14/6/10

Καταστήματα VOI NOI: «νέα πρόταση στη μόδα» ή νέα πρόταση στις εργασιακές σχέσεις;

Σχεδόν σε όλα τα 41 μαγαζιά της αλυσίδας καταστημάτων Voi Noi σε όλη την Ελλάδα έφτασαν εργαζόμενοι από επιτροπές αλληλεγγύης το Σάββατο 12 Ιούνη.

Στην Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τη Λάρισα, τη Λαμία, το Άργος, το Κιάτο, την Κόρινθο, την Τρίπολη, την Άρτα και άλλες πόλεις αλλά και σε όλα τα κεντρικά και τα περισσότερα συνοικιακά καταστήματα της αλυσίδας στην Αθήνα, εργαζόμενοι διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί. Είχαν προηγηθεί καταγγελίες εργαζομένων στα Voi Noi από όλη την Ελλάδα για την αυθαιρεσία, τις παρανομίες και την τρομοκρατία της εργοδοσίας.

Οι επιτροπές αλληλεγγύης μοίρασαν κείμενο ενημέρωσης στους εργαζόμενους αλλά και τους πελάτες και κόλλησαν αφίσες έξω από τα καταστήματα. Η εργοδοσία πανικόβλητη προσπάθησε να πείσει τους υπεύθυνους των καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα να εμποδίσουν τη δράση των εργαζομένων φτάνοντας σε σημείο να καλέσει την αστυνομία σε μια σειρά περιπτώσεις. Η προσπάθειά τους έπεσε στο κενό. Οι εργαζόμενοι στα Voi Noi γνωρίζουν καλύτερα από όλους την κατάσταση που βιώνουν οι ίδιοι και είδαν πολύ θετικά ότι τα προβλήματά τους έχουν γίνει γνωστά και ότι δεν είναι μόνοι απέναντι στην τρομοκρατία εργοδοτών και μάνατζερ. Οι αστυνομικοί έφυγαν από τα καταστήματα ακούγοντας τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους να τους λένε να πάνε καλύτερα να επισκεφτούν την εργοδοσία και να ελέγξουν τις παρανομίες της απέναντι στους εργαζόμενους και όχι να παρενοχλούν την διάδοση της αλήθειας και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων. Η εργοδοσία με τις κινήσεις πανικού της έδειξε την ενοχή της αλλά και την αδυναμία της. Οι εργαζόμενοι στα Voi Noi δεν είναι μόνοι τους, μπορούν να συντονιστούν και να κατακτήσουν τα δικαιώματά και την αξιοπρέπεια που κάποιοι θέλουν να τους καταργήσουν.

H προκύρηξη που μοιράστηκε στις παρεμβάσεις...

Τα δύο πόδια σ΄ ένα παπούτσι βάζει η γνωστή αλυσίδα υπόδησης στους εργαζόμενούς της. Με πρόσχημα την κρίση απολύει εργαζόμενους, αλλάζει uποχρεωτικά τις συμβάσεις εργασίας από πλήρη σε μερική απασχόληση, καταστρατηγεί τα ωράρια και τα διαλείμματα. Υποχρεώνει τους εργαζόμενους να δουλεύουν υπερωρίες και ρεπό χωρίς να τα πληρώνει καθώς και να πληρώνουν ελλείμματα ταμείων και αποθήκης χωρίς να παίρνουν τα σχετικά επιδόματα.

Η διοίκηση της εταιρείας μεθοδεύει έναν εργασιακό μεσαίωνα στα μαγαζιά της αλυσίδας. Προσβάλλουν σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο τους εργαζόμενους, μεταφέρουν συνεχώς κόσμο από το ένα μαγαζί στο άλλο χωρίς να υπολογίζουν το κόστος σε χρήματα και προσωπική ζωή του εργαζόμενου και χωρίς να διαπραγματεύονται τίποτα προσπαθούν να οδηγήσουν τους εργαζόμενους σε οικειοθελή αποχώρηση με τα γνωστά οφέλη για την εταιρεία.

Η αξιοπρέπεια μας είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι θέσεις εργασίας μας είναι πολύτιμες και δεν θα αφήσουμε κανέναν να παίζει με αυτές.

Γνωρίζεις ότι:

*Δεν μπορεί ο εργοδότης να προχωρήσει μονομερώς σε δυσμενή μεταβολή των όρων εργασίας σου (σύμβαση, αμοιβές, ωράριο).

*Εάν διαχειρίζεσαι το ταμείο δικαιούσαι επίδομα ταμείου 5%.

*Αν εργάζεσαι με πλήρη απασχόληση δικαιούσαι 20 λεπτά διάλειμμα εντός του ωραρίου εργασίας σου.

*Δεν είναι απόλυτο το δικαίωμα του εργοδότη να σε μετακινεί σε διαφορετικά καταστήματα της εταιρίας. Δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει καταχρηστικά και ως μέσο εξαναγκασμού σε παραίτηση. Δεν μπορείς να εργάζεσαι σε καταστήματα διαφορετικής εταιρίας από αυτήν που σε έχει προσλάβει.

*Κάθε είδους εξύβριση, εκβιασμός, προσβολή της προσωπικότητας του εργαζόμενου είναι παράνομη και διώκεται.

Σήμερα στα περισσότερα μαγαζιά της αλυσίδας Voi Noi σε όλη την Ελλάδα μοιράζεται αυτό το χαρτί. Κανείς δεν είναι μόνος του στην επίθεση που δεχόμαστε. Εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους ενώνονται. Γινόμαστε πιο δυνατοί με την αλληλεγγύη μας. Δεν μπορούν να κάνουν ότι θέλουν, έχουμε δύναμη να τους σταματήσουμε.

Ελάτε σε επικοινωνία μαζί μας για να συντονιστούμε. Στείλτε μας e-mail στο: voinoiergazomenoi@gmail.com

Για περισσότερες πληροφορίες και τον συντονισμό όλων των εργαζόμενων για τα δικαιώματά τους: www.dikaioma.gr - info@dikaioma.gr

ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ από όλη την Ελλάδα

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ