9/6/08

Κάθε τμήμα και Γκουαντάναμο


ΝΑΤΑΣΑ ΚΑΦΑΛΛΗΝΟΥ

Απίστευτη αγριότητα στο Αστυνομικό Τμήμα Κορίνθου σε βάρος ψυχικά ασθενή μετανάστη

Ένα ακόμη κρούσμα αστυνομικής βίας ήρθε στο φως τις προηγούμενες μέρες. Θύμα για άλλη μια φορά ένας μετανάστης, ρουμανικής καταγωγής. Το σκηνικό της φρίκης έχει ως εξής: Την προηγούμενη Δευτέρα συνελήφθη από αστυνομικούς του τμήματος Κορίνθου ένας τριανταπεντάχρονος, μετά από παράπονα πολιτών ότι ενοχλούσε. Ο αλλοδαπός, που σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές έπασχε από «ψυχική διαταραχή», οδηγήθηκε στο τμήμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο νόμος προβλέπει την ειδοποίηση του Εισαγγελέα, των οικείων του και γιατρού. Τα «όργανα της τάξης» όμως αποφάσισαν διαφορετικά… Με χέρια, πόδια και ξύλα κακοποίησαν βάναυσα τον 35χρονο μέσα στο αστυνομικό τμήμα. Και σαν να μην έφτανε αυτό, κατόπιν εντολής του διοικητή τους, τον πέταξαν σε κακή κατάσταση σε ένα χωράφι.

Η πρόθεση τους είναι καταφανής: Ήθελαν να τον ξεφορτωθούν όπως - όπως, για να απαλλαχθούν από τις ευθύνες της αποτρόπαιας πράξης τους. Μάλιστα, φρόντισαν να του αποσπάσουν και τη τσάντα του, που περιείχε 480 ευρώ, προσωπικά αντικείμενα και δύο κινητά τηλέφωνα. Επί 20 ώρες ο αλλοδαπός βρισκόταν αιμόφυρτος και αβοήθητος, στο σημείο που τον είχαν εγκαταλείψει οι βασανιστές του. Τότε τον εντόπισε ένας άλλος αλλοδαπός, που πήγαινε να εργαστεί στο χωράφι, και κάλεσε ασθενοφόρο. Ο 35χρονος διακομίστηκε στο Νοσοκομείο του Άργους, όπου διαπιστώθηκαν βαριές κακώσεις σε διάφορα σημεία του σώματός του. Μάλιστα, λόγω της σοβαρής κατάστασής του, οι γιατροί απαγόρευσαν αρχικά στους αστυνομικούς να του πάρουν κατάθεση.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε μετά από προανάκριση που διενήργησε το Αστυνομικό Τμήμα Άργους. Επτά αστυνομικοί του ΑΤ Κορίνθου τέθηκαν σε διαθεσιμότητα. Οι δύο εξ αυτών, που έκαναν την προσαγωγή, κατηγορούνται για βασανιστήρια, προσβολή ανθρώπινης αξιοπρέπειας, βαριές σωματικές βλάβες και υπεξαίρεση. Πάντως, παρά τις κατηγορίες που τους αποδόθηκαν, η τιμωρία τους είναι εξαιρετικά αβέβαιη… Αρκεί να θυμηθεί κανείς την πρόσφατη περίπτωση κακοποίησης ενός άλλου νεαρού με ψυχολογικά προβλήματα από τους αστυνομικούς του τμήματος Καλλιθέας. Σε αυτήν την περίπτωση, όλως τυχαίως, δεν βρέθηκαν επιβαρυντικά στοιχεία εις βάρος των αστυνομικών από την ΕΔΕ.

Τα παραπάνω περιστατικά κάθε άλλο παρά μεμονωμένα είναι. Οι ξυλοδαρμοί είναι σχεδόν καθημερινή πρακτική των αστυνομικών αρχών, η οποία μάλιστα τις περισσότερες φορές συγκαλύπτεται και μένει ατιμώρητη. Τα στοιχεία για κακομεταχείριση από αστυνομικούς επιβεβαιώνει και η ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το 2008. η έκθεση αναφέρει για την Ελλάδα: «Παρά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι η Ελλάδα παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο αριθμός των καταγγελλομένων κρουσμάτων κακομεταχείρισης από τη αστυνομία αυξήθηκε. Τα περιστατικά που αναφέρθηκαν έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια αστυνομικής κράτησης και μοιάζουν να αποκαλύπτουν ένα μοτίβο δυσμενών διακρίσεων με θύματα ανθρώπους που οι περισσότεροι προέρχονταν από περιθωριοποιημένες ομάδες, ιδίως μετανάστες και αιτούντες άσυλο».

ΠΡΙΝ 08/06/2008

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ