12/4/09

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ - Η συγκέντρωση στα χέρια των εργατών

Ανεξάρτητη, ενωτική απάντηση απέναντι στη γραμμή ταξικής συνεργασίας των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

Η Πρωτομαγιά αποτελεί κορυφαίο σύμβολο του αγώνα των εργατών ενάντια στο κεφάλαιο, για το δικαίωμα στη δουλειά, την κατάργηση της εκμετάλλευσης, των ιμπεριαλιστικών πολέμων, την κοινωνική απελευθέρωση. Απέναντι στη λυσσαλέα επίθεση των δυνάμεων δυνάμεων του κεφαλαίου στα εργατικά δικαιώματα, ο κόσμος εργασίας, αναζητεί δρόμους για να οργανώσει την αντίστασή του, να διεκδικήσει αυτό που του ανήκει, να ανατρέψει την καθεστωτική πολιτική. Δεν είναι τυχαίο ότι οι διεργασίες σε πολλά σωματεία για το πώς θα δοθεί η εργατική απάντηση στην φετινή Πρωτομαγιά βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Φέτος, μάλιστα, με βάση και την άμεση εμπειρία χιλιάδων εργαζομένων, είναι περισσότερο από ποτέ ώριμη η πραγματοποίηση μαζικής ανεξάρτητης ταξικής συγκέντρωσης και πορείας.
Βασικοί άξονες της ανεξάρτητης εργατικής παρέμβασης δεν μπορεί παρά να είναι η αντίσταση, ρήξη, ανατροπή των νέων αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων του κεφαλαίου και της ΕΕ. Η σύγκρουση με την κυβέρνηση της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, που συναινεί στις βασικές αντιλαϊκές επιλογές, το αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, τα "επικαιροποιημένα σύμφωνα σταθερότητας" της ΕΕ και τις ρυθμίσεις της Κομισιόν για την "εβδομάδα" δύο και τριών ημερών.
Αλλά και η αποφασιστική καταδίκη του χρεοκοπημένου και αστικοποιημένου συνδικαλισμού των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς μόνο τους τελευταίους μήνες: στην απεργία στις 10/12 η ΓΣΕΕ αποφάσισε να μη διαδηλώσει διευκολύνοντας την κυβέρνηση. Στάθηκε εχθρικά απέναντι στην εξέγερση του Δεκέμβρη, αλλά και σε κάθε σοβαρή κλαδική κινητοποίηση των τελευταίων ετών. Δεν άνοιξε κανένα μέτωπο κατά των ιδιωτικοποιήσεων, ενώ αποδέχεται το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για την ελαστική εργασία (δηλ. νομιμοποιεί το δουλεμπόριο). Πανικόβλητη, έσπευσε να καταγγείλει την πρωτοβουλία 90 σωματείων ως "σφραγίδες" επειδή τόλμησαν να οργανώσουν πραγματικό αγώνα για την Κούνεβα και την κατάργηση της ελαστικής εργασίας. Προχώρησε σε ανοιχτή ταξική συνεργασία με τον ΣΕΒ για να πριμοδοτηθούν οι βιομήχανοι από το κράτος. Δεν έδωσε καμία μάχη σε κανένα χώρο δουλειάς όπου οι εργοδότες έβαλαν λουκέτο, επέβαλαν διαθεσιμότητες, περιέκοψαν μισθούς. Οι ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ εκφράζουν το συνδικαλισμό της ήττας και της χρεοκοπίας, είναι αντίπαλοι των νικηφόρων αγώνων, αναπαράγουν τις λογικές συνδιαχείρισης και ενσωμάτωσης. Υπάρχει ανάγκη ταξικής ανασυγκρότησης του εργατικού κινήματος; Υπάρχουν δυνατότητες για κάτι τέτοιο σήμερα; Η απάντηση είναι σαφώς ναι! Οι ταξικές δυνάμεις έχουν δώσει το "παρών" και έχουν βάλει τη δική τους σφραγίδα στις πολιτικές εξελίξεις, έχουν συμβάλει στην πολιτική απονομιμοποίηση της αντεργατικής εκστρατείας των κυβερνώντων, του κεφαλαίου, της ΕΕ. Ο Δεκέμβρης έδειξε τις δυνατότητες για μια συνάντηση και συμπόρευση ανάμεσα στην εξεγερμένη νεολαία και το εργατικό κίνημα. Ο πρωτόγνωρος οριζόντιος συντονισμός σωματείων στην αλληλεγγύη στην Κούνεβα δείχνει δρόμους για την ενότητα και την αλληλεγγύη μέσα στους αγώνες, όπως και ο συντονισμός γενικών συνελεύσεων στην υγεία, παλιότερα στους δασκάλους. Στις σημαίες της φετινής Πρωτομαγιάς μπορούμε να γράψουμε: την κρίση να πληρώσουν οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες! Όχι στην ταξική συνεργασία ΓΣΕΕ - ΣΕΒ! Πρωτομαγιά στα χέρια των εργατών, για την αποφασιστική κλιμάκωση των αγώνων, ενάντια στο κεφάλαιο, την ΕΕ και τις κυβερνήσεις τους! Για την εργατική χειραφέτηση και την απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης! Μια τέτοια συνολική γραμμή αντιπαράθεσης δεν μπορεί να την εκφράσει η 'Αυτόνομη Παρέμβαση' της πολιτικής συγκυβέρνησης με την ΠΑΣΚΕ, του "φιλοευρωπαϊκού" προσανατολισμού και των αυταπατών για "νέα κοινωνικά συμβόλαια". Ούτε φυσικά ο απομονωτισμός, η αναποτελεσματική αντίληψη και η ρεφορμιστική λογική του ΠΑΜΕ. Διέξοδος με προοπτική όμως δεν μπορεί να είναι ούτε επιλογές που εστιάζονται στο κάθε φορά "επίκαιρο" μέτωπο, όπως, η μάχη κατά των εργολάβων καθαρισμού στον ΗΣΑΠ. Γιατί τελικά τα "επίκαιρα" μέτωπα είναι πολλά, είναι οι άνεργοι εργάτες του 'Λαναρά', οι 4ήμεροι εργάτες της 'Αλουμίλ', οι χιλιάδες απολυμένοι της κρίσης.
Η 1η Μάη είναι ημέρα συλλογικού πολιτικού απολογισμού της δράσης του εργατικού κινήματος και χάραξης στόχων που θα οδηγήσουν σε νίκες. Εκείνη την ημέρα, οι ανεξάρτητες ταξικές δυνάμεις δεν μπορούν να είναι το ακροατήριο ή έστω να βρίσκονται στην "ακτίνα επιρροής" του καθεστωτικού συνδικαλισμού. Σήμερα, που όλο και περισσότεροι αγωνιστές και εργαζόμενοι βλέπουν την χρεοκοπία των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, είναι επιτακτική ανάγκη η ανεξάρτητη, ταξική, ενωτική απάντηση στην επίθεση του κεφαλαίου.
Στην κατεύθυνση αυτή καλείται μαζική σύσκεψη συνδικαλιστών δημοσίου και ιδιωτικού τομέα την ερχόμενη Τρίτη στις 7:30 μ.μ. στο Σύλλογο Υπαλλήλων Βιβλίου Χάρτου (Λόντου 6, Εξάρχεια), όπου θα καταληχθεί το πλαίσιο, ο τόπος συγκέντρωσης και η διαδήλωση, με πρόταση να κινηθεί στα γραφεία του ΣΕΒ, τη Βουλή και τα γραφεία τηςΕΕ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΤΑΜΟΥΛΗΣ
ΠΡΙΝ 12/04/2009

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ