ΜΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ
Βαθιές αλλαγές αντιδραστικού χαρακτήρα φέρνει η μετατροπή του αμυντικού δόγματος της χώρας και οι επικείμενη στράτευση των νέων υποχρεωτικά στα 18 ή τα 19. Παράλληλα ένας ακόμη διπλωματικός πόλεμος διεξάγεται υπογείως με αντικείμενο και τελικό λάφυρο τα 12 δισεκατομμύρια ευρώ του νέου εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας. Η κυβερνητική επιτροπή, η οποία συνεδρίασε την Τρίτη, μπορεί να μην έλαβε συγκεκριμένες αποφάσεις για τα δύο ζητήματα, ωστόσο ανακοίνωσε δια του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη την αλλαγή του αμυντικού δόγματος το οποίο από αμυντικό μετατρέπεται σε καθαρά «αποτρεπτικό». Για να μπούμε κατ’ ευθείαν στην ουσία του ζητήματος η αλλαγή αυτή συνιστά τη μετατροπή του δόγματος από αμυντικό σε καθαρά επιθετικό. Πρακτικά, η υιοθέτηση του δόγματος της «αποτροπής» σημαίνει και την πλήρη αποδοχή του δόγματος των «ασύμμετρων απειλών», το οποίο συνδέεται και με την τρομοκρατία όπως την αντιλαμβάνονται οι ιμπεριαλιστικοί μηχανισμοί όπως το ΝΑΤΟ, η ΕΕ κ.τ.λ. Η «αποτροπή» σαν πολεμική στρατηγική , ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, εφαρμόστηκε στο Ιράκ, τη συνέχισε η Ρωσία του Πούτιν και υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όπου εφαρμόζεται το δόγμα αυτό έχουμε, παράλληλα, την ανάπτυξη του στρατού σε ρόλο κατασταλτικό εναντίον και του «εσωτερικού εχθρού». Αυτό συμβαίνει σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία κυρίως, με απτό παράδειγμα την περικύκλωση των αεροδρομίων του Λονδίνου το καλοκαίρι του 2005 από δυνάμεις του στρατού. Ωστόσο το κύριο ζητούμενο είναι η εφαρμογή αυτού του δόγματος στις ελληνικές συνθήκες. Είναι προφανές ότι θα αλλάξει συνολικά η δομή και η λειτουργία του στρατεύματος. Γεγονός το οποίο επιβεβαίωσε και ο Β. Μεϊμαράκης ο οποίος σημείωσε πως η κατεύθυνση είναι η δημιουργία ευέλικτων δυνάμεων ταχείας επέμβασης καλά εκπαιδευμένων και αξιόμαχων. Ο ενεργειακός πόλεμος και οι γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή φέρνουν και τα αμυντικά θέματα στο προσκήνιο. Η μετατροπή του δόγματος της χώρας εντάσσεται και στη λογική του ΝΑΤΟ και του Ευρωστρατού και διευκολύνει τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις τόσο της ελληνικής αστικής τάξης, όσο και των ισχυρών εταίρων της όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ. Η υιοθέτηση ενός επιθετικού δόγματος ήταν επιβεβλημένη ώστε να ανοίξει ο ορίζοντας και για μελλοντικές επεμβάσεις στα Βαλκάνια αλλά και σε όποιο άλλο μέρος του κόσμου κριθεί. Παράλληλα στο πλαίσιο της λογικής των «ασύμμετρων απειλών» ο στρατός πολύ πιθανό να κληθεί να αναλάβει το ρόλο της Αστυνομίας στο εσωτερικό, κάτι για το οποίο άλλωστε θα εκπαιδεύεται με προφανή στόχο τον «εσωτερικό εχθρό» και την ευρύτερη καταστολή κοινωνικών αντιδράσεων. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η προωθούμενη υποχρεωτική στράτευση στα 18, με παράλληλη εντατικοποίηση της θητείας και με στόχο τη μικρότερη εξάρτηση από μισθοφόρους. Σχετική μελέτη του Επιτελείου προβλέπει υποχρεωτική στράτευση στα 19 με δραματικό περιορισμό των αναβολών, ενώ παράλληλα εξετάζεται και το ενδεχόμενο στράτευσης γυναικών. Μέτωπο το οποίο αναμένεται να ανοίξει με ιδιαίτερη οξύτητα στο άμεσο μέλλον.
Η κυβερνητική επιτροπή έδωσε παράλληλα και το πράσινο φως για την εφαρμογή του νέου εξοπλιστικού προγράμματος και μάλιστα εντός του 2008. Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και ΗΠΑ εντείνουν τις πιέσεις για την προμήθεια αμυντικού υλικού και στο τραπέζι, όπως και να ‘χει, μπαίνουν και τα διπλωματικά ανταλλάγματα κυρίως σε ότι αφορά τις πρώτες. Αμερικανικά και γαλλικά μαχητικά πάντως, Super Hornet F – 18 και Ραφάλ αντιστοίχως θα βρίσκονται από Δευτέρα για επίδειξη και «συνεκπαίδευση» με τα υφιστάμενα ελληνικά στα αεροδρόμια Τανάγρας και Λάρισας. Οι ΗΠΑ πιέζουν για τη διεξαγωγή διεθνούς διαγωνισμού ώστε να απεμπλακεί η διαδικασία από διπλωματικές παρεμβάσεις και συζητήσεις, παρά το γεγονός ότι η προμήθεια 30 F – 16 πριν από δύο χρόνια έγινε με απ’ ευθείας ανάθεση. Διαδικασία η οποία μπορεί να επιλεγεί και τώρα αλλά είναι πιθανόν να έχει άλλο ανάδοχο. Πολλά θα κριθούν και από την επίσκεψη του Γάλλου προέδρου στην Αθήνα σε λιγότερο από ένα μήνα όπου και θα ζητήσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όπως άλλωστε και η Γερμανίδα καγκελάριος. Οπωσδήποτε θα πρέπει να εξαργυρωθούν τόσο οι συμφωνίες με τον Πούτιν, όσο και η υποστήριξη Σαρκοζί στο ελληνικό βέτο κατά της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, στη σύνοδο του Βουκουρεστίου. Το δε ερχόμενο Οκτώβριο θα διεξαχθεί μεγάλη έκθεση αμυντικού υλικού στο Ελληνικό και οι εταιρείες όπως και οι ανάλογες κυβερνήσεις καραδοκούν.
Πάνω από 12 δισ. ευρώ θα δοθούν για πολεμικούς εξοπλισμούς, ενώ και αυτή η κυβέρνηση υποσχέθηκε προεκλογικά μείωση των δαπανών, ενώ εξέλιπε, σύμφωνα με τη στρατηγική «φιλίας», ο τουρκικός κίνδυνο;. και όταν οι εργαζόμενοι στενάζουν από την ακρίβεια και ο Αλογοσκούφης δεν δίνει ούτε ένα ευρώ ημερησίως για τους μισθούς.
ΠΡΙΝ 11/05/2008