11/3/08

Οι κυβερνήσεις πρέπει να λάβουν μέτρα για να σταματήσει η βία κατά των μαθητριών


11 Μαρτίου 2008

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Διεθνής Αμνηστία, σε έκθεσή της, ζητά από τις κυβερνήσεις όλων των χωρών να λάβουν συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσουν τη βία κατά των κοριτσιών, ειδικά μέσα στα σχολεία.

«Οι κυβερνήσεις διαψεύδουν τις προσδοκίες των κοριτσιών ακόμα και στο πιο βασικό επίπεδο. Η αποτυχία τους να αντιμετωπίσουν τη βία κατά των κοριτσιών στα σχολεία είναι ανεπίτρεπτη», δήλωσε ο Γουίντνεϊ Μπράουν, Γενικός Διευθυντής στη Διεθνή Αμνηστία.

«Ουσιαστικά κάθε κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι καταδικάζει τη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών. Τα σχολεία είναι ένα μέρος όπου οι κυβερνήσεις έχουν άμεση ευθύνη και πρέπει να αρχίσει τα έργα τους να συμβαδίζουν με τα λόγια τους.»

Η έκθεση Ασφαλή Σχολεία: Το Δικαίωμα Κάθε Κοριτσιού, δείχνει πως η βία μέσα και γύρω από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα παραμένει διάχυτη. Από το Μεξικό μέχρι τη Κίνα, τα κορίτσια συνεχώς έρχονται αντιμέτωπες με τον κίνδυνο σεξουαλικής παρενόχλησης ή κακοποίησης ή τρομοκρατούνται στο δρόμο προς ή και μέσα στον ίδιο το χώρο του σχολείου.

Σε μερικά κορίτσια ασκείται περισσότερη βία από ότι σε άλλα. Συγκεκριμένες ομάδες όπως εθνοτικές μειονότητες, τα ομοφυλόφιλα κορίτσια ή τα κορίτσια με αναπηρίες βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με τους συνομήλικους τους.

Πολλά κορίτσια αντιμετωπίζουν στο σχολείο ψυχολογική βία, εκφοβισμό και εξευτελισμό. Μερικές τιμωρούνται με ραβδισμό η ξυλοδαρμό στο σχολείο στο όνομα της πειθαρχίας. Απειλούνται με σεξουαλική παρενόχληση από τους συμμαθητές τους, τους προσφέρονται υψηλότερες βαθμολογίες με αντάλλαγμα σεξουαλικές χάρες ή και βιάζονται μέσα στο γραφείο των καθηγητών.

Το 2006 έρευνα σε μαθήτριες στο Μαλάουι έδειξε ότι το 50% των κοριτσιών είπαν ότι καθηγητής ή συμμαθητής τους τις έχει αγγίξει σεξουαλικά χωρίς τη συναίνεση τους.

Αντίστοιχα, μία έρευνα στις ΗΠΑ έδειξε ότι το 83% των κοριτσιών 12 με 16 ετών που φοιτούν σε δημόσια σχολεία έχει βιώσει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης.

Επιθέσεις κατά των γυναικών στα σχολεία έχουν τόσο άμεσες όσο και μακροπρόθεσμες συνέπειες.

Η βία κατά των κοριτσιών δεν έχει επίπτωση μόνο στη σωματική και ψυχολογική τους υγεία, αλλά μπορεί να τα οδηγήσει να εγκαταλείψουν το σχολείο και να χάσουν κάθε ελπίδα να γλιτώσουν από τη φτώχεια και τη πολιτική περιθωριοποίηση.

«Το να διασφαλιστεί ότι τα κορίτσια έχουν ουσιαστική πρόσβαση στην παιδεία αναγνωρίζεται παγκοσμίως ως το κλειδί για την χειραφέτηση των γυναικών. Η μη

πρόσβαση στην εκπαίδευση θα ακολουθεί τη γυναίκα για μια ολόκληρη ζωή» πρόσθεσε ο Μπράουν.

Πολύ συχνά, επιθετικές και ανάρμοστες ερωτικές προτάσεις των αγοριών στο σχολείο δεν λαμβάνονται πολύ σοβαρά και απορρίπτονται με το σκεπτικό «αγόρια είναι...». Τέτοια συμπεριφορά πολλές φορές δεν καταγγέλλεται και δεν τιμωρείται, στέλνοντας το μήνυμα ότι η βία κατά των κοριτσιών και των γυναικών είναι αποδεκτή και ότι η ανδρική επιθετικότητα είναι φυσιολογική.

Η Διεθνής Αμνηστία πήρε συνέντευξη από ανθρώπους στη Αϊτή, για παράδειγμα, οι οποίοι συμφώνησαν ότι η βία ήταν συχνό φαινόμενο στα σχολεία και ότι σπάνια καταγγέλλονταν. Η σωματική τιμωρία, η χρήση μαστίγιων, οι ξυλοδαρμοί με ηλεκτρικά καλώδια, η επιβολή τιμωριών όπου τα παιδία εξαναγκάζονται να γονατίσουν στον ήλιο, η στέρηση τροφής, η σεξουαλική κακοποίηση, οι προσβολές και η ψυχολογική κακοποίηση των κοριτσιών είναι συχνή από δασκάλους και διοικητικό προσωπικό.

Τα σχολεία σε εμπόλεμες ζώνες αντιπροσωπεύουν μία ιδιαίτερη απειλή κατά της ζωής των κοριτσιών που φοιτούν σε αυτά. Η παροχή εκπαίδευσης διακόπτεται με πολλούς τρόπους σε μέρη όπου τα σχολεία, οι δάσκαλοι και οι μαθητές είναι στο στόχαστρο ένοπλης βίας. Στο Αφγανιστάν, ο εμπρησμός σχολείων, ιδιαίτερα τα θηλέων, καθώς και απειλές και επιθέσεις κατά κοριτσιών που πηγαίνουν σχολείο έχουν γίνει ολοένα και πιο συνηθισμένες τα τελευταία χρόνια.

Αν και το διεθνές δίκαιο απαιτεί η πρωτοβάθμια εκπαίδευση για όλους να παρέχεται δωρεάν, πολλά σχολεία συνεχίζουν να επιβάλλουν αντίτιμο. Τα σχολικά δίδακτρα και άλλες χρεώσεις είναι ανυπέρβλητα εμπόδια για πολλά παιδιά και όταν μία οικογένεια δεν έχει αρκετούς πόρους είναι πολύ πιο πιθανό τα κορίτσια να αποκλειστούν από την εκπαίδευση παρά τα αγόρια.

Η Διεθνής Αμνηστία έχει σχεδιάσει ένα σχέδιο 6 σημείων που απευθύνεται σε κυβερνητικούς αξιωματούχους και θεσμούς, μεταξύ των οποίων και σε υπεύθυνους για την εκπαίδευση. Μεταξύ άλλων προτείνει:

  • Να τεθούν σε εφαρμογή κατάλληλοι νόμοι, πολιτικές και διαδικασίες που απαγορεύουν κάθε μορφή βίας κατά των κοριτσιών, συμπεριλαμβανομένης και της σωματικής τιμωρίας, της λεκτικής βίας, της παρενόχλησης, τη σωματικής βίας, της ψυχολογικής και σεξουαλικής βίας και εκμετάλλευσης.
  • Να καταρτιστούν εθνικά σχέδια δράσης με σκοπό να δημιουργηθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για τα κορίτσια. Αυτά τα σχέδια πρέπει να περιλαμβάνουν κατευθυντήριες γραμμές για τα σχολεία και υποχρεωτική εκπαίδευση για τους δασκάλους και τους μαθητές.
  • Οι δάσκαλοι, οι διευθυντές σχολείων και οι κρατικοί αξιωματούχοι πρέπει να αντιδρούν άμεσα σε καταγγελίες βίας και να διασφαλίσουν την ύπαρξη ενός σωστού μηχανισμού παρακολούθησης της κατάστασης. Ένας τέτοιος μηχανισμός πρέπει να περιλαμβάνει αποτελεσματικές έρευνες και εγκληματική δίωξη όταν κρίνεται απαραίτητο και να παρέχει υπηρεσίες βοήθειας, που θα περιλαμβάνουν ιατρική περίθαλψη, για θύματα και επιζώντες.
Τέλος, η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις κυβερνήσεις που εργάζονται για να επιτύχουν τους Στόχους της Χιλιετίας, να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπίσουν τη βία και διακρίσεις κατά των κοριτσιών. Οι στόχοι, που επιδιώκουν να εξαλείψουν την φτώχια, συμπεριλαμβάνουν εκκλήσεις για πρωτοβάθμια εκπαίδευση για όλα τα παιδιά και ισότητα των φύλων αλλά μετρούν την πρόοδο βασιζόμενοι στον αριθμό κοριτσιών που πηγαίνουν σχολείο χωρίς να αντιμετωπίζουν το θέμα της βίας και των διακρίσεων που συνεχίζει να ωθεί τα κορίτσια να το εγκαταλείψουν.

«Η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει τις προσπάθειες για επίτευξη των αναπτυξιακών στόχων της χιλιετίας, αλλά πιστεύει ότι η ισότητα των φύλων στην εκπαίδευση απαιτεί αυξημένη δέσμευση και άμεσες προσπάθειες για να σταματήσει η βία κατά των κοριτσιών στα σχολεία. Είναι δύσκολο να μορφωθείς όταν κάθε μέρα στο σχολείο είναι ένας αγώνας κατά της βίας» είπε ο Γουίντνεϊ Μπράουν.

Περισσότερες πληροφορίες

Βρείτε περισσότερες πληροφορίες και την έκθεση «Ασφαλή σχολεία: Το δικαίωμα κάθε κοριτσιού» στα αγγλικά, στη διεύθυνση:

http://www.amnesty.org/en/library/info/ACT77/001/2008

Μάθετε περισσότερα για την εκστρατεία και υπογράψτε την έκκληση στα αγγλικά στη διεύθυνση:

http://www.amnesty.org/en/campaigns/stop-violence-against-women/issues/empowerment-women/safe-schools

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ