4/12/07

ΣΤΗ ΔΙΚΗ για το βιβλίο του Κ. Πλεύρη «Οι Εβραίοι»


Οργή και ύβρεις

Ειρήνη Κουτέλου, δικηγόρος - μέλος αντιναζιστικής οργάνωσης: «Το βιβλίο του κατηγορουμένου είναι βιβλίο-κήρυγμα του μίσους. Υπερασπίζεται τη φυλετική Ευρώπη, προσβάλλει τους Εβραίους και προτρέπει σε ενέργειες βίας».

Κ. Πλεύρης, δικηγόρος - κατηγορούμενος για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου με αφορμή το βιβλίο του «Οι Εβραίοι»: «Τα έξι εκατομμύρια στο Ολοκαύτωμα είναι ένα παραμύθι. Αυτή είναι η γνώμη μου, δεν θα δικασθώ γι' αυτό. Και καλά τους έκαναν».

Β' Τριμελές Εφετείο της Αθήνας, χθες, κατά την εκδίκαση υπόθεσης με κατηγορούμενο τον Κ. Πλεύρη και τους υπευθύνους της εφημερίδας «Ελεύθερος Κόσμος», στην οποία αναδημοσιεύθηκαν αποσπάσματα του επίδικου βιβλίου. Κατά το κατηγορητήριο, οι εμπλεκόμενοι «με πρόθεση και από κοινού δρώντες προέτρεψαν σε πράξεις και ενέργειες δυνάμενες να προκαλέσουν μίσος και βία κατά προσώπων και ομάδων μόνο λόγω εθνικής καταγωγής και ιδιαίτερα κατά των Εβραίων».

Το ακροατήριο, κατάμεστο. Από τη μια, μέλη της αντιρατσιστικής οργάνωσης, ανάμεσά τους και τρεις υπέργηροι εβραϊκής καταγωγής που βίωσαν τον εφιάλτη στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από την άλλη, πολλοί ομοϊδεάτες του συγγραφέα που και χθες δήλωσε ενώπιον των δικαστών: «Είμαι ιστορικός και γράφω βιβλία. Εχω δικαιολογημένο ενδιαφέρον να γράφω εναντίον των εβραιοσιωνιστών». Το «παρών» στο πλευρό του πατέρα του έδωσε και ο νεοεκλεγείς βουλευτής του ΛΑΟΣ, Αθ. Πλεύρης.

Μέσα και έξω από τη δικαστική αίθουσα ισχυρή αστυνομική δύναμη για το φόβο των... θερμόαιμων οπαδών, οι οποίοι τουλάχιστον χθες περιορίστηκαν μόνο σε χαμηλόφωνες φραστικές αποδοκιμασίες κατά την εξέταση μαρτύρων κατηγορίας.

Κάποιοι βέβαια είχαν φροντίσει από νωρίς να δηλώσουν παρουσία και θέση κολλώντας σε τοίχους πέριξ του δικαστηρίου χαρτάκια με συνθήματα όπως «Χίτλερ, Ες-Ες, Ελλάς».

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση -η εκδίκαση της οποίας ξεκίνησε χθες, έπειτα από μια αναβολή και συνεχίζεται σήμερα- έφτασε στο ακροατήριο ύστερα από αναφορά της αντιρατσιστικής οργάνωσης με αφορμή την οποία κινήθηκε για πρώτη φορά για το συγκεκριμένο αδίκημα η ποινική δίωξη σε βάρος του Κ. Πλεύρη και των συγκατηγορουμένων του.

Στο κατηγορητήριο περιέχονται πολλές περικοπές από το βιβλίο που οι εισαγγελικές αρχές θεώρησαν ότι συνιστούν αξιόποινη πράξη, όπως «έτσι θέλουν οι Εβραίοι. Διότι έτσι μόνο καταλαβαίνουν. Εντός 24 ωρών στο εκτελεστικό απόσπασμα» κι ακόμη «...η απαλλαγή της Ευρώπης από τους Εβραίους είναι επιβλημένη, διότι ο εβραϊσμός συνιστά απειλή κατά της ελευθερίας των εθνών».

Με την έναρξη της δίκης το δικαστήριο, με το σκεπτικό ότι «δεν υπάρχει αμέσως παθών» και επικαλούμενο και σχετική απόφαση του πρώτου δικαστηρίου που είχε αναβάλει την εκδίκαση, δεν δέχτηκε την παράσταση πολιτικής αγωγής από δύο πολίτες εβραϊκής καταγωγής. Αντίθετα, έγκριτοι δικηγόροι, όπως οι κ. Αργυρόπουλος και Δημακόπουλος, επέμειναν στην άποψη ότι «θεμελιώνεται δικαίωμα πολιτικής αγωγής για την προσβολή. Εχουμε να κάνουμε με συγκεκριμένο αντικείμενο προστασίας όπου κάποιοι δικαιούνται να παρασταθούν». Μάλιστα, ο Κ. Πλεύρης επιχείρησε να απαξιώσει την επιχειρηματολογία τους λέγοντας ότι «χρησιμοποιούν νομικά πρωτοετούς φοιτητή», για να εισπράξει την άμεση αντίδραση του προεδρεύοντος «μην υποτιμάτε τους συναδέλφους σας».

Πρώτη μάρτυρας εξετάστηκε η Αννα Στάη, εκπρόσωπος της αντιρατσιστικής οργάνωσης, η οποία μεταξύ άλλων υποστήριξε:

«Ολα τα αποσπάσματα του βιβλίου τα ενώνει από την πλευρά του συγγραφέα μόνο το μίσος. Αυτό είναι το πνεύμα του βιβλίου του. Προτρέπει συνανθρώπους εναντίον συνανθρώπων μόνο και μόνο γιατί έχουν συγκεκριμένη θρησκεία και καταγωγή. Είναι ένα βιβλίο ρατσιστικό που ενσταλάζει μίσος λέγοντας ότι οι Εβραίοι είναι υπεύθυνοι για όλα τα κακά του κόσμου. Δείχνει τον εχθρό και ζητεί την εξολόθρευσή του. Το ανατριχιαστικό είναι ότι εγκωμιάζει τη γενοκτονία και κάνει κάλεσμα για μια νέα...».

Πλεύρης: «Ολα αυτά είναι στη φαντασία σας».

Μάρτυρας: «Ποια φαντασία μου. Γράφει ότι κακώς ηττήθηκαν τα Ες-Ες».

Πλεύρης: «Ψέματα».

Μάρτυρας: «Μη με προκαλεί. Γράφει ότι θα ξημερώσει η μέρα που θα κυματίσουν οι σημαίες του ναζισμού. Το λέει ότι είναι ναζιστής και ρατσιστής και το θεωρεί τιμή του. Στον πρόλογο λέει ότι οι Δημοκρατικοί έχουν πάθει ακαμψία στον εγκέφαλο, λόγω της πλύσης εγκεφάλου που τους έχει γίνει».

Πλεύρης: «Ο Κλεμανσό τα λέει αυτά».

Μάρτυρας: «Η θέση του συγγραφέα είναι και κανενός Κλεμανσό. Θεωρεί υπεύθυνους τους Εβραίους ακόμη και για τα μεταλλαγμένα».

Πλεύρης: «Λέτε ψέματα. Εβραίοι».

Μάρτυρας: «Εμείς είμαστε Εβραίοι;».

Πλεύρης: «Και χειρότεροι».

Τέλος, για «προπαγανδιστική γραφή με την οποία προσπαθεί να κάνει πλύση εγκεφάλου σε όσους είναι ευεπίφοροι σε τέτοια με σκοπό να ανασκευάσει τα ιστορικά αποδεδειγμένα και να κατηγορήσει συνανθρώπους μας γιατί διαφέρουν θρησκευτικά» έκανε λόγο ο φιλόλογος Χαρ. Κατσιάπης.



Ν.ΚΑΤ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 04/12/2007

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ