17/5/10

Για την αστυνομική βία


Για μια ακόμη φορά, τα Εξάρχεια ζουν σε συνθήκες αστυνομοκρατίας. Εδώ και πολλές εβδομάδες η κοινωνική ζωή στη συνοικία μας έχει τεθεί υπό τον ασφυκτικό έλεγχο των ΜΑΤ και άλλων ειδικών αστυνομικών δυνάμεων, που σταθμεύουν, περιπολούν πάνοπλες και προβαίνουν σε συνεχείς καθημερινούς ελέγχους των πολιτών, σε ξυλοδαρμούς, προσαγωγές και κάθε είδους άλλες παράνομες ενέργειες, επιβάλλοντας κλίμα ανασφάλειας και τρομοκρατίας.

Την ίδια στιγμή που το εμπόριο ναρκωτικών διεξάγεται απρόσκοπτα, την ίδια στιγμή που κάτοικοι της συνοικίας καταγγέλλουν ακόμα και συγκάλυψη από το Α.Τ. Εξαρχείων περιπτώσεων διαρρήξεων και ένοπλων ληστειών.

Το όργιο της αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, αποκορυφώθηκε την Τετάρτη 5 Μαΐου, μετά την πανεργατική κινητοποίηση και τη δολοφονία τριών ανθρώπων από άτομα που με ενέργειες τυφλής βίας εξυπηρετούν τα σχέδια κατασυκοφάντησης των κοινωνικών αγώνων.

Όπως και πολλές άλλες φορές, αν και τα επεισόδια διαδραματίζονταν μακριά από τη συνοικία μας, η αστυνομία επέλεξε να τα μεταφέρει στα Εξάρχεια.

Αναβίωσαν τα κατοχικά μπλόκα, με τον εγκλωβισμό δεκάδων πολιτών σε κεντρικά σημεία της γειτονιάς, με την απαγόρευση της διέλευσης από κεντρικούς δρόμους, με την απαγόρευση της πρόσβασής μας ακόμα και στα ίδια μας τα σπίτια.

Πραγματοποιήθηκαν δεκάδες προσαγωγές, με μόνο κριτήριο τη διάθεση των αστυνομικών οργάνων. Αστυνομικοί κατέστρεψαν βιτρίνες καταστημάτων και εισέβαλαν σε χώρους πολιτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως το Στέκι Μεταναστών όπου χτύπησαν τη Μυρτώ Λαζαρίδου, το Κέντρο Πολύμορφης Δράσης κ.ά. Δεν δίστασαν να παραβιάσουν ακόμα και την είσοδο διαμερίσματος, επιτιθέμενοι κατά της ενοίκου Ιωάννας Μανούσακα, προκαλώντας της σοβαρές σωματικές βλάβες μετά από άγριο ξυλοδαρμό, κατά παράβαση του Συντάγματος που κατοχυρώνει το άσυλο της κατοικίας.

Υπάρχει πλήθος καταγγελιών για αναίτιους προπηλακισμούς στους δρόμους, για χυδαιολογίες, εξυβρίσεις και προσβολή της προσωπικότητας δεκάδων πολιτών. Οι τρομοκρατικές προκλήσεις συνεχίζονται και κατά τις επόμενες μέρες, δημιουργώντας συνθήκες αστυνομικής κατοχής στη συνοικία.

Απέναντι σ'αυτή την κατάσταση δεν πρόκειται να μείνουμε αδρανείς. Καταγγέλλουμε την αστυνομική κατοχή και τις παράνομες ενέργειες της αστυνομίας και απαιτούμε την άμεση απόσυρση των ΜΑΤ και των άλλων ειδικών αστυνομικών δυνάμεων από τα Εξάρχεια, πριν υπάρξει και επόμενο θύμα.

Τα Εξάρχεια θέλουν να ζουν ειρηνικά.

Έξω τα ΜΑΤ, η βία και τα χημικά.

( ανακοίνωση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Εξαρχείων που μοιράστηκε στα Εξάρχεια το Σάββατο 15/5)

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ