29/6/08

ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΣΤΟΥΣ ΑΝΗΛΙΚΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Από τη Δευτέρα 22 Ιούνη, 58 ανήλικοι μετανάστες, έγκλειστοι στο κέντρο κράτησης της Παγανής στη Μυτιλήνη, πραγματοποιούν απεργία πείνας ζητώντας την ελευθερία τους. Ανάμεσα στους ανήλικους που έχουν εξεγερθεί είναι ασυνόδευτα κορίτσια από τη Σομαλία ηλικίας οκτώ έως 12 ετών και αγόρια από το Αφγανιστάν 12 έως 18 ετών και ένα βρέφος. Απειλούν ότι θα αυτοκτονήσουν γιατί δεν αντέχουν άλλο .. Σε ένδειξη αλληλεγγύης απεργούν μαζί τους και γυναίκες.

Όλα ξεκίνησαν όταν πριν μέρες, με εντολή του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης Κώστα Μπούτσικου, τέθηκε σε εφαρμογή το Προεδρικό Διάταγμα 220/2007. σύμφωνα με ιο οποίο, τα ασυνόδευτα παιδιά - πρόσφυγες, για την προστασία τους από κυκλώματα εκμετάλλευσης παιδιών, πρέπει να φιλοξενούνται σε κατάλληλες συνθήκες υποδοχής και στέγης. Οι υποδομές αυτές δεν βρέθηκαν, οπότε και οι ανήλικοι πρόσφυγες κρατούνται σε κελιά, με ανυπόφορη δυσοσμία και σε υψηλές θερμοκρασίες, χωρίς να τους επιτρέπεται ο προαυλισμός!

Να σημειωθεί ότι η πρακτική που εφαρμοζόταν μέχρι σήμερα ήταν ότι όλοι οι πρόσφυγες -ανήλικοι και μη- κρατούνταν για τρεις έως τέσσερις ημέρες μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ιατρικών εξετάσεων και καταγραφής τους και μετά αφήνονταν ελεύθεροι με το γνωστό υπηρεσιακό σημείωμα να εγκαταλείψουν τη χώρα σε 30 ημέρες. Φαίνεται όμως ότι ήδη έχουν αρχίσει να εκδηλώνονται οι συνέπειες της ψήφισης της Ντιρεκτίβας του Αίσχους...

Να σημειωθεί ότι όλες αυτές τις ημέρες και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η κρίση στο Κέντρο Υποδοχής, ο Εισαγγελέας βρίσκεται σε άδεια (σ.σ. αναμένεται να επιστρέψει στις αρχές Ιουλίου) έχοντας αναθέσει καθήκοντα επιτρόπων σε κοινωνικούς λειτουργούς της Νομαρχίας, οι οποίοι εν μέσω κρίσης δεν είναι σε θέση να λάβουν αποφάσεις...

Στα μέσα Μάη, απεργία πείνας με παρόμοια αιτήματα πραγματοποίησαν 120 ανήλικοι στη Λέρο. Μετά από 10 ημέρες απεργίας πείνας μεταφέρθηκαν στις κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα και σε κατάλυμα των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων του 2004. όπου θα κρατηθούν για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα.

• Άμεση απελευθέρωση στα παιδιά στη Μυτιλήνη
• Αλληλεγγύη στους μετανάστες
• Άσυλο στους πρόσφυγες

Ομάδα Μεταναστών και Προσφύγων – www.clandestina.org

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ