13/5/09

Η Ελλάδα οφείλει να παρέχει διεθνή προστασία στα θύματα πολιτικών διώξεων


Την έντονη ανησυχία του εκφράζει το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας για την έκβαση της υπόθεσης του απεργού πείνας Χαϊντάρ Μποζκούρτ, τον οποίο επισκέφθηκαν εκπρόσωποι της οργάνωσης στο Κέντρο Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Αλλοδαπών στο Λαύριο, το περασμένο Σάββατο, 9 Μαΐου.

Ο κουρδικής καταγωγής Χαϊντάρ Μποζκούρτ, μέλος απαγορευμένου κόμματος στην Τουρκία (DHKP/C), έχει φυλακιστεί σε διάφορες τοποθεσίες της Κωνσταντινούπολης και έχει πέσει πολλές φορές θύμα βασανιστηρίων και διώξεων από τις τουρκικές αρχές, με αποτέλεσμα να καταφύγει στον αυτοπυρπολισμό. Διέφυγε από την Τουρκία και αναζήτησε διεθνή προστασία ως πρόσφυγας στην Ελλάδα, όπου και έλαβε τη «ροζ κάρτα» το 2003. Ωστόσο, η αίτησή του για χορήγηση ασύλου απορρίφθηκε το 2004. Μετέβη στη Γερμανία όπου και υπέβαλε αίτηση για προστασία, αλλά οι γερμανικές αρχές τον επέστρεψαν στην Ελλάδα βάσει του Κανονισμού «Δουβλίνο ΙΙ.» Έκτοτε βρίσκεται στο Κέντρο Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, μέχρις ότου απελαθεί στην Τουρκία. Σήμερα, ο Χαϊντάρ Μποζκούρτ βρίσκεται στην 29η ημέρα απεργίας πείνας και η ήδη βεβαρημένη υγεία του βρίσκεται πλέον σε οριακή κατάσταση.

Η Διεθνής Αμνηστία, η οποία παρακολουθεί εδώ και χρόνια την υπόθεση, πιστεύει ότι τα στοιχεία που έχει παράσχει ο Χαϊντάρ Μποζκούρτ τόσο στην ίδια την οργάνωση, όσο και, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, στις ελληνικές αρχές, τεκμηριώνουν τον ισχυρισμό ότι, εάν επαναπροωθηθεί στην Τουρκία, διατρέχει σοβαρό κίνδυνο βασανιστηρίων και διώξεων.

Η Ελλάδα δεσμεύεται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τις Θεμελιώδεις Ελευθερίες, την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων και της Σκληρής, Απάνθρωπης ή Ταπεινωτικής Μεταχείρισης ή Τιμωρίας, καθώς επίσης και από τις Οδηγίες της Ε.Ε. που αφορούν την προστασία των προσφύγων.

Στις διατάξεις των παραπάνω νομικών πράξεων διατυπώνεται με σαφήνεια η θεμελιώδης αρχή της μη επαναπροώθησης οποιουδήποτε ανθρώπου, ανεξαρτήτως της νομικής ή άλλης θέσης του, σε χώρα ή έδαφος όπου θα διέτρεχε σοβαρό κίνδυνο βασανιστηρίων ή άλλων σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Επιπλέον, το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας επισημαίνει ότι η πιθανή επαναπροώθηση του Χαϊντάρ Mποζκούρτ στην Τουρκία θα αποτελέσει κατάφωρη παραβίαση των κανόνων του διεθνούς δικαίου περί προστασίας των προσφύγων και καλεί τις ελληνικές αρχές να προβούν στη χορήγηση του καθεστώτος του πρόσφυγα στον Χαϊντάρ Μποζκούρτ και στην αναγνώριση της προσφυγικής ιδιότητας σε όλους όσοι το δικαιούνται.

Σύμφωνα με τη Διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας, Γεωργία Τρισμπιώτη, «η κατάσταση της υγείας του Χαϊντάρ Μποζκούρτ είναι κρίσιμη και επιδεινώνεται ώρα με την ώρα. Ζητούμε από τις ελληνικές αρχές να αναλάβουν τις ευθύνες τους και δώσουν τη λύση που οφείλουν χωρίς καθυστερήσεις. Είναι τραγικό να ακούς από έναν νέο άνθρωπο ότι χάνει την ελπίδα και βλέπει το τέλος να πλησιάζει.»

ΑΝΤΙΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Στους μεταγενέστερους - Μπ. ΜΠΡΕΧΤ