8/6/08

ΤΑ ΜΑΤ ΕΚΛΕΓΟΥΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ

ΚΑΛΛΙΡΡΟΗ ΙΩΑΝΝΟΥ

Δεν περνάει ο νόμος πλαίσιο στα ΑΕΙ

Επιτυχημένη ονόμασε η κυβέρνηση την εφαρμογή του νόμου πλαίσιο στα ΑΕΙ, αναφερόμενη σε μερικές πραξικοπηματικές εκλογές, με κρυφές κάλπες που άλλαζαν μέρη συνεχώς, με τη βοήθεια της ΔΑΠ, τραμπούκων, αλλά και με την ενφάνιση των ΜΑΤ στις εισόδους των σχολών, όπως στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Αναδρομή στο παρελθόν μας έκανε η ΝΔ, καθώς εκλογικές διαδικασίες με δακρυγόνα και αστυνομία είχαμε να δούμε από την περίοδο της χούντας. Παρόλ’ αυτά όμως, ο νέος νόμος στην πράξη δεν έχει καταφέρει να εφαρμοστεί.

Το τελευταίο διάστημα γίναμε όλοι μάρτυρες, μέσω των τηλεοράσεων, μια απίστευτης εκστρατείας λάσπης και συκοφάντησης των φοιτητικών αγώνων, ενώ η κυβέρνηση είδε για άλλη μια φορά την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση να μην καταφέρνει να γίνει πράξη. Είναι χαρακτηριστική του κλίματος των ΜΜΕ, η αντίληψη που διαδίδουν ότι το μέτρο της καθολικής ψηφοφορίας αποτελεί ένα πολύ δημοκρατικό μέτρο και ότι απλά κάποιες μειοψηφίες διαφωνούν. Στην πραγματικότητα, η ψήφος των φοιτητών μετρά κατά 40% και ανάλογα με τη συμμετοχή ακόμη λιγότερο και έτσι δεν μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα. Ακόμα πιο χαρακτηριστικά είναι τα αποτελέσματα της συμμετοχής των φοιτητών, που υποτίθεται ότι στηρίζουν τα νέα μέτρα και απλά κάποιες μειοψηφίες τους σταματούν. Λιγότεροι από 10 φοιτητές ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές του ΤΕΙ Αθήνας και καμιά 40αριά στο ΤΕΙ Χανίων. Αντίστοιχα, στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, ψήφισαν περίπου 500 φοιτητές, όταν μόνο η οργανωτική δύναμη της κυβερνητικής παράταξης, ΔΑΠ, είναι πολύ μεγαλύτερη, αναδεικνύοντας το γεγονός ότι οι τραμπούκοι που επιτέθηκαν στους φοιτητικούς συλλόγους την ημέρα των εκλογών, προσπαθούσαν να κρύψουν την καθολική διαφωνία του φοιτητικού σώματος με τα νέα μέτρα. Αντίστοιχοι είναι οι αριθμοί και στις υπόλοιπες σχολές, όπου έγινε προσπάθεια να διενεργηθούν εκλογές με βάση το νέο νόμο.

Το πιο ουσιαστικό σημείο της φοιτητικής αναμέτρησης με τα κυβερνητικά σχέδια είναι πως καμιά άλλη πτυχή του νόμου δεν έχει εφαρμοστεί, αν και έγιναν δοκιμές για την εφαρμογή των περισσότερων διατάξεων. Στις περισσότερες σχολές που έγινε προσπάθεια να εφαρμοστεί η διάταξη για τη βιβλιοκάρτα και τη μείωση των συγγραμμάτων αυτή η προσπάθεια απέτυχε, ακόμα και υπό τους εκβιασμούς του υπουργείου για μη διανομή συγγραμμάτων. Την εβδομάδα που μας πέρασε έγιναν αποτυχημένες προσπάθειες για την εφαρμογή της διάταξης σε πολλά τμήματα. Αλλού η πίεση των φοιτητικών συλλόγων δεν άφησε περιθώρια εφαρμογής και αλλού αυτές οι προσπάθειες συναντούσαν τη διαφωνία και των διδασκόντων που εξέδιδαν ανακοινώσεις ενάντια στο νέο νόμο, όπως έγινε σε κάποια τμήματα της Φιλοσοφικής σχολής.

Το φοιτητικό κίνημα συνεχίζοντας τη μάχη και αυτή την εβδομάδα κατάφερε να αποτρέψει την εφαρμογή του νόμου. Έτσι, σε πολλά τμήματα που τέθηκε το ζήτημα δημιουργίας τετραετούς επιχειρηματικού πλάνου, οι φοιτητές σταμάτησαν τις διαδικασίες αυτές, ακόμα και σε σχολές μακριά από τα αστικά κέντρα, όπως το ΤΕΙ Ηπείρου, με τη μαζικότητα και τη δυναμική των γενικών συνελεύσεων. Παράλληλα, σε όσα τμήματα, έγινε προσπάθεια για κοσμητορικές εκλογές, όπως στη φυσικομαθηματικές σχολές της Αθήνας, οι φοιτητικοί σύλλογοι διασφάλισαν τη μη εφαρμογή του κατάπτυστου νόμου.

Χαρακτηριστικό των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των φοιτητών τελευταίων δύο μηνών, αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί, η στάση της καθεστωτικής Αριστεράς, συχνά όχι απλά έξω από τους αγώνες, αλλά ενάντια σε αυτούς. Η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια, ΑΡΕΝ, προσπαθεί το τελευταίο διάστημα να ισορροπήσει ανάμεσα στην κομματική γραμμή, που καταγγέλλει τη βία από όπου και αν προέρχεται και την αμήχανη συμμετοχή στους αγώνες. Η παράταξη του ΚΚΕ, ΠΚΣ, όμως, για άλλη μια φορά έδειξε την απουσία σχέσεων με τα αγωνιζόμενα κομμάτια της νεολαίας. Καταγγέλλει οποιαδήποτε κινητοποίηση ως προβοκατόρική, κατονομάζοντας την ΕΑΑΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, σαν υπαίτιους προβοκάτσιας. Από την άλλη όμως, δεν εμφανίζεται στις μαζικές διαδικασίες των συλλόγων για να υπερασπιστεί τη θέση της και αποχωρεί από όλες τις συνελεύσεις. Χαρακτηριστικό είναι πως την πιο σκληρή στάση κράτησε αυτή την εβδομάδα απουσιάζοντας από όλες τις διαδικασίες στηρίζοντας έμμεσα τις ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, που με το ίδιο κόλπο προσπάθησαν να εξασφαλίσουν τη μη διενέργεια συνελεύσεων. Στη Φιλοσοφική αποχώρησε από τη γενική συνέλευση και δεν την αναγνώρισε, ενώ στο αμφιθέατρο βρίσκονταν πάνω από 400 φοιτητές, χωρίς να καταφέρει να τους αποτρέψει από το να συζητήσουν, να αποφασίσουν και να αγωνιστούν.

Το φοιτητικό κίνημα έδειξε με την αντοχή του στη λάσπη, τη συκοφαντία και τον ανοιχτό πόλεμο από τις καθεστωτικές παρατάξεις, ΔΑΠ, ΠΑΣΠ και ΠΚΣ, ότι αντέχει και μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα του και στις πιο αντίξοες συνθήκες. Απέδειξε επίσης, ότι οι φοιτητές δεν χρειάζονται τις παρατάξεις αυτές για να μπορέσουν να αποφασίσουν για το μέλλον τους. Στα αμφιθέατρα μπορεί να έλειπαν οι παρατάξεις, ήρθαν όμως για άλλη μια φορά οι φοιτητές. Στόχος που απομένει είναι η συνολική απόσυρση του νόμου πλαίσιο, καθώς η μάχη για τις ανάγκες και τα δικαιώματα της νεολαίας συνεχίζεται.

ΠΡΙΝ 08/06/2008

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ