30/4/09

«Στρατόπεδο συγκέντρωσης» μεταναστών στον Ασπρόπυργο προωθεί η ΕΛ.ΑΣ.


Σε «στρατόπεδο συγκέντρωσης» οικονομικών μεταναστών που βρίσκονται παράνομα στη χώρα μας σκέφτεται να μετατρέψει η ΕΛ.ΑΣ. τις εγκαταστάσεις όπου στεγαζόταν η στρατιωτική βάση του ΝΑΤΟ στον Ασπρόπυργο.

Σύμφωνα με τα Νέα, το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται ήδη σε επαφές με την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου προκειμένου να παραχωρηθεί η έκταση στην Αστυνομία.

Πρόκειται για την ίδια έκταση που είχε παραχωρηθεί για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων προκειμένου να κατασκευαστούν «χώροι υποδοχής» για τοξικομανείς, αστέγους και άλλους «ανεπιθύμητους» στην Αθήνα του 2004. Οι αντιδράσεις, ωστόσο, που ακολούθησαν μπλόκαραν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Στην έκταση υπάρχουν αρκετά κτίρια τα οποία, σύμφωνα με τους υπολογισμούς παραγόντων του υπουργείου, μπορεί να «φιλοξενήσουν» μέχρι και 2.000 ανθρώπους.

Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. κατέληξαν στην έκταση του Ασπροπύργου, αφού πρώτα επισκέφθηκαν και επιθεώρησαν ένα παλιό εργοστάσιο στον Πειραιά και ένα παλιό στρατόπεδο στα όρια του Νομού Αττικής με τη Βοιωτία.

Παράλληλα, πριν από περίπου οκτώ μήνες αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επισκέφθηκαν το στρατόπεδο υποδοχής που έχουν δημιουργήσει οι ιταλικές αρχές στη Λαμπεντούζα, προκειμένου να πάρουν σχέδια για την κατασκευή των εγχώριων χώρων συγκέντρωσης.

Επιτελείς της Αστυνομίας πιέζουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να βρει χώρο συγκέντρωσης των μεταναστών το γρηγορότερο δυνατόν, διότι διαφορετικά, όπως υποστηρίζουν, το κέντρο της Αθήνας θα συνεχίσει να είναι αδιάβατο.

Από τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας προκύπτει πως στα κρατητήρια της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και των αρμόδιων τμημάτων βρίσκονται περισσότεροι από 1.400 λαθρομετανάστες, αριθμός ήδη κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν που μπορούν να φιλοξενήσουν. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων οι συλληφθέντες ύστερα από παραμονή 3 μηνών στα κρατητήρια επιστρέφουν στους δρόμους καθώς παραμένει πολύ μικρός ο αριθμός μεταναστών που απελαύνονται.

Ωστόσο, ο σχεδιασμός της ΕΛ.ΑΣ. είναι να συνεχισθούν οι επιχειρήσεις- σκούπα στο κέντρο της Αθήνας, και ειδικά στο τρίγωνο Ομόνοια- Πλατεία Θεάτρου- Πλατεία Καραϊσκάκη.

Newsroom ΔΟΛ

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1009207&lngDtrID=244

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ