11/12/09

Μπροστά σε νέες μεγάλες αναμετρήσεις


ΜΕΤΩΠΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ – ΕΡΓΑΣΙΑΣ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ, ΤΗΣ ΕΕ, ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ ΕΞΟΥΣΙΑΣ

Ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και την κοινωνική – νεολαιίστικη έκρηξη ενάντια στην πολιτική, το σύστημα και το κράτος που δολοφονεί τα όνειρά τους, όλα δείχνουν ότι βαδίζουμε προς νέες μεγάλες αναμετρήσεις. Καθώς η ελληνική οικονομία βουλιάζει στο βάλτο της παγκόσμιας καπιταλιστικής κρίσης – ύφεσης, οι διεθνείς τοκογλύφοι του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η Ευρωπαϊκή Ένωση των πολυεθνικών και το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο πιέζουν ασφυκτικά για τη λήψη των πιο σκληρών αντεργατικών μέτρων των τελευταίων δεκαετιών για να πληρώσει ο λαός την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι αποφασισμένη και έχει ήδη ξεκινήσει την επιχείρηση της για να περάσει το αντιλαϊκό πακέτο, με καίριο κτύπημα στα εργασιακά, ασφαλιστικά, μισθολογικά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων και της νεολαίας, κρατώντας ένα πέπλο «διαλόγου» και ελεημοσύνης για την «κοινωνική συνοχή». Την ώρα που ο Γ. Παπανδρέου ζητά «εθνική συστράτευση» ετοιμάζει τον πιο σκληρό ταξικό πόλεμο. Γνωρίζει πολύ καλά ότι θα είναι δραματικές οι επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής και θα δημιουργηθούν συνθήκες μαζικών μαχητικών λαϊκών, εργατικών και νεολαιίστικων αντιδράσεων. Γι αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει βάλει σε εφαρμογή ένα σχέδιο προληπτικής καταστολής και θωράκισης της κυρίαρχης πολιτικής.
Όλα όσα ζήσαμε και είδαμε το τριήμερο 5-7 Δεκέμβρη είναι σκηνές από ταινία προσεχώς. Εκτός εάν οι θεατές διακόψουν το αντιδραστικό …θρίλερ! Πάνω από 850 αναίτιες προσαγωγές, 200 περίπου συλλήψεις, επιδρομές των «γκοτζαμάνηδων» του Χρυσοχοίδη πάνω σε διαδηλωτές με αποκορύφωμα τη δολοφονική επίθεση και τον βαρύτατο τραυματισμό της αγωνίστριας του ΕΕΚ και του αντιδικτατορικού αγώνα Αγγελικής Κουτσουμπού, πολλαπλή παραβίαση του ασύλου, χημικός πόλεμος, ξυλοδαρμοί νέων και προσπάθεια να ΜΑΤώσουν και να διαλυθούν οι πορείες, εισβολές στο πολιτικό – πολιτιστικό στέκι Ρεσάλτο, στο κατειλημμένο δημαρχείο Κερατσινίου και στο στέκι Μεταναστών, ενοχοποίηση του αντιεξουσιαστικού χώρου, μετατροπή των αστικών ΜΜΕ σε ντουντούκα της ΓΑΔΑ. Η επιχείρηση «προληπτική καταστολή» υπερβαίνει ακόμα και το μοντέλο της «μηδενικής ανοχής», γιατί καταργεί εκ των προτέρων τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες. Δεν επιτίθεται απέναντι σε συγκεκριμένους μόνο (πιο ευάλωτους) χώρους, όπως ισχυρίζεται το ΠΑΣΟΚ, αλλά στρέφεται ευθέως ενάντια στο λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα, ενάντια στην Αριστερά (ιδιαίτερα την ανυπόταχτη), ενάντια στους εργαζόμενους και τους νέους που θέλουν να αγωνιστούν για τα δικαιώματά τους. Οι επιθέσεις αυτές συνδυάζονται με την αυξημένη το τελευταίο διάστημα εργοδοτική τρομοκρατία, με απολύσεις εργαζομένων που δεν σκύβουν το κεφάλι (Χαλυβουργική, Γηροκομείο κλπ) και απειλές σε πρωτοπόρους εργάτες, οι οποίες γίνονται μάλιστα με την ενεργητική συμβολή του υποταγμένου συνδικαλισμού (ΟΤΕ, σωματεία αεροδρομίου, Wind, Vοdafone κλπ). Ενισχύονται επίσης όλοι οι μηχανισμοί χαφιεδισμού (μυστικοί αστυνομικοί, κάμερες, ψηφιακό φακέλωμα των επικοινωνιών κλπ). Προβάλλει πλέον με επιτακτικό τρόπο η ανάγκη για τη συγκρότηση ενός ισχυρού μετώπου για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις λαϊκές ελευθερίες. Όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς και του κινήματος πρέπει να συμβάλλουν. Η αντικαπιταλιστική επαναστατική Αριστερά θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή. Το ΝΑΡ θα πάρει το επόμενο διάστημα πρωτοβουλίες σε αυτή τη κατεύθυνση.
Ειδικός στόχος στην επίθεση αποτελεί το κτύπημα του αγωνιζόμενου φοιτητικού κινήματος, μέσω και της συντεταγμένης προσπάθειας κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου ή της μετατροπής του σε ένα αδειανό πουκάμισο.
.
Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αυταπάτη ή ανοχή απέναντι στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία έχει αναλάβει τη «βρόμικη δουλειά», όπως πολλές φορές στο παρελθόν και σε κρίσιμες περιόδους έχει κάνει η λεγόμενη «δημοκρατική παράταξη» και η σοσιαλδημοκρατία σε βάρος του λαϊκού κινήματος. Σε ρόλο ενεργητικής συναίνεσης από τα δεξιά ενεργοποιείται ήδη η ΝΔ (με τον Α. Σαμαρά να διακηρύσσει ότι εάν η κυβέρνηση πάρει δύσκολες αποφάσεις για το άσυλο κλπ. η ΝΔ θα στηρίξει) και ακόμα περισσότερο το ΛΑΟΣ.
.
Απροκάλυπτα εχθρική είναι και η στάση της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας, του αστικοποιημένου συνδικαλισμού, που φοράει ξεδιάντροπα και απροκάλυπτα τώρα το κυβερνητικό κουστούμι. Η ΓΣΕΕ συμμετέχει στο στημένο διάλογο και δεν προκηρύσσει ούτε την καθιερωμένη απεργία για τον προϋπολογισμό, καθώς φοβάται τις εργατικές αντιδράσεις σε συνθήκες κρίσης – όξυνσης του κοινωνικού προβλήματος. Ακολουθούν έτσι την περσινή ακύρωση της απεργιακής πορείας στις 10 Δεκέμβρη και τη ματαίωση της διαδήλωσης της Πρωτομαγιάς. Ακόμα και όταν αποφασίζουν κάποιες κινητοποιήσεις, αυτό γίνεται με ξεκάθαρα διασπαστικό υπολογισμό, όπως το Δ.Σ. της ΔΟΕ, όπου ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ προκήρυξαν απεργία για τις 16/12 ενώ πολλοί σύλλογοι δασκάλων (μαζί με ΕΛΜΕ και πρωτοβάθμια σωματεία) είχαν αποφάσεις και κινούνται για απεργιακές μορφές στις 17 Δεκέμβρη! Έφτασαν στο σημείο να μη δέχονται στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ το ταξικό σωματείο στην ενέργεια «Εργατική Αλληλεγγύη», γιατί δέχεται στις γραμμές του εργάτες με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

Απέναντι στο όργιο της κρατικής – κυβερνητικής τρομοκρατίας είναι πολύ ελπιδοφόρο ότι ορθώθηκε το ανάστημα δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων και νέων στις πολύ μαζικές και μαχητικές διαδηλώσεις της Κυριακής και της Δευτέρας 6-7/12, καθώς και με τις πορείες της Τρίτης 8/12 και της Πέμπτης 10/12 και τις μέρες δράσης που ακολουθούν. Πολύχρωμα νεανικά και εργατικά ποτάμια κατέλαβαν το κέντρο της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και δεκάδων άλλων πόλεων στέλνοντας το μήνυμα ότι «το κίνημα θα πει την τελευταία λέξη»! Ειδικά, ο ελπιδοφόρος ξεσηκωμός και πάλι των μαθητών δείχνει ότι η νεολαία δεν ξεχνά, το πρωτοπόρο τμήμα της έχει σημαδευτεί από την εξεγερτική δυνατότητα της ανατροπής. Εχθρικές απέναντι σε αυτή την άνοιξη των συλλογικών αγώνων στέκονται οι επιχειρήσεις τυφλής βίας ορισμένων τυχοδιωκτικών ομάδων του αναρχικού χώρου. Με την πρακτική του καπελώματος απέναντι στο κίνημα που επιδεικνύουν και με την υποταγή τους στη θεαματική βία, γίνονται κομπάρσοι στο αστικό σχέδιο συκοφάντησης των αγώνων και κτυπήματος των κατακτήσεων του λαού.
.
Στις σημερινές συνθήκες είναι εξαιρετικά αναγκαίο οι εργαζόμενοι να πουν «Όχι» στο στημένο διάλογο για την προαποφασισμένη καρατόμηση των δικαιωμάτων τους. Ζητούμενο είναι ένα μέτωπο Παιδείας – Εργασίας – Δημοκρατίας, ενός πολιτικού κινήματος μαχητικής εργατικής αριστερής αντιπολίτευσης, που με όρους μαζικού κινήματος και συλλογικής δράσης θα παλέψει ενιαία για την απόκρουση και ανατροπή της επίθεσης της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, της ΕΕ, του κεφαλαίου και του αστικού συνασπισμού εξουσίας, τόσο στο μέτωπο των κοινωνικο-οικονομικών δικαιωμάτων όσο και σε αυτό των ελευθεριών. Το κίνημα απέδειξε ότι δεν είναι παντοδύναμοι, ότι μπορεί να ανατραπεί η επίθεσή τους, να μπει σε κρίση και να ανατραπεί και η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και κάθε επίδοξος διαχειριστής. Απαιτείται όμως μια ισχυρή αντικαπιταλιστική και σύγχρονα κομμουνιστική Αριστερά, που θα συμβάλλει στο μπόλιασμα των αγώνων με αντικαπιταλιστικό – αντιΕΕ περιεχόμενο και θα κινείται με στόχο τη συνολική ανατροπή, τον κλονισμό της αστικής κυριαρχίας και την αντικαπιταλιστική επανάσταση. Η Αντικαπιταλιστική Αριστερή Συνεργασία για την Ανατροπή, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μπορεί να συμβάλλει αποφασιστικά σε αυτό.
.
Οι δυνάμεις της ρεφορμιστικής Αριστεράς (ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ), με διαφορετικό τρόπο η κάθε μία, και παρά τις αγωνιστικές διαθέσεις που εκδηλώνονται ανοικτά στη βάση τους, έδειξαν ότι συμμορφώνονται στις πολλαπλές πιέσεις του συστήματος, δεν συμβάλλουν στην εργατική αριστερή αντιπολίτευση που απαιτείται και γι αυτό αναπαράγουν τον «ενδοαριστερό εμφύλιο». Το ΚΚΕ επιμένει να απέχει από τον Δεκέμβρη και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ από την πάλη για συγκεκριμένη απεργιακή εργατική απάντηση στην επίθεση. Παρόλα αυτά το ΝΑΡ, ευρύτερα το μέτωπο της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καλούν επίμονα όλες χωρίς εξαίρεση τις μαχόμενες δυνάμεις της Αριστεράς σε κοινή δράση μέσα στο κίνημα για την αποφασιστική αναμέτρηση με την κυρίαρχη πολιτική.

Οι δυνάμεις του ΝΑΡ και της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για:

- Την ανάπτυξη μαζικού –πολιτικού αγώνα και μετώπου του φοιτητικού και ευρύτερα του εκπαιδευτικού – λαϊκού κινήματος, για την υπεράσπιση του πανεπιστημιακού ασύλου, την προάσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών ελευθεριών, την απελευθέρωση των συλληφθέντων, τον αφοπλισμό της αστυνομίας και την κατάργηση των ΜΑΤ και των ειδικών κατασταλτικών μηχανισμών κλπ.

- Την επιτυχία της απεργίας στις 17 Δεκέμβρη, στηριγμένη στα πρωτοβάθμια σωματεία και συλλόγους, στις επιτροπές αγώνα και εργατικές συλλογικότητες, ενάντια στον προϋπολογισμό που στραγγαλίζει τις κοινωνικές ανάγκες, για να σπάσει η αντεργατική επίθεση και να ανατραπεί το Σύμφωνο Σταθερότητας. Για να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι την καπιταλιστική κρίση, αλλά να διεκδικήσουν βελτίωση της θέσης τώρα, από τη σκοπιά της διεκδίκησης όλου του πλούτου που αυτοί παράγουν. Η μάχη αυτή θα είναι ένα πρώτο βήμα στην αναμέτρηση με την επίθεση κυβέρνησης – κεφαλαίου και ΕΕ, που θα κλιμακωθεί. Συλλογικές συμβάσεις, εισοδηματική πολιτική, ασφαλιστικό, φορολογία, κοινωνικές δαπάνες αποτελούν κρίσιμα μέτωπα.

- Των κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων στον ένα χρόνο από τη δολοφονική επίθεση στην αγωνίστρια Κωνσταντίνα Κούνεβα, για να τιμωρηθούν οι φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί, να σταματήσει το δουλεμπόριο των εργαζομένων, να πάψει η ελαστική και ανασφάλιστη εργασία ελλήνων και μεταναστών, ανδρών και γυναικών.

Το Γραφείο της Π.Ε. του ΝΑΡ
Πέμπτη 9/12/09

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ