ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΙΔΙΟΙΚΗΣΗ – ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Οι εξελίξεις στο επίπεδο της πόλης και της τοπικής αυτοδιοίκησης επιβάλλουν μια πιο συνολική απάντηση από αντικαπιταλιστική σκοπιά, από τις κινήσεις και τα σχήματα που έχουν αντικαπιταλιστική αναφορά και δρουν στις γειτονιές. Η αναγκαιότητα μιας τέτοιας παρέμβασης, η θετική εμπειρία επιμέρους κοινών παρεμβάσεων και συναντήσεων, οδήγησε μετά από πρωτοβουλία της Αριστερής Παρέμβασης στους δρόμους της Νέας Σμύρνης σε μια συζήτηση για το πιο μόνιμη και συντονισμένη κοινή παρέμβαση σε αυτά τα ζητήματα. Η συζήτηση που εξελίχθηκε μέσα από τρεις συναντήσεις κινήσεων και σχημάτων κατέληξε στο παρακάτω κείμενο που δημοσιεύεται και στα πρώτα πρακτικά βήματα υλοποίησης μιας τέτοιας προσπάθειας. Η προσπάθεια αυτή φιλοδοξεί μέσα από την εξέλιξή της να συμπεριλάβει το σύνολο των αντικαπιταλιστικών σχημάτων που δρουν στην πόλη. Εκτός από τα σχήματα που υπογράφουν το κείμενο και σε μια σειρά άλλα σχήματα εκκρεμούν διαδικασίες για να συζητηθεί η συμμετοχή τους. Στη συνέχεια ακολουθεί το πλήρες κείμενο των σχημάτων.
«Διανύουμε μια περίοδο σοβαρών αναδιαρθρώσεων στην πόλη, σαν απόρροια του μοντέλου καπιταλιστικής ανάπτυξης της Αθήνας (εμπορευματοποίηση δημοσίων χώρων, μέτωπο παραλίας, νέοι δρόμοι, παραχώρηση ολυμπιακών ακίνητων στο κεφάλαιο, ανάπτυξη της πόλης προς τα βουνά κ.ά.). η ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης του φυσικού περιβάλλοντος, οδηγεί στην καταστροφή του. Είναι η πολιτική που «στρώνει το έδαφος» για καταστροφικές πυρκαγιές, όπως σε Πάρνηθα και Πεντέλη. Προωθούνται από το κράτος μια σειρά θεσμικές αλλαγές ενίσχυσης αυτής της πολιτικής (αναθεώρηση άρθρου 24 του Συντάγματος, άρθρο 102 Σ για τις πολεοδομικές αρμοδιότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα).
Στο επίπεδο της τοπικής αυτοδιοίκησης συντελούνται μια σειρά από σημαντικές τομές στη λογική ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας των δήμων και κοινοτήτων, σχέδιο «Καποδίστριας 2», πρόγραμμα Θησέας, δημιουργία της ανώνυμης εταιρείας «Δήμος Α.Ε.» από τους ΟΤΑ για την υλοποίηση έργων του Δ’ ΚΠΣ κ.ά.).
Οι αλλαγές αυτές επιδρούν σε κάθε πλευρά της ζωής στην πόλη. Διαμορφώνουν δυσμενέστερους όρους στην εργασία, στην εκπαίδευση, στη διασκέδαση, στην ελεύθερο χρόνο, τις κοινωνικές σχέσεις, στη διαμονή, στην ίδια τη διαβίωση. Οδηγούν σε παγίωση, όξυνση και δημιουργία νέων κοινωνικών και ταξικών φραγμών, εντείνουν την αδικία και την εκμετάλλευση σε βάρος του εργαζόμενου κόσμου.
Τα ελπιδοφόρα στοιχεία είναι ότι απέναντι σε αυτή την κατάσταση σε όλο και περισσότερες περιοχές συγκροτούνται συλλογικότητες, με τη δική τους ιδιαίτερη φυσιογνωμία και χαρακτηριστικά η κάθε μία, που όμως κινούνται σε λογική αμφισβήτησης αυτής της κατάστασης και παρέμβασης στο σύνολο της κοινωνικής ζωής στην πόλη από αντικαπιταλιστική σκοπιά. Επίσης ότι εμφανίζονται αγωνιστικές διεργασίες και αναπτύσσονται κινηματικές αντιστάσεις, αλλά και ότι έστω και με αποσπασματικό τρόπο αναζητούνται δρόμοι κοινής παρέμβασης και δράσης. Ταυτόχρονα όμως, πολλές τέτοιες διεργασίες αδυνατούν να συνολικοποιηθούν να διαμορφώσουν ένα συγκροτημένο μέτωπο ανάλογο της συνολικής επίθεσης που διαμορφώνεται.
Νομίζουμε ότι όσα αναφέρουμε πιο πάνω αναδεικνύουν και την αναγκαιότητα αλλά και τη δυνατότητα μιας πιο συνολικής παρέμβασης των σχημάτων με αντικαπιταλιστική αναφορά που δρουν στις γειτονιές. Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαία μια συντονισμένη δράση, η οποία θα επικεντρώνεται στα ακόλουθα σημεία. Στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το κεφάλαιο και τις πολιτικές της ΕΕ στην πόλη, το περιβάλλον και την τοπική αυτοδιοίκηση. Την εναντίωση με τις δημοτικές εξουσίες που διαχειρίζονται και υλοποιούν αυτές τις πολιτικές. Την κριτική και αμφισβήτηση στο μοντέλο της πόλης από αντικαπιταλιστική πλευρά, αγκαλιάζοντας όχι μόνο το πολεοδομικό – χωροταξικό κομμάτι αλλά το σύνολο της κοινωνικής δράσης στην πόλη. Στην αντιπαράθεση με την επιχειρηματικοποίηση των δήμων, την καπιταλιστική αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων, την εμπορευματοποίηση κάθε πτυχής της κοινωνικής ζωής, τις πολιτικές που μέσω της διαμόρφωσης της τοπικής αυτοδιοίκησης σαν τοπικό κράτος εντείνουν την κοινωνική εκμετάλλευση του εργαζόμενου κόσμου. Τέλος, θα επικεντρώνεται στο διαχωρισμό από λογικές διαχείρισης στην τοπική αυτοδιοίκηση, είτε αυτές επενδύονται με ένα «φιλολαϊκό μανδύα» (ΚΚΕ) είτε εμφανίζονται με αποδοχή και «ήπια» εφαρμογή της υπάρχουσας κατάστασης (ΣΥΝ). Η δράση αυτή θα πρέπει να προωθεί την ανάπτυξη των αγώνων από τα κάτω και μορφών συγκρότησης λαϊκών ανταγωνιστικών θέσεων. Να είναι ανεξάρτητη από το κράτος και τους αστικούς θεσμούς, όπως επίσης και να χαρακτηρίζεται από αντιδιαχειριστική λογική στην ανάπτυξη της πάλης, τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και μορφών.
Θεωρούμε ότι υπάρχει μιας σταθερής και οργανωμένης συνεύρεσης, ανταλλαγής εμπειρίας, κοινών επεξεργασιών και κυρίως κοινής παρέμβασης. Η παρέμβαση αυτή πρέπει να συμβάλλει στο «άνοιγμα» νέων μετώπων και ενίσχυση μετώπων που ήδη εξελίσσονται. Πρέπει να στοχεύει στη μεγαλύτερη δυνατή κινητοποίηση εργαζόμενου κόσμου και νεολαίας για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής και διεκδίκησης μιας πόλης των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων μας.
Σε μια τέτοια κατεύθυνση, θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να επιδιώξουμε κοινή δράση και με οποιαδήποτε άλλες συλλογικότητες κινούνται σε μια αγωνιστική – διεκδικητική κατεύθυνση. Σαν πρώτα βήματα σε αυτή την κατεύθυνση, προχωράμε στη διοργάνωση μιας διημερίδας με δύο θεματικές συζητήσεις που θα αφορούν η πρώτη τους ελεύθερους χώρους, τα μέτωπα πάνω στα οποία πρέπει να παρέμβουμε, με ποια λογική και στόχευση και η δεύτερη τις αλλαγές και το χαρακτήρα της τοπικής αυτοδιοίκησης, έτσι όπως διαμορφώνεται μέσα από το νέο κώδικα δήμων και κοινοτήτων και τους δρόμους αντιπαράθεσης.
Επίσης, διαπιστώνοντας την ανάγκη για ένα διαρκή χώρο διαλόγου, ενημέρωσης και ανταλλαγής απόψεων, προχωράμε στη δημιουργία μιας ιστοσελίδας που από τη μια θα λειτουργεί σαν χώρος ανάρτησης επεξεργασιών, κειμένων, προτάσεων και πληροφόρησης της δράσης των σχημάτων και αφετέρου σαν χώρος συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων. Η διαδικασία αυτή θέλουμε να εξελίσσεται διαρκώς, φιλοδοξώντας να περιλαμβάνει το σύνολο των αντικαπιταλιστικών σχημάτων που δρουν στην πόλη».
Το παραπάνω κείμενο υπογράφεται από τα εξής σχήματα:
Αγωνιστική Κίνηση Αντι- Θέσεις (Αγία Βαρβάρα).
Ανεξάρτητη Αριστερή Συσπείρωση Αιγάλεω.
Αριστερή Κίνηση Ιλίου – Πετρούπολης – Καματερού.
Αριστερή Κίνηση Περιστερίου.
Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα.
Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέα Σμύρνης.
Αυτόνομη Αριστερή Συσπείρωση Χαλανδρίου.
Εκτός Σχεδίου – Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση (Νέα Ιωνία).
Μαχόμενη Αριστερή Δάφνη.
Πρωτοβουλία Κατοίκων στα Νότια.
ΠΡΙΝ 20/04/2008