9/3/08

Πιο ενεργά, πιο πολιτικά, μέσα στους αγώνες με το ΜΕΡΑ


Πετυχημένη ήταν η εκδήλωση του ΜΕΡΑ την προηγούμενη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη, όπου οι αγώνες της περιόδου, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια, η πολιτική κρίση και η απάντηση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς βρέθηκαν στο επίκεντρο μιας πλούσιας συζήτησης μπροστά στην πανελλαδική σύσκεψη του ΜΕΡΑ, η οποία είναι σημείο αναφοράς μιας εξωστρέφειας με αφίσα, εξορμήσεις κ.ά. Τις θέσεις του ΜΕΡΑ παρουσίασαν ο Αντώνης Δραγανίγος και ο Κώστας Γούσης, οι οποίοι στάθηκαν στην επιθετική πολιτική του κεφαλαίου που προσπαθεί να ξεπεράσει τα κρισιακά φαινόμενα διαμορφώνοντας συσχετισμούς πάνω στα κοινωνικά ερείπια που αφήνει η στρατηγική της Λισαβόνας. Σε αυτή στρατεύεται η ΝΔ και ο αστικός συνασπισμός εξουσίας. Για αυτό και παρά τα φαινόμενα κρίσης, η κυβέρνηση ανοίγει όλα τα μέτωπα. Εκτίμηση του ΜΕΡΑ είναι ότι η κρίση στο πολιτικό σκηνικό προέρχεται από τους κοινωνικούς αγώνες και δευτερευόντως από τις ενδοαστικές αντιθέσεις. Με βάση αυτά το ΜΕΡΑ στρατεύεται στην ανάπτυξη μαχητικών κοινωνικών αγώνων για την ανατροπή της κυρίαρχης πολιτικής, μέσα στους οποίους μπορεί να διαμορφωθεί η Αριστερά που χρειαζόμαστε.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κρίση στα Βαλκάνια (Κόσοβο, ονομασία της ΠΓΔΜ). Μια τοποθέτηση από εργατική σκοπιά δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει καταρχήν την αντίθεση στην ιμπεριαλιστική επέμβαση, την πολύμορφη -και στρατιωτική- παρουσία των ΗΠΑ και της ΕΕ. Δεν μπορεί να αγνοεί την ελληνική διάσταση αυτής παρουσίας, τον κρίσιμο ρόλο του ελληνικού στρατού και των ελληνικών επιχειρήσεων. Δεν μπορεί να βλέπει επιλεκτικά τον εθνικισμό ή τον αλυτρωτισμό μιας πλευράς, είτε είναι η Ελλάδα είτε το Κόσοβο είτε η ΠΓΔΜ.
Το ΜΕΡΑ προτάσσει την ανάγκη για τον κοινό αγώνα των εργαζόμενων στα Βαλκάνια ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και στρατιωτική παρουσία, αλλά και ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που έχουν εξαπολύσει το κεφάλαιο (με το ελληνικό σε ρόλο πρωταγωνιστή) και οι κυβερνήσεις. Ενάντια επίσης σε κάθε εθνικισμό και το ρατσισμό που χωρίζει τους λαούς λ.χ. για το όνομα της ΠΓΔΜ, ενώ είναι γνωστό ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους αναφέρονται στη Δημοκρατία της Μακεδονίας.
Γι' αυτό και χωρίς να μπαίνει στη διαδικασία υπόδειξης, το ΜΕΡΑ εκτιμά ότι αυτό που συμφέρει τους λαούς των Βαλκανίων είναι ένα όνομα που δεν θα τροφοδοτεί εθνικισμούς και αλυτρωτισμούς καμιάς πλευράς, λαμβάνοντας υπόψη ότι το όνομα Μακεδονία δεν μπορεί να μονοπωληθεί.
Σε ό,τι αφορά την Αριστερά, αυτό που κατέδειξαν οι εισηγητές είναι ότι η πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τη διαμορφώνει ο δημόσιος λόγος των Τσίπρα και Αλαβάνου, κινείται στα όρια της επαναδιατύπωσες του κοινωνικού συμβολαίου της ιστορικής σοσιαλδημοκρατίας. Όμως πώς μπορεί να διαμορφωθεί κυβερνητική πρόταση που θα δικαιώσει το φοιτητικό κίνημα, χωρίς να ζητηθεί αναίρεση των επιλογών της ΕΕ - στη συγκεκριμένη περίπτωση, του Κοινού Χώρου Ευρωπαϊκής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΚΕΧΑΕ), των οδηγιών για την αναγνώριση των κολεγίων κ.λπ. Ή πώς αμφισβητείται η νέα φτώχεια της γενιάς των 700 ευρώ αφήνοντας στο απυρόβλητο την ΟΝΕ και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο πολιτικός λόγος περί αριστερής κυβέρνησης καταλήγει στην προοπτική της κεντροαριστερής διαχείρισης και των απογοητεύσεων που έφερε σε Γαλλία και Ιταλία, όσο και αν αυτό ξορκίζεται από την άρνηση κάθε προοπτικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και από τη σιωπή για το φιάσκο του Πρόντι.
Το ΚΚΕ από την πλευρά του, με την αμυντική του στάση και την εμμονή στα περί λαϊκής εξουσίας, μένει τελικά να ανταγωνίζεται με το ΣΥΡΙΖΑ στο ποιος μπορεί να εκπροσωπήσει το κίνημα στις κυβερνήσεις που πιθανά θα προκύψουν από την κατάρρευση του δικομματισμού. Δεν είναι τυχαία εξάλλου η γενναιόδωρη «συντροφική στήριξη» στο ΑΚΕΛ και τον Δ. Χριστόφια που δεν κουράζεται να διακηρύσσει ότι είναι υπέρ της «μικτής» οικονομίας.
Επισημάνθηκε ακόμη πως οι αγώνες έχουν ανάγκη μια Αριστερά που δεν θα περιορίζει τις διεκδικήσεις στο όριο του εφικτού μιας διαχείρισης που μπορεί να δώσει η συμμετοχή σε μια αστική κυβέρνηση. Χρειάζεται μια Αριστερά που θα προωθεί πολιτικά τις ανατροπές που έχουν ανάγκη για να νικήσουν οι κοινωνικοί αγώνες. Μια Αριστερά που θα μιλάει με όρους ανατροπής των νόμων της αγοράς και της αστικής εξουσίας, που θα έχει στραμμένο το βλέμμα στην κοινωνική απελευθέρωση. Ακόμη τονίστηκε η αποφασιστικότητα με την οποία το ΜΕΡΑ -και μέσα από την προσεχή πανελλαδική σύσκεψη- θα επιμείνει στην ανεξάρτητη συγκρότηση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Παράλληλα σταθερή θα είναι η επιμονή στο διάλογο, στις συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και την επιδίωξη της διευρυμένης ενωτικής παρέμβασης στην κατεύθυνση του πόλου της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.

ΠΡΙΝ 09/03/2008 ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΕΑΣΙΔΗΣ

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ