20/5/10

Εργατική απάντηση στην επίθεση των κεφαλαιοκρατών

Εργατική απάντηση στην επίθεση των κεφαλαιοκρατών

Ενιαίο εργατικό μέτωπο ενάντια στην επίθεση των καπιταλιστών

Πολιτική ενότητα σύγκρουσης με την καπιταλιστική ιδιοκτησία


Η εργατική τάξη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη επίθεση εδώ και δεκαετίες στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της. Οι κεφαλαιοκράτες απαντάνε στην πτώση των ποσοστών κέρδους βαθαίνοντας την εκμετάλλευση των εργαζόμενων με τη δραματική χειροτέρευση αμοιβών και όρων εργασίας. Ταυτόχρονα, βρίσκουν διέξοδο για τα συσσωρευμένα κεφάλαιά τους τοποθετώντας τα σε κρατικά ομόλογα και απαιτώντας το ξεζούμισμα των λαϊκών στρωμάτων για να εξασφαλιστούν τα κεφάλαια και τα κέρδη τους.


Η τάξη των κεφαλαιοκρατών έχει δώσει απάντηση στην κρίση και κάνει αυτό που είναι σύμφωνο με τα συμφέροντά της. Φορτώνει τα βάρη της κρίσης στην εργατική τάξη και τα μεσαία στρώματα για να διατηρήσει τα προνόμιά της. Βαφτίζει το ταξικό της συμφέρον «εθνικό συμφέρον» και βάζει τα κόμματά της και την κυβέρνησή της να εφαρμόσει την πολιτική που χρειάζεται. Αξιοποιεί τους πράκτορές της στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα για να καθηλώσει στην αδράνεια τους εργαζόμενους και να εξασφαλίσει κοινωνική ειρήνη.


Έτσι, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη ΝΔ και ΛΑΟΣ: Κατακρεουργεί τα εργατικά δικαιώματα με τη μείωση μισθών, την απελευθέρωση των απολύσεων, την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, προσφέροντας στους κεφαλαιοκράτες το χαμηλό εργατικό κόστος που έχουν ανάγκη για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη τους.


Ληστεύει τους εργαζόμενους με την άγρια φορολόγηση, την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τη μείωση στις συντάξεις, τη στέρηση πόρων από την ικανοποίηση των αναγκών σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες για να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των ελλήνων και ξένων κεφαλαιοκρατών – δανειστών.


Τα διλήμματα είναι πλέον ωμά: ή η εργατική τάξη θα υποστεί μια ήττα ιστορικών διαστάσεων ή θα πληρώσουν την κρίση οι καπιταλιστές. Ή θα ξεζουμιστεί η εργατική τάξη για να πληρωθεί το χρέος ή οι δανειστές θα χάσουν τα κεφάλαιά τους. Ή θα υποτιμηθούν οι ζωές μας στο όνομα της «ανταγωνιστικότητας» ή θα χάσουν οι κεφαλαιοκράτες την ιδιοκτησία τους.




Υπάρχει κι άλλη προοπτική!


Έξοδος από την ΟΝΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση

Διαγραφή του χρέους

Να χάσουν τα κεφάλαιά τους οι εγχώριοι και διεθνείς τοκογλύφοι αντί να ληστευθεί η εργατική τάξη και τα εργαζόμενα στρώματα για να πληρωθούν οι απαιτήσεις των καπιταλιστών - παράσιτων.

Κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση, με εργατικό έλεγχο, τραπεζών, οργανισμών κοινής ωφέλειας και μεγάλων επιχειρήσεων.

Απαλλοτρίωση της ιδιοκτησίας των καπιταλιστών, αντί για κατακρεούργηση των εργατικών δικαιωμάτων.

Χωρισμός εκκλησίας – κράτους. Δήμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας

Κατάργηση του μισθοφορικού στρατού, επιστροφή των εκστρατευτικών σωμάτων, αποχώρηση από το ΝΑΤΟ.

Έτσι μπορούν να βρεθούν τα χρήματα για την ικανοποίηση των εργατικών αιτημάτων:

Απαγόρευση των απολύσεων - Αυξήσεις στους μισθούς

Μείωση του χρόνου εργασίας - Δουλειά για όλους

Διαγραφή του χρέους των εργατικών νοικοκυριών


Η εργατική τάξη ενωμένη σε ενιαίο εργατικό μέτωπο μπορεί να επιβάλει λύσεις σύμφωνες με τα συμφέροντά της. Με ενότητα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, κινητοποίηση της εργατικής τάξης ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, με γενικές συνελεύσεις σε όλα τα σωματεία, τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα.

Η εργατική τάξη μπορεί να ανατρέψει την κυβέρνηση αυτή και κάθε κυβέρνηση που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των καπιταλιστών. Για μια εργατική κυβέρνηση που θα επιβάλει λύσεις σύμφωνες με τα εργατικά συμφέροντα.

Σε αυτήν την προοπτική, συγκροτώντας μέτωπο στη βάση ενός τέτοιου προγράμματος, πρέπει να συνεργαστούν οι οργανώσεις και τα κόμματα που έχουν αναφορά στην εργατική τάξη.


κ.ο. ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ