ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
Ιδιαίτερα διασκεδαστική ήταν η ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης ότι δύο μήνες μετά από την εξαγγελία της περίφημης δέσμης των «41 μέτρων για την καταπολέμηση της ακρίβειας» έχουν ήδη εφαρμοστεί… 17 από αυτά. Η… ακρίβεια το ξέρει; Η αφαίμαξη του εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων έχει πια περάσει στη σφαίρα της διαρκούς λεηλασίας. Το φετινό Πάσχα θα ζήσουμε νέο ρεκόρ ακρίβειας με τους εργαζόμενους να βιώνουν ένα πρωτοφανές ράλι κερδοσκοπικών ανατιμήσεων σε τρόφιμα και καύσιμα, παρά τα «17 μέτρα» Φώλια…
Η Μεγάλη Εβδομάδα των παθών θα αφορά και το πορτοφόλι του εργάτη με όλα τα βασικά είδη του πασχαλινού τραπεζιού να αυξάνονται μέσα σε μια εβδομάδα από 10% (κρέας) έως και 60% (κηπευτικά). Όσο για την τιμή της αμόλυβδης, έχει εκτιναχθεί στα ύψη κάνοντας ρεκόρ όλων των εποχών. Εκεί όμως που η κατάσταση προοιωνίζει ασύλληπτες κοινωνικές εκρήξεις είναι το μέτωπο των δανείων. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας δείχνουν ότι πέρυσι 3.500 δανειολήπτες έχασαν το ακίνητό τους, αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν στεγαστικά δάνεια που είχαν λάβει. Πώς να τα βγάλουν πέρα οι δανειολήπτες, όταν μέσα στα τελευταία οκτώ χρόνια η αύξηση του επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας έφτασε από το 2% στο 4%, εκτινάσσοντας στα ύψη τις μηνιάτικες υποχρεώσεις των οφειλετών στους σύγχρονους τοκογλύφους, με τους μισθούς καθηλωμένους; Και το πιο εξοργιστικό είναι ότι η έκρηξη των πλειστηριασμών οφείλεται εκτός των άλλων και στις πιέσεις που ασκεί η Τράπεζα της Ελλάδας στις τράπεζες, προκειμένου να «εκκαθαρίσουν» το προβληματικό τους χαρτοφυλάκιο, διαγράφοντας τα δάνεια που δεν εξυπηρετούνται κανονικά. Η «σκληρή» γραμμή των τραπεζών θα έχει ως αποτέλεσμα τα δάνεια που βρίσκονται στο κόκκινο να υπερβούν τα 2,3 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι περίπου 45.000 δανειολήπτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον «πέλεκυ των αναγκαστικών μέτρων» και μέχρι το 2012 θα φτάσουν της 250.000!
Το παζλ της εισβολής στο εργατικό εισόδημα έρχεται να συμπληρώσει το σκληρά ταξικό φορολογικό σύστημα, το οποίο έγινε ακόμα πιο… ελαφρύ για το κεφάλαιο, τις επιχειρήσεις και τους κατέχοντες μεγάλη κινητή και ακίνητη περιουσία. Το 2008 αναμένεται να ζήσουμε μια νέα «φοροεπιδρομή» σε βάρος μισθωτών και συνταξιούχων. Ιδιαίτερα υψηλή προβλέπεται η έμμεση φορολογία (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης, φόροι συναλλαγών κ.λπ.) που αυξάνεται κατά 13,9%, ενώ σημαντική είναι επίσης η αύξηση (7,2%) της φορολογίας εισοδήματος «φυσικών προσώπων» που προέρχεται κυρίως από μισθωτούς και συνταξιούχους. Αντίθετα, η φορολογία των «νομικών προσώπων» (κυρίως ΑΕ και ΕΠΕ) αυξάνεται μόλις 4,6%. Σύμφωνα με τη Γιούροστατ, ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής εισοδημάτων από εργασία είναι 38% (στην ΕΕ 36%) ενώ εισοδημάτων από κεφάλαιο 15,4%. Από την άλλη, η φορολογία εισοδημάτων από μερίσματα μετοχών, στην Ελλάδα είναι… μηδενική, όταν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ κυμαίνεται από 20% - 32%! Και μόνο αυτά τα στοιχεία αποκαλύπτουν το βαθιά ταξικό χαρακτήρα του φορολογικού συστήματος.
Το εργατικό κίνημα δεν μπορεί να αφήσει αναπάντητη τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής ζωής των εργαζομένων. τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας σε βασικά είδη τροφίμων και υπηρεσιών που κατατρώγουν τους μισθούς, μπορούν να ανακοπούν μόνο από την εργατική δράση κι όχι από κίβδηλες «συμφωνίες» μεταξύ «παραγόντων της αγοράς» και κυβέρνησης, ή τα αστεία επικοινωνιακά μέτρα του υπουργείου Ανάπτυξης. Απαιτείται ένας αποτελεσματικός συνδυασμός αιτημάτων που αφορούν τη ριζική αύξηση του εργατικού μεριδίου στον παραγόμενο πλούτο και «ειδικών» αιτημάτων που σχετίζονται με συγκεκριμένες πτυχές της λεηλασίας του εργατικού εισοδήματος. Αυτό σημαίνει αγώνας για πραγματικές αυξήσεις κι όχι συμβολικές, όπως της ΓΣΕΕ. Το αίτημα για αυξήσεις στους κατώτερους μισθούς με 1.400 ευρώ καθαρά, με βάση τις ανάγκες που προκύπτουν από την αυξημένη παραγωγικότητα της εργασίας και τις κατακτήσεις του εργαζόμενου ανθρώπου και η πάλη ενάντια στα νέα προγράμματα λιτότητας και λεηλασίας του εργατικού εισοδήματος, πρέπει να συνδυαστούν με τον αγώνα για την αύξηση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς και την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των κερδών των επιχειρήσεων στο 40% και μέτρα φορολόγησης της μεγάλης ιδιοκτησίας. Την κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και τη θέσπιση του μέτρου του παγώματος των τιμών σε τρόφιμα και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο κ.ά.). Την καθιέρωση επιδόματος ανεργίας για όλους τους ανέργους ίσο με τον κατώτερο μισθό της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης για όλο το διάστημα ανεργίας. Τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε ευρεία τμήματα εργαζομένων και συνταξιούχων. Την κατάργηση του επαίσχυντου μέτρου του πλειστηριασμού σπιτιών και τη μείωση των επιτοκίων δανεισμού τουλάχιστον στο ύψος των επιτοκίων καταθέσεων.
ΠΡΙΝ 20/04/2008