13/4/08

Αιώνιο μίσος διδάσκει το Ισραήλ


ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΣΤΕΦΑΝΟΥ

Το εβραϊκό κράτος διαπαιδαγωγεί τους πολίτες του και ειδικά τις νεότερες γενιές στο «τυφλό μίσος» κατά των Αράβων και ειδικά των Παλαιστινίων, ένα περίπου μήνα πριν από τον εορτασμό της 60ής επετείου από την ίδρυσή του. Παράλληλα, με την ανοχή του ακραία φιλοαμερικανού Αμπάς, συνεχίζει την επιχείρηση εξόντωσης της Χαμάς.

Ένα μήνα πριν από τους «εορτασμούς» για τα εξηντάχρονα του κράτους του Ισραήλ, το κλίμα στην περιοχή βαραίνει συνεχώς. Η εκστρατεία προπαγάνδας ενάντια στη Χαμάς εντείνεται σε διεθνές επίπεδο, παράλληλα με τις απόπειρες περαιτέρω στρατικοποίησης κι ενίσχυσης του φόβου στον πληθυσμό του. Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις για την εξόντωση του λαού των κατεχομένων παλαιστινιακών εδαφών συνεχίζονται χωρία διακοπή και η γελοιότητα της παράλληλης επανέναρξης των συνομιλιών μεταξύ του Αμπάς και του Ολμέρτ θυμίζουν πόσο μακριά βρισκόμαστε απ’ την ουσιαστική επίλυση των προβλημάτων στην Παλαιστίνη.

«Ενδυνάμωση των παιδιών του Ισραήλ», είναι ο τίτλος της 60ης επετείου από την ίδρυση του εβραϊκού κράτος, προσελκύοντας το ενδιαφέρον όσων διάβασαν πρόσφατη έκθεση που επισημαίνει ότι ένα στα τρία παιδιά της χώρας ζουν σε συνθήκες φτώχιας. Ωστόσο, η «ενδυνάμωση» δεν έχει κυρίως οικονομική ή κοινωνική διάσταση. Στόχος της, πολύ περισσότερο, είναι η ενίσχυση του φόβου, της ανασφάλειας και των αντι-αραβικών αισθημάτων από τις μικρές κιόλας ηλικίες, με ασκήσεις προετοιμασίας για την αντιμετώπιση των επικείμενων «τρομοκρατικών επιθέσεων» σε σχολεία. Έτσι, την Τρίτη, υπό τον ήχο σειρήνων 1,7 εκ. παιδιά έφυγαν συντονισμένα απ’ τις τάξεις τους για τα καταφύγια, κατά τη διάρκεια προσομοίωσης επιθέσεων με πυραύλους, σε «μια εφαρμογή των διδαγμάτων από τον πόλεμο του Λιβάνου», όπως δήλωσαν οι αρχές. Την ίδια ώρα στη Χάιφα γινόταν προσομοίωση έκρηξης σε χημικό εργοστάσιο ύστερα από πυραυλικό χτύπημα, ενώ αναμένονται τα αποκαλυπτήρια ενός υπόγειου καταφυγίου αξίας 500.000 δολαρίων στην ίδια πόλη.

Η προσπάθεια δαιμονοποίησης των Αράβων είναι εμφανής – και φυσικά δεν περιορίζεται στο εσωτερικό του Ισραήλ. Με πηχυαίους τίτλους παρουσίαζαν την Πέμπτη οι ‘Νιους Γιορκ Τάιμς’ μια ισραηλινή έκθεση, που υποστηρίζει ότι η Χαμάς πραγματοποιεί την ευρύτερη και σημαντικότερη συγκέντρωση στρατιωτικού υλικού στην ιστορία της. Όπως ανέφερε η έκθεση, με τη βοήθεια της Συρίας και του Ιράν, η Χαμάς αναδιαμορφώνει την ιεραρχική της δομή, αγοράζει όλο και πιο εξελιγμένα όπλα κι αντιαρματικές συσκευές, ενώ στέλνει εκατοντάδες στρατιώτες της για εκπαίδευση στο εξωτερικό, με στόχο να εκδιώξει το Ισραήλ από την περιοχή. η ειρωνεία είναι ότι, λίγες μόλις μέρες νωρίτερα, ο αρχηγός του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Χαλέντ Μεσάαλ, είχε αντικρούσει σε συνέντευξή του όλη την προπαγάνδα κατά της οργάνωσης. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι η Χαμάς υποστηρίζει την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους στα σύνορα πριν από τον Ιούνιο του 1967, που θα περιλαμβάνει την Ιερουσαλήμ και θα εξασφαλίζει το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων – με άλλα λόγια, την ενιαία παλαιστινιακή θέση. Στην κατηγορία ότι η Χαμάς επιθυμεί να καταστρέψει το Ισραήλ, απάντησε πως η οργάνωση έχει δεσμευτεί σε ένα πολιτικό σχέδιο που ακολουθεί πιστά και βάσει του οποίου θα πρέπει να κρίνεται – όχι βάσει του τι μπορεί να φαντάζεται καθένας. Ο Μεσάαλ επανέλαβε, τέλος, ότι η Χαμάς επιδιώκει την «ταχαντιγιέχ», δηλαδή την ολοκληρωτική κατάπαυση πυρός στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ότι το Ισραήλ αποδέχεται την πρόταση μόνο για τη δεύτερη περιοχή.

Η συνέντευξη Μεσάαλ πέρασε στα ψιλά στα διεθνή ΜΜΕ, ενώ ελάχιστα καλύτερη τύχη είχε η είδηση πως το Ισραήλ δεν δίνει βίζα στον Ρίτσαρντ Φολκ, τον αξιωματούχο του ΟΗΕ ο οποίος καλείται τώρα να δουλέψει στην Ιερουσαλήμ, που συνέκρινε την ισραηλινή συμπεριφορά απέναντι στους Παλαιστινίους με την αντιμετώπιση των Εβραίων από τους ναζί. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι η ισραηλινή τακτική εξόντωσης των Παλαιστινίων επιβεβαιώθηκε, για μια ακόμα φορά, την προηγούμενη εβδομάδα. Τουλάχιστον πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά στην κεντρική Γάζα την Παρασκευή, μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά, ενώ λίγο νωρίτερα δύο στρατιώτες της Χαμάς είχαν σκοτωθεί κατά τη διάρκεια ισραηλινής επίθεσης στη νότια Γάζα. Το Ισραήλ παρουσίασε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του ως απάντηση στην παλαιστινιακή επίθεση που σημειώθηκε την Τετάρτη, στο μεθοριακό σταθμό Ναχάλ Ολ, από τον οποίο περνούν όλα τα καύσιμα που μεταφέρονται από το Ισραήλ στη Γάζα. Ενώ όμως την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν τρεις μικρότερες οργανώσεις, η Ισλαμική Τζιχάντ, οι Επιτροπές Λαϊκής Αντίστασης και οι Ταξιαρχίες Μουτζαχεντίν, για μια ακόμη φορά το Ισραήλ κατηγόρησε τη Χαμάς κι επέβαλε συλλήβδην αντίποινα στον παλαιστινιακό λαό, με τη διείσδυσή του Λωρίδα της Γάζας και τη διακοπή της παροχής καυσίμων στους κατοίκους της.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ισραηλινή επιχείρηση από τα τέλη Φεβρουαρίου, όταν η τότε μαζική επίθεση στη Γάζα άφησε πίσω της 130 Παλαιστινίους νεκρούς, πολύ περισσότερους τραυματίες και τεράστιες καταστροφές. Σημειώθηκε δε τρεις μόνο μέρες μετά τη συνάντηση των Όλμερτ και Αμπάς, στην κατοικία του πρώτου, για «ειρηνευτικές συνομιλίες» στο πλαίσιο της, αμερικανικής έμπνευσης, διαδικασίας της Ανάπολις. Οι συνομιλίες είχαν διακοπεί μετά τις επιθέσεις του Φεβρουαρίου, όμως ξεκίνησαν και πάλι σε επίπεδο διαπραγματευτικών ομάδων, ύστερα από την επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις στο Ισραήλ, τον Μάρτιο. Τώρα, εν όψει της επίσκεψης του ίδιου Τζορτζ Μπους στο Ισραήλ, τον Μάιο, οι δύο πλευρές πιέζονται προκειμένου να επιδείξουν κάποιο αποτέλεσμα. Έστω και μόνο στα χαρτιά, εφόσον στην πράξη τίποτα δεν έχει αλλάξει ούτε καν στα ήσσονος σημασίας θέματα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα μπλόκα, ένα θέμα για το οποίο ο Αμπάς υποτίθεται πως πιέζει τους Ισραηλινούς ήδη από τα τέλη Μαρτίου. Σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ που ασχολείται με τον συντονισμό των ανθρωπιστικών υποθέσεων, το Ισραήλ υποστήριξε ότι απομάκρυνε 61 από τα 500 μπλόκα που εμποδίζουν τις μετακινήσεις στην περιοχή της Δυτική Όχθης. Η απομάκρυνσης των εννιά από αυτά, όμως, διαπιστώθηκε ότι είχε «ελάχιστη επίδραση», επιτρέποντας απλώς τη διέλευση περιορισμένου αριθμού ατόμων σε μικρές εκτάσεις γης. Η απομάκρυνση άλλων 17 «δεν είχε σημασία», επειδή ήδη υπήρχαν άλλα περάσματα εκεί κοντά, ενώ 13 μπλόκα απομακρύνθηκαν σε «αμφισβητούμενες συνθήκες», σύμφωνα με τον ΟΗΕ, δεδομένου ότι είχαν στηθεί λίγο πριν από την αφαίρεσή τους…


ΠΡΙΝ 13/04/2008

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ