24/6/08

ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΩΝ ΣΤΗΝ 1η ΣΤΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Ο λαός μας λέει πως πάντα το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι. Δυστυχώς για τους φαντάρους η ρήση αυτή βρίσκει εφαρμογή στη Λάρισα και συγκεκριμένα στην 1η Στρατιά.

Με ευθύνη λοιπόν του αντιστράτηγου Φράγκου Φραγκούλη και ιδιαίτερα του υποστράτηγου Μπουκουβάλα, που εκτελεί χρέη επιτελάρχη και είναι υπεύθυνος για τα θέματα προσωπικού, έχει επιβληθεί ένα καθεστώς ανισοτήτων ανάμεσα στους φαντάρους και τα τάγματα, ενώ ο τελευταίος συγκαλύπτει και τις αυθαιρεσίες συγκεκριμένων διοικητών.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

Ουσιαστικά η Στρατιά έχει χωριστεί στα βυσματικά τάγματα (458 ΤΔΒ, 421 ΠΑΒΥ) που ουσιαστικά δίνουν υπηρεσίες μόνο ως κτιριοφύλακες, με αποτέλεσμα να χώνονται τα υπόλοιπα τάγματα και οι φαντάροι να βλέπουν έξοδο και άδεια με τα κιάλια.

Επίσης τα Σαββατοκύριακα με μια περίεργη, αλλά καθόλου ασυνήθιστη λογική ανήκουν στους ντόπιους φαντάρους: παρεμβάσεις πολιτικών, αρχόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης και της εκκλησίας εξασφαλίζουν (ΣΚ) μόνο για τους ντόπιους και άγριο χώσιμο για τους υπόλοιπους. Πελατειακές σχέσεις, ψηφοθηρικές ανάγκες και ευλύγιστη μέση των στρατιωτικών, συχνά με την ευλογία του μητροπολίτη.

Αποτέλεσμα είναι τα υπόλοιπα τάγματα να μετατρέπονται σε Τάγματα Ανεπιθύμητων, με υπηρεσίες 10 ή 15 μέσα και 1 έξω, με υπερβολικές υπηρεσίες, που αυξάνουν τα υψηλά αισθητικά κριτήρια των στρατηγών: καθαριότητες, καλλωπισμός, χόρτα, συντήρηση και λοιπά προβλέπονται μόνο για τους ήδη εξαντλημένους φαντάρους, που αναλαμβάνουν κυρίως αυτοί και την κάλυψη των αναγκών φρούρησης.

Επειδή δε φτάνουν για να καλύψουν τις υπερβολικές υπηρεσίες, ο διοικητής Αν/σχης Θεοδόσιος Ζαδές ανακαλύπτει ευφάνταστους, αλλά παράνομους τρόπους για να τις καλύψει. Έτσι λοιπόν υπηρεσίες φρούρησης θα δώσουν και φαντάροι Ι4.

Όμως είναι αρκετά πονηρός για να σκεφτεί να μην τους βάλει στην Κεντρική Πύλη, αλλά σε περίπολα και σκοπιές σε αφανή σημεία από τις εξωτερικές εφόδους. Εξωτερικές έφοδοι, κακός μπαμπούλας για όλους, που αντικαθιστούν την απαίτηση για περιορισμό των υπηρεσιών και την ανάγκη λήψης μέτρων για το προσωπικό, με το φόβο της τιμωρίας.

Ακόμη και αυτές όμως καταντούν προσχηματικές (γιατί δε μπορεί να γράφεις τους αξιωματικούς-συναδέλφους σου – έχουν καριέρα, ενώ η κατάσταση για τους φαντάρους δε παλεύεται και ήδη έχουν ξεπεράσει τα όρια τους). Συχνά πριν βγουν για εξωτερική έφοδο «θα πέσει τηλέφωνο» ώστε να προλάβουν όλοι να ειδοποιηθούν.

Το σύστημα βέβαια δε δουλεύει πάντα. Την Κυριακή 8/6/08 στο Τάγμα Στρατηγείου/1η Στρατιά, στις 23.00 μ.μ. καλέστηκε ΤΑΕ (στρατιώτες επιφυλακής) στα πλαίσια συναγερμού που έδωσε η εξωτερική έφοδος. Οι στρατιώτες που απαρτίζουν το ΤΑΕ ορίζονται καθημερινά από τον επιλοχία στην ημερήσια κατάσταση υπηρεσιών που υπογράφεται από το διοικητή του τάγματος Αν/σχη Θεοδόσιο Ζαδέ και από τον κανονισμό προβλέπεται να είναι όλοι ένοπλοι (όχι Ι4ή Ι3 άοπλοι).

Ο Αν/χης Ζαδές όμως με τη γνωστή του τακτική να στέλνει σε ένοπλες υπηρεσίες και τους άοπλους (αρκεί να μη φαίνονται από έξω) για μια ακόμα φορά παρανόμησε, στέλνοντας στο ΤΑΕ φαντάρο Ι4.

Όμως αυτή τη φορά ήταν άτυχος. Στον αξιωματικό της εξωτερικής εφόδου (συνταγματάρχης) ο φαντάρος αποκάλυψε ότι ήταν Ι4 και παράνομα εκτελούσε καθήκοντα φρούρησης. Ο Συνταγματάρχης εξεμάνη από το γεγονός και επέπληξε βαρύτατα τον ΑΥΔΜ και ΒΑΥΔΜ της μονάδας (αξιωματικό και βοηθό αξιωματικό υπηρεσίας) και την επόμενη μέρα το διοικητή Ζαδέ.

Ο ΑΥΔΜ είχε το θράσος να βγάλει αναφερόμενο το φαντάρο που αποκάλυψε τις παράνομες πράξεις και την αυθαιρεσία τους, ζητώντας την τιμωρία του.

Ο διοικητής Ζαδές, που φυσικά έχει περισσότερο μυαλό και ικανότητα ελιγμών από τον ΑΥΔΜ) δεν τόλμησε να τιμωρήσει το φαντάρο, αλλά εκδικητικά, ως αντίποινο, έκοψε την άδεια του Σαββατοκύριακου που δικαιούνταν ο φαντάρος ως μέλος της ομάδας που αναλαμβάνει τις κηπουρικές εργασίας. Κουτοπονηριά, αλαζονεία, μικροψυχία από καρικατούρες ανθρώπων που διοικούν καθημερινά τους φαντάρους.

Βέβαια πώς να σκεφτεί ο Ζαδές, που κοιτά την καριέρα του και το μόνο που τον νοιάζει είναι να παρουσιάζεται αρεστός στους ανωτέρους του ότι πριν από λίγους μήνες, σε μια παρόμοια κατάσταση για τους φαντάρους, όπου ο χαρακτηρισμένος ως Ι4 συνάδελφος τους εκτελούσε ένοπλες υπηρεσίες, τελικά ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ!!!

Όμως στην παλιανθρωπιά του Ζαδέ και στο καθεστώς αυθαιρεσίας που έχει επιβάλλει στο τάγμα του, με την κάλυψη του υποστράτηγου Μπουκουβάλα, τα επεισόδια αφθονούν. Είναι ενδεικτικό ότι στην Νατοϊκή Άσκηση «ΓΟΡΔΙΟΣ ΔΕΣΜΟΣ» έστειλε (5) φαντάρους χωρίς τη θέληση τους, ενώ τους υποσχέθηκε 10ημερη άδεια

Όμως οι υποσχέσεις του Ζαδέ είναι σαν τον ίδιο «τζούφιες». Απλώς ξεγέλασε τους φαντάρους και τους έδωσε τελικά μόνο (5) μέρες άδειας.

Για μια ακόμη φορά επιβεβαιώνεται ότι ο στρατός κάνει «άνδρες» και πρώτους τους αξιωματικούς. Πάνω από όλα έχουν την «στρατιωτική του τιμή». Η πραγματικότητα άλλα αποδεικνύει!!!

Τέλος είναι χαρακτηριστικό ότι αντί να περιορίσει τις υπηρεσίες, να παραπονεθεί στους ανωτέρους του ότι δε μπορεί να τα βγάλει πέρα με αυτό τον αριθμό των στρατιωτών, να διαμαρτυρηθεί για την άνιση αντιμετώπιση των ταγμάτων, αυτός για μια ακόμη φορά αποκάλυψε το μέγεθος του ανδρός: «επέλεξε να μετατρέψει την ΤΑΕ σε χωριστή υπηρεσία, χώνοντας ακόμη περισσότερο τους φαντάρους του». Τώρα δε βγαίνει κανένας έξω.

Εμείς να τους υπενθυμίσουμε ότι η έξοδος και η άδεια είναι δικαίωμα και ανάγκη του φαντάρου. Ο στρατευμένος δεν είναι ο άμισθος δούλος που ο κάθε βαθμοφόρος μπορεί να παίζει παιχνίδια στην πλάτη του. Αρκετούς δολοφονημένους φαντάρους από τον στρατό έχουμε θρηνήσει.

Από την άλλη μεριά είναι να απορείς με την ποιότητα της στρατιωτικής ηγεσίας, αφού όλα αυτά όχι μόνο συμβαίνουν κάτω από τη μύτη, αλλά και με την πλήρη κάλυψη ανώτατων αξιωματικών, όχι σε καμιά μονάδα της παραμεθορίου, αλλά στην 1η Στρατιά.

Αλλά βέβαια τι να περιμένεις όταν πρωταθλητής των πελατειακών σχέσεων είναι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας;;;

Εμείς καλούμε τους φαντάρους να βγουν παραπονούμενοι και να ζητήσουν να βγουν αναφορά στα ανώτερα κλιμάκια της ιεραρχίας.

Επίσης να δημοσιεύουν κάθε αυθαιρεσία, ενημερώνοντας την κοινή γνώμη, απαιτώντας την Αλληλεγγύη μας.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6932 955437

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ