16/3/10

ΑΓΟΡΕΣ ΟΠΛΩΝ: ΠΟΥ ΠΗΓΑΙΝΕΙ Ο ΚΟΠΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Διεθνούς Ειρήνης της Στοκχόλμης (SIPRI), που διαπιστώνει ότι στην εξεταζόμενη περίοδο 2004-2008, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 22%, η Ελλάδα καταγράφει «Ευρωπαϊκή πρωτιά» στην εισαγωγή συμβατικών όπλων και βρίσκεται στην υψηλότατη πέμπτη θέση παγκοσμίως, ακλουθώντας τις αναδυόμενες υπερδυνάμεις Κίνα και Ινδία.

Ποιοι είναι όμως οι σημαντικότεροι προμηθευτές; Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος πελάτης της Γερμανίας και ο τρίτος της Γαλλίας. Εισάγει το 31% του συνόλου των όπλων από τη Γερμανία, το 24% από τις ΗΠΑ και το 24% από τη Γαλλία. Αξίζει όμως να επισημάνουμε όπως επισημαίνει η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ (τεύχος Απριλίου 2010) ότι «η αμερικανική παρουσία στα συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων βαίνει συνεχώς μειούμενη, όπου τόσο στον Στρατό Ξηράς, όσο κυρίως στο Πολεμικό Ναυτικό η παρουσία των ΗΠΑ και συνεπώς το κομμάτι του στρατηγικού ελέγχου από τις ΗΠΑ να είναι εξαιρετικά μικρό στα κρίσιμα οπλικά συστήματα (άρματα μάχης, ΤΟΜΑ, φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλάκατοι, ακόμα και δευτερεύοντα οπλικά συστήματα όπως οι αντιαρματικοί πύραυλοι). Μπορούμε επομένως να μιλάμε για ολική υποχώρηση των ΗΠΑ από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, παντού εκτός από την Πολεμική Αεροπορία, όπου το 80% του στόλου των μαχητικών, παλαιών και νέων, εξακολουθεί να είναι Made in USA».

Και τα λέμε όλα αυτά γιατί το επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καλείται να επιλέξει το νέο μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας, με τον ευρωπαϊκό και αμερικανικό ανταγωνισμό, που ακολουθείται βεβαίως από μια ολόκληρη κουστωδία Ελλήνων βιομηχάνων-εμπόρων-αντιπροσώπων, πραγματικά να απογειώνεται! Για να έχουμε μια εικόνα των χρημάτων που παίζονται, αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι το EF-2000 TYPHOON (EUROFIGHTER) ξεκινάει από τα 80 εκατ. ευρώ η μονάδα κατ’ ελάχιστον και υπολογίζεται ότι τα 60 αεροπλάνα που προτίθεται να αγοράσει η Πολεμική Αεροπορία θα κοστίσουν τουλάχιστον 6 δις ευρώ!!!

Από το 1999, αναφέρει η έκθεση, η Ελλάδα είναι σταθερά η μεγαλύτερη εισαγωγέας συμβατικών όπλων στην Ευρώπη. Οι ανάγκες του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού και των αποστολών εκτός συνόρων των ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ-ΟΗΕ αποτελούν τις πραγματικές αιτίες για αυτή την εξέλιξη. Οι εισαγωγές το διάστημα 2004-2008, όμως, μειώθηκαν κατά 5%, συγκριτικά με την περίοδο 1999-2003, κάτι που την «έριξε» από την τρίτη θέση -στην παγκόσμια λίστα εισαγωγέων- στην πέμπτη. Παράλληλα, στην όγδοη θέση, από την τέταρτη, έπεσε η Τουρκία το διάστημα 2004-2008.

Η έκθεση, ωστόσο, επισημαίνει ότι η Τουρκία υπέγραψε το 2008 πολύ σημαντικές συμφωνίες, μεταξύ των οποίων αυτή για 6 υποβρύχια τύπου 214 με τη Γερμανία και εκείνη για την προμήθεια 51 επιθετικών ελικοπτέρων Α-129 από την Ιταλία. Τα ελικόπτερα θα κατασκευαστούν στην Τουρκία. Από την άλλη μεριά δε μπορούμε να θεωρήσουμε άσχετη την επιλογή της κυβέρνησης του Γ.Παπανδρέου να αγοράσει από τη Γαλλία τις 6 φρεγάτες ΦΡΕΜ αξίας 3.5 δις ευρώ (που βεβαίως με το τεράστιο εκτόπισμα των 6000 τόνων αποκαλύπτονται δυσκίνητες στο Αιγαίο, αλλά ικανές να καλύψουν τις ωκεάνιες απαιτήσεις στα χωρικά ύδατα της Σομαλίας και του Ινδικού Ωκεανού), τα «γερμανικά υποβρύχια με κλίση», τις κορβέτες και τον εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ.

Για μια κόμη φορά αποδεικνύεται ότι Ελληνικός και Τουρκικός λαός πληρώνουν με τον ιδρώτα τους τα μεγαλοϊδεατικά σχέδια των δύο αρχουσών τάξεων που επιδιώκουν ρόλο περιφερειακής ιμπεριαλιστικής δύναμης και χρυσοπληρώνουν με τις «θυσίες» των εργαζομένων τις ξένες και εθνικές ιδιωτικές πολεμικές βιομηχανίες, αναζητώντας επίσης στήριξη στα σχέδια τους από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις διαμέσου της «Διπλωματίας των Εξοπλισμών».


Από την άλλη μεριά «ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας», η «διεύρυνση προς Ανατολάς» του ΝΑΤΟ, η πρόσδεση μιας σειράς χωρών της Μέσης Ανατολής στην αμερικανική υπερδύναμη έχουν ως αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να παραμένουν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας συμβατικών όπλων, παίρνοντας μάλιστα το 31% της «πίτας». Έπονται, στις επόμενες εννέα θέσεις της δεκάδας, ευρωπαϊκές χώρες «δείχνοντας» τις αναβαθμισμένες ιμπεριαλιστικές επεμβατικές διαθέσεις Ε.Ε.-Ρωσίας-Κίνας. Η Ρωσία είναι στη δεύτερη θέση, με 25% των παγκόσμιων εξαγωγών και ακολουθούν: Γερμανία (10%), Γαλλία (8%), Ηνωμένο Βασίλειο (4%), Ολλανδία (3%), Ιταλία (2%), Ισπανία (2%), Ουκρανία (2%) και Σουηδία (2%).

Ο κόσμος της καπιταλιστικής ιμπεριαλιστικής Νέας Τάξης αποδεικνύεται ωμά εκμεταλλευτικός, στυγνά αυταρχικός και ντύνεται ολοένα περισσότερο τα χρώματα του πολέμου. Καθώς οι ενδοιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται, αλληλοδιαπλεκόμενοι με τοπικούς εθνικισμούς και περιφερειακά ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, μετατρέποντας πλέον σε πεδίο μάχης των ανταγωνισμών τους το παγκόσμιο χωριό, οι εξοπλισμοί παίρνουν την ανιούσα.

Όπως καταγράφει άρθρο της Ελευθεροτυπίας (15-3-2010), «το Sipri διαπίστωσε ότι σε διεθνές επίπεδο το εμπόριο συμβατικών όπλων αυξήθηκε κατά 22%, με τα μαχητικά αεροσκάφη να αντιπροσωπεύουν το 27% του συνόλου των όπλων που αγοράστηκαν. Στη Νότια Αμερική οι εισαγωγές όπλων αυξήθηκαν κατά 150% την τελευταία πενταετία, σε σχέση με την αρχή της χιλιετίας. Στη Νοτιοανατολική Ασία η Μαλαισία αύξησε τις εισαγωγές της κατά 722% σε σχέση με την προηγούμενη τετραετία, η Σιγκαπούρη κατά 146% και η Ινδονησία κατά 84%. Από την εποχή του πολέμου στο Βιετνάμ είχε μέλος του ΑΣΕΑΝ να μπει στη λίστα των δέκα μεγαλύτερων εισαγωγέων όπλων και είναι η Σιγκαπούρη αυτή που τα... κατάφερε. Βρίσκεται στο νούμερο 7. Στο 9 ανέβηκε επικίνδυνα και μία ακόμα ασταθής χώρα: η Αλγερία».

Αποκαλύπτεται ξανά ότι μονόδρομος για την ειρήνη και ευημερία του κόσμου της εργασίας, είναι ο συνολικός, αποφασιστικός αντικαπιταλιστικός εργατικός διεθνιστικός αγώνας.

Το αίτημα για το ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΩΝ, της Εξόδου της χώρας από ΝΑΤΟ-ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΥ-Ε.Ε., της επιστροφής των στρατευμάτων που βρίσκονται εκτός συνόρων πρέπει να αποτελέσει ζήτημα πάλης κάθε εργαζόμενου.

Η Διεθνή Συνάντηση του Εργατικού και Αντιπολεμικού Κινήματος στην Αθήνα (Πολυτεχνείο, κτίριο Γκίνη) την Παρασκευή 19-3-2010, στις 7:00 μ.μ. θέλει να συμβάλλει στην αναζήτηση αυτών των απαντήσεων.

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437

Diktiospartakos.blogspot.com

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ