26/2/09

"Ενημερωτικό Δελτίο" του Συλλόγου Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου Αττικής

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΒΙΒΛΙΟΥ-ΧΑΡΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ

ΛΟΝΤΟΥ 6, ΕΞΑΡΧΕΙΑ τηλ.: 210–3820537, e-mail: sylyp_vivliou@yahoo.gr, site: www.bookworker.gr

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ – ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2009

Άλλη μια σοβαρή μάχη ξεκινάει: κλαδική σύμβαση 2009

Εδώ και μέρες έχει γίνει καταγγελία της περσινής κλαδικής σύμβασης εργασίας, ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για νέα συλλογική σύμβαση. Σε λίγο καιρό λοιπόν θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση της νέας κλαδικής συλλογικής σύμβασης για το 2009.

Με τις Συλλογικές Συμβάσεις (εθνική, κλαδικές, επιχειρησιακές) το εργατικό κίνημα και τα συνδικάτα επιβάλλουν κάποιους ελάχιστους όρους, τόσο στο μισθολογικό επίπεδο (κατώτεροι μισθοί), όσο και στο επίπεδο των θεσμικών διασφαλίσεων και κεκτημένων (αργίες, άδειες, παροχές σε είδος, περιορισμός της εργοδοτικής «εξουσίας» κ.λπ.).

Η σύμβαση αυτή δεν μπορεί να είναι απλά το αποτέλεσμα κάποιων συζητήσεων και διαπραγματεύσεων των εκπροσώπων των εργοδοτών και του συλλόγου. Έχει μεγάλη σημασία να συζητήσουμε συλλογικά, μαζικά και ουσιαστικά για το τι θέλουμε και πως θα το απαιτήσουμε - κατακτήσουμε.

Ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου όλοι μιλάνε για την κρίση, οι εργοδότες εντείνουν την επιθετικότητά τους. Στο όνομα της κρίσης, αυθαιρετούν, πιέζουν, καταπατούν δικαιώματα και εργατικές νομοθεσίες, συμπιέζουν με όλους τους τρόπους το εργατικό κόστος. Γι΄ αυτό, η μάχη της φετινής συλλογικής σύμβασης έχει ιδιαίτερη σημασία και αυτό πετυχαίνεται με συλλογικές διαδικασίες, συμμετοχή όλων μας και αποφασιστικότητα.

Η θέση μας είναι σαφής: δεν είμαστε διατεθιμένοι να χαρίσουμε τίποτα, ούτε να θυσιάσουμε τίποτα στο όνομα της δικής τους κρίσης. Δεν μοιραστήκαμε τον πλούτο τους και δεν πληρώνουμε την κρίση τους. Τα πρώτα θύματα της κρίσης είναι οι εργαζόμενοι και γι΄ αυτό χρειάζονται άμεσα ενίσχυση. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνουν οι εργαζόμενοι τα θύματα της κρίσης που δημιούργησαν και των αντεργατικών τους σχεδίων.

Γι΄ αυτό σήμερα είναι πιο επιτακτική ανάγκη να διεκδικήσουμε να ζούμε με αξιοπρέπεια από το μισθό μας. Απαιτούμε να ζούμε σαν άνθρωποι από μία μόνο δουλειά. Βάζουμε ως ελάχιστο όριο αξιοπρέπειας το όριο φτώχειας που ακόμα και η Ε.Ε. υπολογίζει στα 1.400 ευρώ κατώτερες μηνιαίες αποδοχές. Ακόμα πιο αποφασιστικά πρέπει να απαιτήσουμε μια σειρά θεσμικά αιτήματα που θα βελτιώσουν τη θέση μας. Ακόμα πιο ξεκάθαρα λέμε, ότι καμία απόλυση, καμία αυθαιρεσία, καμία μείωση ή περιορισμός των δικαιωμάτων και των κατακτήσεών μας δεν θα γίνει ανεκτή στο όνομα των «δυσκολιών» και της κρίσης.

Όλοι-ες στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου για τη νέα κλαδική συλλογική σύμβαση, Πέμπτη 5 Μάρτη, 7.30 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου

Οι κλαδικές συμβάσεις που κατακτήσαμε τα προηγούμενα χρόνια, αποτελούν μια νίκη των εργαζόμενων του κλάδου. Κερδίσαμε και κατοχυρώσαμε αιτήματα και διεκδικήσεις μας. Οι συμβάσεις αυτές, ήταν αποτέλεσμα των αγώνων, των απεργιών και της συλλογικής και αποφασιστικής στάσης των εργαζόμενων και του Συλλόγου. Μπορούμε και πρέπει να συνεχίσουμε διεκδικώντας ακόμα καλύτερες συμβάσεις. Η μαζικότητα και αποφασιστικότητα το επόμενο διάστημα θα καθορίσει και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων.

Έχει πολλή μεγάλη σημασία η συμμετοχή όλων μας προκειμένου να διαμορφώσουμε μαζί τις διεκδικήσεις μας, για να συζητήσουμε συλλογικά πως θα αγωνιστούμε αποτελεσματικά, με ποιες μορφές και κινητοποιήσεις θα παλέψουμε. Να διαμορφώσουμε εμείς τους όρους των κινητοποιήσεων, των αγώνων και των παρεμβάσεων στο χώρο του βιβλίου, και γι΄ αυτό είναι απαραίτητη η συμμετοχή σου στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας, την Πέμπτη 5 Μαρτίου 2009, στα γραφεία του συλλόγου μας.

……………………………………………………………………………….

Οι διαμαρτυρίες έξω από τον Πατάκη σταμάτησαν.

Οι μάχες ενάντια στις απολύσεις στον κλάδο του βιβλίου συνεχίζονται

Τους τελευταίους δυόμισι μήνες δώσαμε μια σκληρή μάχη ενάντια στις απολύσεις δύο συναδέλφων στο βιβλιοπωλείο ΠATAKH. Κατά τη διάρκεια αυτού του αγώνα πραγματοποιήσαμε δεκάδες παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από το βιβλιοπωλείο ΠATAKH, μοιράσαμε χιλιάδες προκηρύξεις ενημέρωσης στον κλάδο αλλά και στο αναγνωστικό κοινό, συλλέξαμε εκατοντάδες υπογραφές ανθρώπων που εξέφραζαν την αλληλεγγύη τους.

Σ΄ αυτήν τη μάχη δεν ήμασταν μόνοι…

Στο γνωστό ραντεβού της Τρίτης και του Σαββάτου έδωσαν το παρών δεκάδες συνάδελφοι (περισσότεροι από κάθε άλλη φορά) και αλληλέγγυοι/συμπαραστάτες. Πολλά σωματεία – με πρώτα τα σωματεία της εκπαίδευσης (δάσκαλοι, καθηγητές, εργαζόμενοι στα φροντιστήρια) – αλλά και εκατοντάδες εργαζόμενοι, γονείς, αναγνώστες, συγγραφείς βρέθηκαν στο πλευρό μας στέλνοντάς μας ψηφίσματα και μηνύματα συμπαράστασης και βομβαρδίζοντας παράλληλα με επιστολές διαμαρτυρίας και ψηφίσματα τα φαξ και τα μέιλ του Πατάκη. Η άμεση και δυναμική ανταπόκρισή τους μας έδωσε δύναμη. Θεωρούμε πως δείχνει το δρόμο για το πώς πρέπει να δίνουν οι εργαζόμενοι τις μάχες για την προάσπιση των εργατικών συμφερόντων.

Ένας δρόμος ο οποίος στηρίζεται στην αλληλεγγύη και την αξιοπρέπεια γι΄ αυτό και φέρνει τους εργοδότες σε δύσκολη θέση. Κάτι που φάνηκε και στη μάχη που δώσαμε στον Πατάκη. Έπειτα από δυόμισι μήνες κινητοποιήσεων, συνεχείς αρνήσεις του κ. Πατάκη ακόμα και να επικοινωνήσει με το Σύλλογο, προτάθηκε τελικά οικονομικός συμβιβασμός ο οποίος έγινε αποδεκτός. Ως συλλογικότητα και ως εργαζόμενοι θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε καλύτερες συνθήκες εργασίας, να εναντιωνόμαστε στις απολύσεις στο πλευρό των συναδέλφων μας, όπως και όπου αυτό μας ζητηθεί. Γι΄ αυτό και οι κινητοποιήσεις στο βιβλιοπωλείο Πατάκη ήταν μόνο η αρχή.

Εκτιμούμε πως πρόκειται για ένα μέτωπο που εν μέσω κρίσης θα ενταθεί. Η μάχη του Πατάκη είναι ΣΚΗΝΗ ΑΠΟ ΤΑΙΝΙΑ ΠΡΟΣΕΧΩΣ! Γι΄ αυτό και απαιτείται κι από εμάς αναβαθμισμένη δράση, συντονισμός με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία, κινητοποίηση του συνόλου των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς.

Έχουμε αποδείξει –και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε– πως για εμάς κάθε απόλυση είναι και μια μάχη. Μια μάχη που θα τη δίνουμε με κάθε μέσο, με κάθε τρόπο, με όλες μας τις δυνάμεις. Μια μάχη που δε θα είναι συμβολική ούτε για την τιμή των όπλων. Μια μάχη που θα στρέφεται ενάντια σε κάθε εργοδότη που παραβιάζει τα εργατικά δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, αλλά και απέναντι στην πολιτική που νομιμοποιεί το αίσχος των απολύσεων. Σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, όπου οι απολύσεις θα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, πρέπει, με μεγαλύτερη απαίτηση από τους εαυτούς μας και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, να προετοιμάσουμε αγώνες που θα υπερασπίζουν και θα διευρύνουν τα εργατικά δικαιώματα και θα βάζουν στο επίκεντρο της συζήτησης και των διεκδικήσεων τις εργατικές ανάγκες.

………………………………………………

27 Μαρτίου: Όλοι-ες στο πλευρό του συνάδελφου Δ. Πουλόπουλου

Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ Η ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Στις 27 Μαρτίου εκδικάζεται στο Εφετείο η υπόθεση του συνάδελφου Δ. Πουλόπουλου. Ο Δ. Πουλόπουλος είναι μέλος της Δ.Σ. του σωματείου μας και πρόεδρος στο επιχειρησιακό σωματείο των «Ελληνικών Γραμμάτων». Πρωτόδικα καταδικάστηκε σε 10 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή και 44 ευρώ αποζημίωση σε κάθε μια από τις δύο ιδιοκτήτριες του κέντρου ξένων γλωσσών «Ευρωπαϊκή Πορεία» που τον είχαν μηνύσει. Το έγκλημά του ήταν ότι μοίραζε προκήρυξη με τον τίτλο «Όχι στην αυθαίρετη απόλυση» έξω από το φροντιστήριο και συμπαραστέκονταν σε καθηγητή που είχε απολυθεί.

Το δικαστήριο που έγινε στις 19-9-08 παρά την πρόταση του εισαγγελέα για αθώωση, καταδίκασε τον συνάδελφο. Για μας αυτή η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει την ποινικοποίηση της εργατικής αλληλεγγύης και της συνδικαλιστικής δράσης. Πιστεύουμε ότι πρόκειται για φρονηματική δίωξη και έχει σαν στόχο την τρομοκράτηση των εργαζόμενων που αγωνίζονται.

Θεωρούμαι αυτονόητο, ότι ο Δ. Πουλόπουλος πρέπει να απαλλαγεί στο Εφετείο και να πάψει κάθε δίωξη εναντίον του. Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βιβλίου - Χάρτου καλεί όλους τους εργαζόμενους-ες του κλάδου να είναι στο Εφετείο στις 27 Μαρτίου. Καλούμε όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία να σταθούν αλληλέγγυοι στον Σύλλογο μας και στον Δ. Πουλόπουλο.

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ