν και για τη λειτουργία των υγειονομικών υπηρεσιών των Ενόπλων Δυνάμεων:

  • μετράμε ήδη μια αυτοκτονία στελέχους ενώ νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο του Πολεμικού Ναυτικού αντιμετωπίζοντας ψυχολογικά προβλήματα,
  • μια αυτοκτονία νεοσύλλεκτου φαντάρου στο Κέντρο Εκπαίδευσης Υγειονομικού στην Άρτα, που όχι μόνο θα επανεξετάζονταν για να απαλλαχθεί λόγω ψυχολογικών προβλημάτων την επόμενη μέρα από το μοιραίο γεγονός, αλλά αυτοκτόνησε ενώ νοσηλευόταν στο αναρρωτήριο.
  • και η τελευταία απόπειρα του νεοσύλλεκτου στην Αυλώνα, μέσα στο αναρρωτήριο της μονάδας.

Η ανησυχία όλων των συναδέλφων και των γονιών των στρατευμένων είναι εύλογη όχι μόνο για την ακρότητα του φαινομένου, αλλά κυρίως για την πολιτική που ακολουθεί ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Καθημερινά και ο λιγότερο πληροφορημένος πολίτης διαπιστώνει ότι η νεολαία κινδυνεύει στον στρατό. Ο κάθε νέος άνδρας πολίτης αυτής της χώρας είναι υποχρεωμένος να στρατευτεί και απολέσει έναν χρόνο από την ζωή του υποτασσόμενος σε ακραίες, παράλογες, καταπιεστικές καταστάσεις που αποσκοπούν στην ολοένα μεγαλύτερη εκμετάλλευση του και διαπαιδαγώγηση του στα ιδανικά της «πειθαρχίας-ιεραρχίας-μιλιταρισμού».

Υπηρετώντας σε ένα στρατό που πρώτο καθήκον έχει πλέον τις αποστολές εκτός συνόρων, απαραίτητο πολεμικό συμπλήρωμα στην προσπάθεια ανάδειξης του ιμπεριαλιστικού, περιφερειακού ρόλου της αστικής Ελλάδας.

Όπου η ατέρμονη καθημερινότητα της σκοπιάς-αγγαρείας-εκπαίδευσης-υπηρεσίας συμπληρώνεται από την χρήση των φαντάρων ως δωρεάν εργατικού δυναμικού για την κάλυψη των κρατικών ανεπαρκειών (χρήση στρατού σε έκτακτες ανάγκες) και της αναψυχής των στρατιωτικών.

Η επικίνδυνη αυτή χακί καθημερινότητα, υπεύθυνη για τη δολοφονία δεκάδων νέων παιδιών απαιτεί την άμεση, αποφασιστική παρέμβαση των συλλογικών φορέων του εργατικού και νεολαιίστικου κινήματος.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6932 955437

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ