3/10/08

Διεθνείς Ενώσεις Εκδοτών και Βιβλιοπωλών καταδικάζουν επιθέσεις σε εκδοτικούς οίκους σε Αθήνα και Λονδίνο.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΣΥΜΦΩΝΙΩΝ ΤΟΥ ΕΛΣΙΝΚΙ (ΕΠΣΕ)

Τ.Θ. 60820, 15304 Γλυκά Νερά, Tηλ. 2103472259 Fax: 2106018760

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

1 Οκτωβρίου 2008

Διεθνείς Ενώσεις Εκδοτών και Βιβλιοπωλών καταδικάζουν επιθέσεις σε εκδοτικούς οίκους σε Αθήνα και Λονδίνο. Indymedia λογόκρινε ανάλογη καταδίκη από ΕΠΣΕ.

Το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) διανέμει μεταφρασμένη την καταδίκη εμπρηστικών επιθέσεων κατά βιβλιοπωλείων και εκδοτικών οίκων σε Αθήνα (Γεωργιάδη, Στόχου, Νέας Θέσης, Πελασγού) και Λονδίνο (Gibson Square) από τη Διεθνή Ένωση Εκδοτών (IPA) και τη Διεθνή Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (IBF) που κυκλοφόρησε από το Διεθνές Δίκτυο Ανταλλαγής Πληροφοριών για την Ελευθερία της Έκφρασης (IFEX).

Το ΕΠΣΕ αποτελεί το μοναδικό μέλος της IFEX στην Ελλάδα και προσυπογράφει την έκκληση. Άλλωστε το ΕΠΣΕ είχε καταδικάσει με δελτίο τύπου στις 24 Ιουλίου 2008 τις επιθέσεις αυτές («Οι Ναζί έκαιγαν βιβλία και στη συνέχεια ανθρώπους! Όσοι ‘αναρχικοί’ καίνε βιβλιοπωλεία μιμούνται τους Ναζί και καίνε την αναρχία!» http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&cid=3317). Στο δελτίο εκείνο, το ΕΠΣΕ αναδημοσίευσε υιοθετώντας δύο επικριτικά των εμπρηστικών επιθέσεων κείμενα ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου και κατέκρινε το Indymedia που τα είχε «κόψει». Αποτέλεσμα ήταν το Indymedia να «κόβει» έκτοτε όλα τα κείμενα του ΕΠΣΕ, τα οποία παλαιοτέρα δημοσίευε, γιατί τους ενόχλησε η κριτική του ΕΠΣΕ, όπως δήλωσε ευθέως η συλλογικότητα που αποφασίζει (http://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=902057#902057), στις 14 Αυγούστου 2008.

Διεθνείς Ενώσεις Εκδοτών και Βιβλιοπωλών καταδικάζουν τις πρόσφατες επιθέσεις σε βιβλιοπωλεία και εκδοτικούς οίκους σε Αθήνα και Λονδίνο

http://www.ifex.org/en/layout/set/print/content/view/full/97377/


Γενεύη, 1 Οκτωβρίου 2008


Η Διεθνής Ένωση Εκδοτών (IPA) και η Διεθνής Ομοσπονδία Βιβλιοπωλών (IBF) καταδικάζουν έντονα την πρόσφατη σειρά επιθέσεων σε εκδοτικούς οίκους και βιβλιοπωλεία εκδοτών στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα το κάψιμο χιλιάδων βιβλίων, και στο Ηνωμένο Βασίλειο με την απόπειρα εμπρησμού του εκδότη Gibson Square. IPA και IBF υποστηρίζουν την ελευθερία της δημοσίευσης χωρίς το φόβο της επίθεσης ή αντιποίνων, και δεν μπορούν να δεχθούν προσπάθειες από κανένα άτομο, ομάδα ή κυβέρνηση να λογοκρίνει μέσω της βίας και του εκφοβισμού όσους γράφουν, δημοσιεύουν ή πουλούν για οποιοδήποτε θέμα, είτε πρόκειται για πολιτική, είτε για πολιτισμό είτε για θρησκεία.


Τον Ιούνιο και τον Ιούλιο2008, έγινε σειρά επιθέσεων με πολιτικά κίνητρα σε εκδότες βιβλίων και βιβλιοπωλεία τους στην Αθήνα. Όλες αυτές οι επιθέσεις φαίνεται να έχουν ως αποτέλεσμα την καταστροφή των εγκαταστάσεων αυτών και το κάψιμο δεκάδων χιλιάδων βιβλίων.


Στο Ηνωμένο Βασίλειο, από τις 27 Σεπτεμβρίου, τέσσερα άτομα έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο του Αντιτρομοκρατικού Νόμου του 2000 με την υποψία πως έκαναν εμπρηστική επίθεση εναντίον των γραφείων του εκδοτικού οίκου Gibson Square με έδρα το Λονδίνο, που είναι επίσης το σπίτι του επικεφαλής του οίκου, Martin Rynja. Οι συλλήψεις έγιναν μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στο κτίριο, απαιτώντας την εκκένωσή του. Η επίθεση μπορεί να συνδέεται με σχέδια του εκδότη να κυκλοφορήσει στις 30 Οκτωβρίου 2008 την πρώτη αγγλική έκδοση του μυθιστορήματος από την αμερικανίδα συγγραφέα Sherry Jones, με τίτλο ‘Το Κόσμημα της Medina.’ Το βιβλίο αποτελεί μια μυθιστορηματική εκδοχή της σχέσης του προφήτη Μωάμεθ με την αγαπημένη του σύζυγο Aisha. Ο οίκος Gibson Square ανέλαβε την κυκλοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά την ακύρωση προγραμματισμένης κυκλοφορίας του στις ΗΠΑ.


Ο Πρόεδρος της IBF, Karl Pus, δήλωσε: «Η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία της δημοσίευσης αποτελούν θεμελιώδεις προϋποθέσεις για οποιαδήποτε δημοκρατία. Αυτές οι ελευθερίες αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για μία εμπεριστατωμένη ανταλλαγή πληροφοριών, απόψεων και αξιών μεταξύ των πολιτών. Αποτελούν το δικαίωμα στην ενημέρωση, στη συζήτηση, στην κριτική. Οι θρησκευόμενοι έχουν το δικαίωμα να μην υφίσταται διακρίσεις με βάση τις πεποιθήσεις τους [κατά την έννοια αυτή, η θρησκευτική ελευθερία είναι θεμελιώδης], αλλά δεν μπορούν να αναμένουν η θρησκεία τους να είναι υπεράνω κριτικής. Παρομοίως, οι έχοντες συγκεκριμένη πολιτική άποψη δεν μπορεί να αναμένουν οι πολιτικές πεποιθήσεις τους να είναι υπεράνω κριτικής. Αντίστροφα, η ελευθερία της έκφρασης συνεπάγεται το δικαίωμα της αμφισβήτησης και ειρηνικής διαμαρτυρίας από τον καθένα κατά κάθε διατύπωσης που του είναι απεχθής ή προσβλητική. Είναι αυτονόητο πως η βία, συμπεριλαμβανομένων των εμπρησμών θα πρέπει να απαγορεύονται σε κάθε περίπτωση.»


Η Ana Maria Cabanellas, Πρόεδρος της IPA, πρόσθεσε: «Θα πρέπει να αντιμετωπισθούν πολύ σοβαρά αυτές οι επιθέσεις, καταδικάζοντάς τες όλες σταθερά και υπενθυμίζοντας ότι στο επίκεντρο της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθερίας της δημοσίευσης έχει κανείς το δικαίωμα να συζητάει ανοιχτά και δημόσια διαφορετικές θέσεις και απόψεις για πολιτικά, θρησκευτικά ή ηθικά ζητήματα, και να υιοθετεί αντικρουόμενες απόψεις. Οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι δημόσιες συζητήσεις, ιδίως σχετικά με αμφιλεγόμενα ζητήματα, πρέπει να γίνονται με μη βίαιη μορφή. Για να θυμίσω ότι, όπως είπε ο Heinrich Heine, ‘όπου καίγονται βιβλία, θα καταλήξουν να καίνε ανθρώπους.’»


ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑ:


Ελλάδα: Οι εκδότες και τα βιβλιοπωλεία στα οποία αναφέρεται η ανακοίνωση έχουν δεξιές πολιτικές απόψεις [σημείωση ΕΠΣΕ: ακροδεξιές]. Όλες οι επιθέσεις αναφέρθηκε πως κράτησαν για περίπου 15 με 20 λεπτά χωρίς αστυνομική παρέμβαση.


Ηνωμένο Βασίλειο: Ο οίκος Gibson Square αυτοπεριγράφεται ως εκδότης βιβλίων που ‘μπορεί να συμβάλουν σε τρέχουσες αντιπαπαθέσεις.’ Ανάμεσά τους είναι «Η Ανατίναξη της Ρωσίας» του πρώην αξιωματούχου της KGB Alexander Litvinenko, «Ο Οίκος του Bush, Οίκος του Saud» του Craig Unger και «Λονδιστάν» της Melanie Phillips.

Στοιχεία για τις IPA και IBF στο αγγλικό πρωτότυπο δελτίο τύπου:

http://www.ifex.org/en/layout/set/print/content/view/full/97377/

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ